Atanas Raykovval, a Rakuten Viber nemzetközi üzletfejlesztési igazgatójával a Viber beépített alkalmazásairól, social media trendekről, és a vállalat magyarországi és közép-európai stratégiájáról beszélgettünk

Az egyik 2017-es közleményében a Viber azt hangsúlyozta, hogy Görögország mellett Magyarországra is stratégiailag kiemelt piacként tekint. Miért?

A Viber külön stratégiát dolgozott ki a régió tizennégy országára. Magyarország a térség egyik innovációs központja, ahol számos fejlesztő dolgozik a Viber népszerűsítésén, e-commerce és online marketing megoldásokon. A szolgáltatás és a Viber népszerű Magyarországon, erős a piaci pozíciónk, amire lehet építeni.

Mennyiben speciális a magyar, illetve a térség piaca?

A régióban a Viber egyike a legnépszerűbb alkalmazásoknak, a magyarok pedig kifejezetten aktívak a mobilkommunikációban. Itt is többen használják már a Vibert üzenetküldésre, mint ingyenes telefonálásra. Egy év alatt a magyarok tízmilliárd Viber-üzenetet küldenek egymásnak. Sokat tanulunk a magyar piacon, a tapasztalatokat pedig fel tudjuk használni olyan kiemelt célországokban, mint Oroszország vagy Kína.

2016-ban indították Magyarországon a Public Account szolgál tatást, illetve partnerséget kötöttek többek közt a Telenorral és a Szigettel. Mik az eredmények?

A Public Account [nyilvános fiók – a szerk.] egy adott vállalat vagy márka számára az ügyfélélmény erősítésében lehet fontos. Erősíthető általa az ügyfelek márkaelkötelezettsége, hatékonyabb lesz a brandkommunikációjuk, interaktívvá válik a márka és a fogyasztó kapcsolata. A Public Account Magyarországon is sikeres, a Sziget-fióknak például másfél millió követője van. A Sziget hatalmas projekt, viszonylag kis stábbal, így a perszonalizált ügyfél-kommunikáció chatbotfunkcióval igazi kifinomult megoldásokat tesz lehetővé.

A Telenorral összesen nyolc országban működünk együtt. A távközlési szektortól jól működő mobilkommunikációs hálózatot és az üzenettovábbítás platformját kapjuk, cserébe mi az ügyfélszolgálatot alakítjuk át a jobb ügyfélélmény elérése érdekében. A chatbotos ügyfélszolgálati megoldásainkra egyre több szektor „vevő”: a média, a távközlés, kereskedelem és a rendezvényszervezők.

A Sziget most már arról is híres, hogy a legkülönfélébb generációk találnak ott maguknak szórakoztató élményt. Hogyan targetál a Viber, melyik generáció a legfontosabb célcsoport?

Magyarországon az okostelefon-tulajdonosok kétharmada letöltötte a Viber applikációt, és aktív használója is, ez elég széles célcsoportot jelent. Azt szeretnénk, ha a gyerekek – akik az SMS-t már hírből se nagyon ismerik, van, ahol SMS-appnak hívják – már az első telefonjukkal megismernék a Vibert. Mivel a szolgáltatás nagyon egyszerűen használható, a családi kapcsolattartást is erősíti.

Atanas Raykov, a Viber nemzetközi üzletfejlesztési igazgatója

Egyébként nem csak a fiatalok töltenek sok időt viberezéssel. Úgy vélem, többek közt azért van ez így, mert nem tolakodunk a chatablakokban zavaró reklámüzenetekkel. Releváns, a beszélgetésekhez kapcsolódó kontenteket persze elérhetővé teszünk, amihez nem is kell elhagyni a chatalkalmazást, nem szükséges böngészőben keresni a csevegéshez kötődő tartalmakat.

Nyújt-e inspirációt az üzenetküldő szolgáltatók közti verseny?

Nem másolunk le egy az egyben riválisaink által fejlesztett funkciókat, megoldásokat, a számunkra is hasznos újításokat viszont implementálhatjuk a saját rendszerünkbe. Igyekszünk persze a fejlesztések terén elsők lenni: lehetővé tettük például az elküldött üzenetek utólagos törlését, amivel már több mint ötmilliárd alkalommal éltek a viberezők. Szeretnénk, ha a felhasználók a jelenleginél is jobban kontrollálnák a csevegéseiket.

Az FC Barcelona és Shakira a legismertebb Viber-partnerek. Miért jó nekik az együttműködés?

 

Shakira és az FC Barcelona több millió követővel rendelkezik a közösségi médiában. Mi a magas visibilityt és konverziót tudjuk ehhez hozzáadni. Extra nagy konverzióra is volt már példa: azoknak, aki megnézték Shakira egyik viberes videóüzenetét, 11 százaléka vásárolt presale turnéjegyet. Jó példa ez arra, hogy az alkalmazás a celebek számára is hasznos marketingcéljaik megvalósításában.Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.