A Schibsted Media Group a 2014. negyedik negyedéves eredményeiről szóló riportban jelentette be, hogy megegyezett a Naspers magyar apróhirdetési üzletének, az OLX.hu-nak az átvételéről, míg Romániában és Portugáliában a Naspers vásárolja meg a Schibsted apróhirdetési érdekeltségeit.

A jelentés szerint a magyar és román üzletet már lezárták, Portugáliában még a versenyhatósági engedélyre várnak.

A Schibsted Media Group és a Naspers – valamint az egyes piacokon szintén tulajdonosként érintett Telenor, illetve Singapore Press Holding - 2014. novemberében már bejelentette együttműködését a brazil, indonéz, thaiföldi és bangladesi piacon. A tranzakciókat 2015. január 9-én zárták le. Az egyes piacokon eltérő stratégiával olvadtak össze az apróhirdetési oldalak: Bangldesben megmarad a helyi Ekhanei.com név, Thaiföldön az egyelőre OLX néven futó oldalt átnevezik majd Kaidee.com-ra, míg a másik két országban az OLX volt a befutó. A brazil oldalak hét végén lezajlott technikai összeolvadása kapcsán Rolv Erik Ryssdal vezérigazgató fennakadások nélküli folyamatról és jelentős forgalomnövekedésről számolt be. Az utóbbi jelenséget a többi érintett piacon is tapasztalták.

A megállapodásokból az is következik, hogy 2015-ben már a korábbi éveknél jóval kevesebb befektetést igényel a piacszerzés – mondta a CEO. A cég pénzügyi vezetője, Trond Berger szerint az apróhirdetési piacon mintegy 50 százalékos költéscsökkentés várható, a teljes idei befektetésük a szektorban (globálisan) 80-100 millió euró lehet.

A tulajdonosok közleménye szerint a felvásárlás a szintén a Naspers cégcsoporthoz tartozó Vatera online piactér működését és jövőbeni stratégiáját semmilyen formában nem érinti.

(A képen a Schibsted oslói központja.)

Forrás: Schibsted ASA (SCH) - Interim Financial Statement
Címkék: schibsted olx naspers