2016. december 20.

A TV- és magazinkampány a legjobb befektetés

Egy idei ausztrál Nielsen-kutatás három FMCG márkát vizsgált, hogy az egyes médiatípusok használata milyen hatással voltak az eladásokra.

A kutatásból kiderült, hogy a leghatékonyabb kombináció a tévé és print együttes használata: a printkampánnyal kiegészített TV-kampányok 18%-kal nagyobb eladást eredményeztek. A printkampányok minden más médiamixben is helytálltak, 12-18% közötti eladásnövekedést generáltak. A kutatás további érdekes következtetésekre jutott, például arra, hogy a ROI-elemzéshez használt regresszió-analízisben érdemes a „real time", azaz heti elérési adatokkal dolgozni a printkampányok esetében is – még ha havi magazinokról is van szó –, hiszen az eladásra gyakorolt hatás folyamatosan érvényesül. A ROI eredményeit látva elgondolkodtató, hogy a reach- és példányszámadatok mennyiségi adatai helyett a magazinoknál mindenképp figyelembe kell venni azok minőségi paramétereit is, az olvasók bevonódását és érdeklődését is, másképp nem lennének olyan jók az eladási hatáseredmények.

A Nielsen FMCG-modelljei szerint, a régi, de kissé elfeledett együttes hatással is érdemes számolni, amely egy több médiatípust tartalmazó mix esetében is jellemző, ugyanis a magazinok minden más médiatípusnál jobban hatnak „kiegészítő” médiumként, legyen szó akár TV, akár online kampányokról.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2 napja

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.