Atanas Raykovval, a Rakuten Viber nemzetközi üzletfejlesztési igazgatójával a Viber beépített alkalmazásairól, social media trendekről, és a vállalat magyarországi és közép-európai stratégiájáról beszélgettünk

Az egyik 2017-es közleményében a Viber azt hangsúlyozta, hogy Görögország mellett Magyarországra is stratégiailag kiemelt piacként tekint. Miért?

A Viber külön stratégiát dolgozott ki a régió tizennégy országára. Magyarország a térség egyik innovációs központja, ahol számos fejlesztő dolgozik a Viber népszerűsítésén, e-commerce és online marketing megoldásokon. A szolgáltatás és a Viber népszerű Magyarországon, erős a piaci pozíciónk, amire lehet építeni.

Mennyiben speciális a magyar, illetve a térség piaca?

A régióban a Viber egyike a legnépszerűbb alkalmazásoknak, a magyarok pedig kifejezetten aktívak a mobilkommunikációban. Itt is többen használják már a Vibert üzenetküldésre, mint ingyenes telefonálásra. Egy év alatt a magyarok tízmilliárd Viber-üzenetet küldenek egymásnak. Sokat tanulunk a magyar piacon, a tapasztalatokat pedig fel tudjuk használni olyan kiemelt célországokban, mint Oroszország vagy Kína.

2016-ban indították Magyarországon a Public Account szolgál tatást, illetve partnerséget kötöttek többek közt a Telenorral és a Szigettel. Mik az eredmények?

A Public Account [nyilvános fiók – a szerk.] egy adott vállalat vagy márka számára az ügyfélélmény erősítésében lehet fontos. Erősíthető általa az ügyfelek márkaelkötelezettsége, hatékonyabb lesz a brandkommunikációjuk, interaktívvá válik a márka és a fogyasztó kapcsolata. A Public Account Magyarországon is sikeres, a Sziget-fióknak például másfél millió követője van. A Sziget hatalmas projekt, viszonylag kis stábbal, így a perszonalizált ügyfél-kommunikáció chatbotfunkcióval igazi kifinomult megoldásokat tesz lehetővé.

A Telenorral összesen nyolc országban működünk együtt. A távközlési szektortól jól működő mobilkommunikációs hálózatot és az üzenettovábbítás platformját kapjuk, cserébe mi az ügyfélszolgálatot alakítjuk át a jobb ügyfélélmény elérése érdekében. A chatbotos ügyfélszolgálati megoldásainkra egyre több szektor „vevő”: a média, a távközlés, kereskedelem és a rendezvényszervezők.

A Sziget most már arról is híres, hogy a legkülönfélébb generációk találnak ott maguknak szórakoztató élményt. Hogyan targetál a Viber, melyik generáció a legfontosabb célcsoport?

Magyarországon az okostelefon-tulajdonosok kétharmada letöltötte a Viber applikációt, és aktív használója is, ez elég széles célcsoportot jelent. Azt szeretnénk, ha a gyerekek – akik az SMS-t már hírből se nagyon ismerik, van, ahol SMS-appnak hívják – már az első telefonjukkal megismernék a Vibert. Mivel a szolgáltatás nagyon egyszerűen használható, a családi kapcsolattartást is erősíti.

Atanas Raykov, a Viber nemzetközi üzletfejlesztési igazgatója

Egyébként nem csak a fiatalok töltenek sok időt viberezéssel. Úgy vélem, többek közt azért van ez így, mert nem tolakodunk a chatablakokban zavaró reklámüzenetekkel. Releváns, a beszélgetésekhez kapcsolódó kontenteket persze elérhetővé teszünk, amihez nem is kell elhagyni a chatalkalmazást, nem szükséges böngészőben keresni a csevegéshez kötődő tartalmakat.

Nyújt-e inspirációt az üzenetküldő szolgáltatók közti verseny?

Nem másolunk le egy az egyben riválisaink által fejlesztett funkciókat, megoldásokat, a számunkra is hasznos újításokat viszont implementálhatjuk a saját rendszerünkbe. Igyekszünk persze a fejlesztések terén elsők lenni: lehetővé tettük például az elküldött üzenetek utólagos törlését, amivel már több mint ötmilliárd alkalommal éltek a viberezők. Szeretnénk, ha a felhasználók a jelenleginél is jobban kontrollálnák a csevegéseiket.

Az FC Barcelona és Shakira a legismertebb Viber-partnerek. Miért jó nekik az együttműködés?

 

Shakira és az FC Barcelona több millió követővel rendelkezik a közösségi médiában. Mi a magas visibilityt és konverziót tudjuk ehhez hozzáadni. Extra nagy konverzióra is volt már példa: azoknak, aki megnézték Shakira egyik viberes videóüzenetét, 11 százaléka vásárolt presale turnéjegyet. Jó példa ez arra, hogy az alkalmazás a celebek számára is hasznos marketingcéljaik megvalósításában.