A reklám elsősorban gazdasági szerepet játszik a társadalomban. Ösztönzi a versenyt és az innovációt, hozzájárul a növekedéshez, informálja a fogyasztókat.

Az Egyesült Királyságban első alkalommal vállalkoztak arra, hogy számszerűsítsék a reklám gazdasági hatásait. (Ehhez hasonló kutatást Magyarországon az MRSZ megbízásából végzett a PwC, melynek gyakran idézett megállapítása szerint 10 forint reklámköltés 47 forinttal bővíti a gazdaság teljesítményét.) Az Advertising Association megbízásából a Deloitte által késztett kutatás és tanulmány szerint a szigetországban évente reklámra fordított 17,5 milliárd font (és a további 886 millió fontnyi márkázott szponzorpénz) 100 milliárd fontnyi értéket teremt a gazdaságban, elsősorban a média, a kultúra és a sport területén. A reklámpénzek például a fogyasztók által 10 milliárd fontra értékelt médiatartalom előállítását teszik lehetővé, továbbá – a kormányzati támogatás csökkenése mellett - hozzájárulnak a kulturális termékek minőségének szinten tartásához, megfizethető árak mellett, és fontos szerepet töltenek be az amatőr sportegyesületek fenntartásában is.

A részletes jelentés a lenti linkről tölthető le.

Kapcsolódó dokumentumok

Kuvaszt népszerűsítő kiadvány jelent meg

2021. január 12.

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról V. Németh Zsolt.