Hiszünk abban, hogy a világörökségi helyszín kulisszái között felvonuló kiváló magyar borok hazánk kultúrájának nagykövetei a világban, és hozzájárulnak egy pozitív országimázs megteremtéséhez – mondta el lapunknak Oláh Rita, a Budapest Borfesztivál és a Rosalia Fesztivál sajtófőnöke, akivel a hazai borkultúra fejlesztéséről beszéltünk.

A Borkult elsődleges célja a hazai borkultúra fejlesztése és népszerűsítése, valamint a magyar borok nemzetközi ismertségének erősítése. Hogyan tudják ma leghatékonyabban elérni ezt a célt?

Rendezvényszervezéssel foglalkozó cégünk a magyar borkultúra fejlesztéséért, a borágazat erősítéséért és a hazai borok minél szélesebb körű nemzetközi ismertségéért dolgozik már több mint két évtizede. Három nagy rendezvényt szervezünk: a Budapest Borfesztivált, a Rosalia Fesztivál és a VinAgora Nemzetközi Borversenyt, mely hazánk egyetlen nemzetközileg is akkreditált borversenye. Célunk, hogy a két, nagyközönségnek szóló borfesztiválunkon borismerethez juttassuk a látogatókat, mégpedig valamilyen aktivitáson keresztül. Nagyon fontosnak tartjuk az élmény alapú tudás-átadást, így rendezvényeinken már megszokottak a játékok, tervezett kóstolóútvonalak, vagy más, élményhez kötött, játékos aktivitás.

A NÉBIH évek óta szolgáltat kifejezetten borkóstolással kapcsolatos játékokat, legyen szó illatfelismerésről, egy konkrét fajta összehasonlító kóstolásáról, hazánk borvidékeinek térképéről vagy akár hibás borok felismeréséről. Külön kiadványunk kalauzolásával számos kiállító borász 2-2 tételét lehet célzottan összehasonlítani, előre megadott szempontok alapján, egy másik útmutató szerint megismerhetjük a VinAgora Borversenyen arany érmet szerzett hungarikum fajtákat. Hisszük, hogy rendezvényeinket a borásszal történő találkozás, beszélgetés elmélyíti a borkedvelők és a borok készítőinek kapcsolatát. A személyes találkozásoknak köszönhetően erősödik a vidéki borturizmus is.

A Borkult a borminták csoportos külföldre juttatásával igyekszik a magyar borászoknak abban is segíteni, hogy boraikat a nagy nemzetközi borversenyeken is megmérettethessék.

A saját borversenyünkön, a VinAgorán nemzetközi zsűri bírál, ami nagyszerű alkalom a magyar bírálóinknak, hogy egy időben kóstolhassanak magyar és külföldi borokat, tapasztalataikat kicseréljék, szempontjaikat megvitassák külföldi kollégáikkal. Célunk, hogy borversenyünk a fogyasztók számára egy hiteles, elfogulatlan minőségi mércét biztosítson a palackra ragasztható éremmatrica által.

Melyik fesztivál a legnépszerűbb? Mi a sikerük titka?

Az európai viszonylatban is különleges, évente 40-45 ezer látogatót vonzó Budapest Borfesztivál a mai napig meghatározó rendezvényünk maradt, melynek nemzetközi ismertsége jelentős, hiszen évről évre egyre több visszatérő külföldi látogatót vonz. Hiszünk abban, hogy a világörökségi helyszín kulisszái között felvonuló kiváló magyar borok hazánk kultúrájának nagykövetei a világban, és hozzájárulnak egy pozitív országimázs megteremtéséhez.

Bátran kijelenthetjük, a Budapest Borfesztivál Európa legszebb borfesztiválja!

A Budapest Borfesztivál kistestvéreként emlegetett nyárköszöntő borünnepünk a Rosalia Fesztivál, ami közel egy évtizedes múltjával 20-25 ezer borkedvelőt szórakoztat minden tavasszal. Májusban a Városligetben sorakozik fel az ország roséinak, gyöngyöző, habzó és pezsgő borainak színe-java, igazi könnyed, gondtalan hangulatot biztosítva az árnyas parkban.

A mindenki számára nyitott rendezvényt előszeretettel látogatják kisgyermekes családok, baráti társaságok, hiszen minden korosztály talál magának érdekes, szórakoztató programot. Nem tudunk különbséget tenni, mindkét borfesztiválunk nagyon népszerű, mindegyik közel áll a szívünkhöz. Mindkettőnek megvan a saját arculata, stílusa, közönsége, mondanivalója. A sikeres rendezvény titka talán a sok éven át tartó kitartó munka, az igényességre, tökéletességre való törekvés, a megújulás és természetesen a megfelelő kommunikáció.

A hagyományos marketingen túl milyen eszközökkel tudják fejleszteni a borkultúrát?

Nagyon fontos számunkra, hogy az átadandó kultúra, tudás valamilyen aktivitáshoz kötődjön, vagyis a hagyományos marketingen túl élménymarketinget alkalmazunk. Nagy kihívás ugyan, hogy a rendezvények évről-évre megújuljanak, mindig nyújtsanak valamit, amit a sok éve visszatérő vendégek még nem próbáltak, nem kóstoltak, nem láttak.

Számtalan pozitív visszajelzést kapunk vendégeinktől, miszerint szívesen vesznek részt a játékokban, aktivitásokban, aminek köszönhetően szívesebben emlékeznek vissza borfesztiváljainkra.

 

A cikk szerzője Majláth Ronald

Nézze meg Majláth Ronald teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.


A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

1 napja

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)