2013. november 13.

A TV2 a vásárlási célcsoportok számának csökkenéséről

A médiaügynökségek egy része kritikával illette e lépés miatt a tévécsatornát. Íme, a reakció.

A médiaügynökségek egy része kritikával illette e lépés miatt a tévécsatornát. Íme, a reakció.

Zajlik az élet a TV2-csoport körül célcsoport ügyben: a kereskedelmileg legfontosabb célcsoportot 18-49-ről kibővítették 18-59-re, eközben viszont az általuk kínált vásárlási célcsoportok száma tizenhatról tízre csökken 2014 januárjától. Utóbbival kapcsolatban is hallottunk ügynökségi véleményeket, s kíváncsiak voltunk, mit gondol a TV2.

"A célcsoport lista két dimenziójában változott; a 18-49-alapú célcsoportokat (ABC pp, Female, Male, HW) 18-59-es alapra helyeztük, összhangban a demográfiai-társadalmi változásokkal, trendekkel, amelyekről a hétfői üzleti találkozón volt szó.

Másrészt a nem használt, vagy marginálisan használt célcsoportokat vettük ki (töredék % részarány a megrendelésben), amelyekre gyakorlatilag nem érkezett rendelés idén - ezzel meg a kereslethez igazodtunk.

A kérdéses célcsoport lehet, hogy sok országban fontos, ám itt, Magyarországon a TV2-nél egyrészt messze nem volt a legkeresettebbek között, másrészt a 18-59-re váltással összhangban ezt is hozzáigazítottuk az fő kereskedelmi célcsoporthoz" - olvasható a TV2 válaszában.

Mivel a tévében meghatározó FMCG-hirdetők szempontjából a 18-49 éves női/főbevásárlói célcsoport eltűnése tűnik a legfájóbb pontnak, így erre külön kitértek: "A fiatal nőkre rendelhető a 18-39 female célcsoport, a fiatal felnőtt nőkre a 18-59 female, külön a középkorúakra a 30-59 female, illetve a gyermekes főbevásárlók és felnőtt főbevásárlók is külön célozhatók a Housewife with children 0-14 és 18-59 HW célcsoportokkal. Ezek mellett semmi sem indokolja a 18-49 female célcsoport jelenlétét.”