A Szent Grált bizonyára ők sem találják meg, viszont a kezdeményezés újabb lépés a cross-platform kampánymérések, illetve az offline adatokat is magukban foglaló attribúciós modellek javítása irányában. Legalábbis a megállapodástól ezt remélik a felek.

Megállapodást kötött az önmagát ROI-ügynökségként pozicionáló ZenithOptimedia médiaügynökség és a NinthDecimal mobilhirdetési platform. A cél, hogy pontosabban mérjék a marketingbefektetések megtérülését azáltal, hogy a digitális kampányok mérésébe beemelik az offline attribúciót is. Azaz azt igyekeznek megállapítani, mennyi és milyen típusú konverzió történik a vásárlás helyén. Ehhez nagyobb részt a mobilos partner helyadatait használják. A közlés szerint kb. egymilliárd eszköz révén több mint egytrillió adatpontjuk van, és ez havonta több mint a tizedével bővül.

A mérési szolgáltatás a ZenithOptimedia ügyfelei számára érhető el, közülük már hét nagyobb cég használja. Ezek eddig összesen 19 mobilkampány finomhangolásához, méréséhez használták a szolgáltatásból származó adatokat. A ZenithOptimedia a NinthDecimal LCI elnevezésű mérési platformjára épít, az ebből származó adatokat fésüli össze a hagyományos mérésekkel. Nemcsak azt várják a lépéstől, hogy a cross-platform mérések révén pontosabban lehet kiszámolni a ROI-t, hanem azt is szeretnék jobban megérteni, hogy a digitális kampányok miként hatnak a valós életben a fogyasztói viselkedésre, közölték.

Ahhoz, hogy a rendszer működjön, természetesen a médiapartnereknek is együtt kell működniük a felekkel. Mostanra 75 médiatulajdonos, illetve sales house vált igazolt partnerré. Ez azt jelenti, hogy az ezek felületein futó kampányok esetében automatikusan életbe lép a szolgáltatáshoz kapcsolódó mérés. Ennek révén az ügynökség kampánymenedzserei valós időben követhetik a kampányeredmények alakulását.

Mint a MarketingLand kiemeli: a megállapodásnak nem az a különlegessége, hogy helyadatokon alapuló mérést alkalmaznak. Ilyen szolgáltatást ugyanis a NinthDecimal mellett mások is kínálnak. Inkább az ügynökség azon elkötelezettsége érdekes, hogy ezt a módszert, illetve ennek révén az eladáshelyi konverziók mérését és a digitális kampányok értékelésének részévé tételét igyekszik "normává" tenni a teljes ügyfélbázisán.