2013 óta bármely hazai vállalkozás, sőt civil szervezetek is indulhatnak a díjért már megvalósult és működő projektekkel, programokkal. 2017-ben négy kategóriában összesen hat díj került átadásra.

A Magyar Telekom idén is díjazta a fenntarthatóság terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó cégeket, szervezeteket. A DELFIN Díjakat a XVIII. Fenntarthatósági Kerekasztal-beszélgetés keretében osztották ki június 12-én.

„Nagyon jó látni, hogy évről évre nő a DELFIN Díjra pályázók száma, és tartalmában is egyre kiforrottabb, átgondoltabb projektekkel pályáznak a vállalkozások, civil szervezetek, így erős mezőnyből kellett kiválasztanunk az idei nyerteseket. Úgy látjuk, hogy a fenntartható, élhető jövőről való gondolkodás ugyanúgy be tud kerülni egy nagyvállalat, mint egy pár fős vállalkozás mindennapjaiba. Örömünkre szolgál, hogy partnereink, beszállítóink számára is fontos a felelős működés” – mondta Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom humán erőforrás vezérigazgató-helyettese.

A DELFIN Díj idei nyertesei:

„Innováció a fenntarthatóságért” kategóriában:

  • FORNAX ICT Infokommunikációs Megoldások Kft. (A cég redinner alkalmazása a felesleges élelmiszer hasznosítására ad megoldást, ehhez a felhasználókat és a közelükben található éttermeket kapcsolja össze.)
  • Villámfordítás Fordítóiroda (A cég célja az elektronikus fordítási tanúsítványok hazai rendszerének kidolgozása és bevezetése, amely a papírmentesség révén csökkenti a környezeti terhelést, és az ügyintézés időtartamát.)

„Esélyegyenlőség” kategóriában:

  • Alko-soft Szolgáltató Nonprofit Bt. (A cég olvasást segítő eszközök magyarországi forgalmazásával, honosításával, Ingyenes Digitális Könyvtár üzemeltetésével segíti a látássérülteket, emellett kifejlesztette az eRikkancs rendszert, amely lehetővé teszi, hogy a látássérültek a nyomtatott sajtót elektronikusan tudják olvasni számítógépük segítségével.)

„Klímavédelemmel kapcsolatos beruházás, fejlesztés” kategóriában:

  • Fővárosi Vízművek Zrt. (A vállalat egy törpe vízerőmű létrehozását tűzte ki célul a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepen, amely a telep energiaszükségletének önerőből való ellátási arányát növelte, és így csökkentette a telep külső villamoshálózattól való függését.)

„Fenntarthatósági tudatformálás, oktatás” kategóriában:

  • ELTE Együtt a Környezettudatos Szemléletért (Az önkéntes alapú intézményi fenntarthatósági program 2008 óta működik, és eddig 10 millió Ft megtakarítást hozott az egyetemnek, emellett 17 millió Ft értékben végeztek önkéntes munkát a program önkéntesei.)
  • Impact Hub Budapest (Egy nemzetközi hálózat tagjaként az Impact Hub Budapest közösségépítéssel, edukációval, ismeretterjesztéssel és érzékenyítéssel foglalkozik fenntarthatósági, környezetvédelemi, klímaváltozási, társadalmi témákban. Egyik legfontosabb tevékenységük a vállalkozásfejlesztés és az egyéni készségfejlesztés.)

A DELFIN Díj mellett a rendezvényen hirdették ki a „Magyar Telekom TOP3 fenntartható beszállítója 2016” címet is. A vállalat 2016-ban 122 beszállítóját vonta be a fenntartható beszállítóilánc-menedzsment folyamatba, amely során környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból is értékelte őket. Az audit során legjobb eredményt elért cégek elismerésben részesültek: a brit Infinera Corporation és a román ROMKATEL SRL mellett a magyar Nokia Solutions and Networks TraffiCOM Kft. cég végzett az első három helyen.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.