2011. május 17.

A Vodafone reputációja a legjobb

Nyilvánosságra hozta az IT és telco szektorra vonatkozó listáját a B&P Braun & Partners. Stabilak a szektor márkái, de vannak gyenge pontok.

Nyilvánosságra hozta az IT és telco szektorra vonatkozó listáját a B&P Braun & Partners. Stabilak a szektor márkái, de vannak gyenge pontok: miközben a pénzügyi stabilitást magasra értékelik az érintettek, a szolgáltatások érzékelt színvonalával már vannak gondok. Rossz érzést kelt a helyi kultúrával szembeni közöny, de értékelik a vállalati felelősségvállalást.

Ezúttal szektorokra bontva készítette el a Reputation Rating kutatást a B&P Braun and Partners. Ezek közül a telekommunikációs, IT és kábelszolgáltató vállalatokat tömörítő felmérésben a Vodafone Magyarország végzett az élen. A második legjobb vállalati reputációs eredménnyel az Ericsson Magyarország dicsekedhet, a harmadik helyen a Magyar Telekom zárt.

A felmérésben szereplő vállalati érintettek úgy találták, hogy ez húzóágazat az ország versenyképessége szempontjából, amely kitörési pont lehet nemzetközi szinten. A szektor cégeinek megítélésében kiemelten fontosnak bizonyult a szolgáltatás érzékelt minősége, de a reputációt befolyásoló tényezőként jelnet meg a magyarság, a magyar arculat, vagy épp annak elvesztése.

Utóbbival kapcsolatban megfogalmazódott a kutatás során, hogy a honi leányvállalattal bíró nemzetközi cégek nem alkalmazkodnak eléggé a helyi viszonyokhoz, miközben az anyacéges szervezeti kultúra sem jön át. Ez a köztes, nem túl előnyös állapot leginkább az ügyfélkapcsolatokra van negatív hatással, ami a fogyasztókban kiszolgáltatottság érzést okoz. Pozitív megítélés alá esett viszont a vállalati felelőségvállalás erősödése, ami jelentős mértékben épp e szektor cégeinek köszönhető.

A vizsgált vállalatok a Leadership dimenzióban kapták átlagosan a legmagasabb pontszámot az érintettektől, ami a vállalatok piaci stabilitását, pénzügyileg jövedelmező üzletvitelét foglalja magában. Ezt követi az Elismertség, ami a vállalatok által kínált termékek és szolgáltatások minőségét, a vállalatok vonzerejét és munkaadói reputációját érintő terület. A vállalati társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos tényezők dimenziója, a Vállalati polgárság került a harmadik helyre. A vállalati márkához és a személyes tapasztalatokhoz leginkább kötődő Érzelmi közelség dimenzió áll a negyedik helyen, míg a hiteles vállalati működésre fókuszáló Hitelesség dimenzióban figyelhető meg a legalacsonyabb átlagpontszám.

A 10 vizsgált vállalat átlagos pontszáma

  • Leadership 6,40 pont
  • Elismertség 5,29 pont
  • Vállalati polgárság 5,14 pont
  • Érzelmi közelség 4,83 pont
  • Hitelesség 4,59 pont

"A reputációt befolyásoló dimenziókban kapott pontszámok azt mutatják, hogy az IT és telekommunikációs szektorban tevékenykedő vállalatoknak nagyobb figyelmet kellene szentelniük a hiteles vállalati működéshez kapcsolódó témák széleskörű kommunikációjára. Emellett a szolgáltatásminőség és annak kommunikációja is elengedhetetlen a megfelelő vállalati reputáció kialakításához" – mondta el Iglódi Csaba, a B&P Braun & Partners Magyarország ügyvezető igazgatója.

Magyarországon startol az UNICEF új programja

3 órája

A Youth Challenge egyfajta „szociális start-up”, amely hátrányos helyzetű fiatalok csoportjait vonja be abba, hogy dolgozzanak ki innovatív megoldásokat az őket leginkább foglalkoztató problémákra.