2011. október 27.

A célcsoport specifikus ügynökségeké a jövő?

A hagyományos ügynökségi modell helyett ajánlott alternatívát Karányi Dániel a BrandFestivalon. A youth marketingre zenés hasonlatot is hozott.

A hagyományos ügynökségi modell helyett ajánlott célcsoport központú alternatívát Karányi Dániel, a fiatalokra szakosodott Friendly Advertising ügyvezetője a BrandFestivalon. A youth marketingre zenés hasonlatot is hozott: a jó kommunikációs koncepció úgy épül fel, mint a slágergyártás. Sőt, lopni sem szégyen - ha a végeredmény eredeti.

Korlátozottan működőképes mostanra a hagyományos ügynökségi modell - derült ki Karányi Dániel, a youth marketingre szakosodott Friendly Advertising ügyvezetőjének előadásából a BrandFestivalon. A szakember úgy véli: a mostani ügynökségtípusok szinte mindegyike platform alapon pozícionálja magát, ez azonban nem illeszkedik ahhoz a trendhez, hogy egyre inkább életmód és más, kevéssé megfogható jellemzők alapján definiáljuk a célcsoportokat.

Karányi kifejtette: a márkatulajdonosok nem tévékampányt, PR-t vagy sajtómegjelenést akarnak, hanem bizonyos fogyasztókkal, a célcsoportjukkal akarnak kommunikálni. Ezért van létjogosultsága egy olyan új ügynökségi modellnek, amely célcsoport alapon határozza meg magát. A Friendly például a fiatalokra specializálta magát, így annak szokásaira és platformjaira épít. A célcsoport alapú működés alapvetően integrált szemléletet feltételez, amely a stratégiából indul ki, és ehhez rendel hozzá eszközöket, legyen szó ATL, BTL vagy egyéb eszközökről.

Az ügynökségi vezető úgy látja, a hagyományos ügynökségi modell, és az általa alkalmazott, a célcsoportot érintő elszámolási módok mostanra megkoptak. Így például már "nem a méret a lényeg", azaz önmagában a nagy elérés nem siker, a relevancia viszont annál fontosabb. Szintén elengedhetetlen a fogyasztók bevonása, ami a fiatalok esetében annyiban nem is nehéz, hogy ők könnyen és szívesen mondják el a véleményüket, s el is várják az akválást a kommunikációban. Ez azonban nem keverendő össze a jópofasággal, ez mostanra "nem menő", sokkal inkább a hasznos eszközök, tartalmak a vonzóak.

A youth marketing a 16-29 évesek megszólításáról szól, s ez a célcsoport Karányi meglátása alapján egységesen kezelhető, mert mostanra jóval kevesebb platformra kell fókuszálni a kommunikációban. Nem lett kevesebb szereplő a kommunikációs térben, viszont vannak olyan globális platformok, amelyeken "mindenki" ott van, s ez jócskán egységesítette a fogyasztói szokásokat.

Ettől persze nem vált könnyebbé a fiatalok megszólítása, abban az értelemben, hogy nagyon nehéz a kedvükre tenni. Egyszerre felületesek és fókuszáltak, érzéketlenek és céltudatosak. Az életük egy jelentős részét virtuális közösségekben töltik, miközben a külsőségek is erősen felértékelődnek. Számukra már nem az a kérdés, hogy hogyan kell valamit megszerezni, hanem hogy mit válasszanak a széles kínálatból. Mindent azonnal akarnak, s amennyire érzéketlenek egyes kérdésekben, marketing témában annyira érzékenyek.

E célcsoportnak úgy lehet kampányt tervezni, ahogyan slágert ír a zeneszerző - mondta el a szakember, akit egyébként DJ-ként is ismerhetünk. A Duck Sauce Barbra Streisand című száma kapcsán mutatta be, hogy miben hasonlít a sláger- és a kampáyntervezés anatómiája - már ami megfogható ebből a "szikrán" túl. (Ennek részleteit lásd az alábbi slide share prezentációban.)

Mindkét területen fontos az aktualitás, a trendiség, a bátor kreatív koncepció és az eszközök (jelenségek, gondolatok) meglepő és megkapó kombinációja. A kreatív megvalósítás kapcsán hozzátette: egyik esetben sem szégyen a "lopás". "Lopj büszkén" - idézte, ami annyit tesz, hogy inspirálódni szabad (sőt, az ember óhatatlanul, nem tudatosan is ezt teszi), de ezzel nincs gond, ha a végeredmény egyedi.

 

A youth marketing hét szabálya és további részletek a fenti prezentációban.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.