2015. február 20.

A Schibsted az OLX-felvásárlásról

Amit egyelőre biztosan tudni: a Jófogás márkanév marad meg, a magyar piac fontos és további felvásárlásokat sem zárnak ki.

A múlt hét fontos híre volt, hogy a Jófogás.hu-t is birtokló Schibsted Classified Media felvásárolta az OLX.hu tulajdonosát. Ezzel kapcsolatban tettük fel kérdéseinket a cégnek, melyre a Schibsted központ válaszolt.

Mit várhatunk a márkák frontján: melyik marad, melyik megy? Az OLX és a Jófogás egyaránt intenzíven kommunikált, ismert márka, eközben az OLX a piacvezető, a Jófogás erős második.

A Jófogás márkanév és felület marad meg. Erős márkát építettünk, amelyet meg szeretnénk tartani és tovább is fejlesztenénk.

Miért volt érdekes annyira a magyar piac, hogy itt vásároltak, miközben a román és a portugál piacokon eladtak?

A Schibsted korábbi akvizícióival már bizonyította, hogy Magyarország a kulcspiacok egyike a cég számára, és a jelenlegi lépés is ezt igazolja.

A nemzetközi bejelentésen azt mondták, hogy a tranzakciók nyomán idén 50%-kal csökken a beruházás az apróhirdetési piacon (nem specifikálták, hogy reklámra, fejlesztésekre vagy másra gondolnak). Itthon mi várható?

Arra összpontosítunk, hogy a Jófogásra irányított felhasználókat segítsük a legjobb élmény elérésében. Ez, valamint az erős csapatstruktúra kialakítása a legfontosabb projektjeink. Egyéb pénzügyi jellegű tervekről nem nyilatkozunk.

Korábban egy interjúban, melyet Palocsay-Zubor Géza a Márkamonitor.hu oldalunknak adott, elhangzott: akkor lehet profitabilitással számolni, ha az egyik szereplő megveszi a másikat. Most ez megtörtént. Milyen időtávon realizálhat profitot ez az üzletág a magyar piacon?

Mind a Jófogás, mind az OLX monetizálja már a forgalmát, az egyébként ingyenes hirdetések fizetett kiemelésén keresztül. Egyelőre nagyon korai lenne arról beszélni, változnak-e és ha igen, hogyan a termékeink a felhasználók számára.

Várható-e szervezeti átalakítás? A Schibsted immár szép nagy a magyar piacon is, Jófogással, Használtautóval, OLX-szel. Várható integráltabb működés? Bármilyen átalakítás?

Az OLX és Jófogás csapatok már említett harmonizációján túl jelenleg nincsenek további tervek.

További felvásárlásokban gondolkodnak a magyar piacon?

A Schibsted célja, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsa a felhasználóinak. A társaság folyamatosan vizsgálja az új lehetőségeket, amelyek segíthetnek ezt a célt elérni.