A tavalyi Zynternship Awardson, a legjobb gyakornoki és pályakezdő programok versenyén a Vodafone Magyarország a zsűri Arany fokozatú minősítése mellett a közönségdíj második helyezését is elnyerte a Curiosity Gyakornoki Programmal és a Discover Programmal. Tóth Zsuzsannát, a vállalat HR vezérigazgató-helyettesét a programok részletei mellett arról kérdeztük, milyen elvárásaik vannak a fiatal generációknak a munkahelyen, és ezek hogyan találkoznak a cég elvárásaival.

Meglehetősen sok sztereotípia él a társadalomban a „mai fiatalokról”. Mi a véleményük az Y- és Z-generációs jelentkezőkről? Mik az előnyös és hátrányos tulajdonságaik, mennyiben kell őket másképp kezelni, mint az idősebb munkatársakat?

Gyakran negatív sztereotípia él ezekkel a generációkkal kapcsolatban, holott csak tudatosabbak és magasak az elvárásaik. Pontosan tudják, hogy mit szeretnének, és tájékozottak. Minket, munkaadókat is pozitív értelemben mozdítanak ki a komfortzónánkból, pontosan az elvárásaiknak köszönhetően.

Emiatt például a frissdiplomásoknak szánt Discover programunkat rendszeresen újragondoljuk, hogy versenyképes lehetőséget biztosíthassunk a tehetséges, ambiciózus pályakezdőknek. Azt tapasztaljuk, hogy bár valóban – jogosan – magasak az elvárásaik, ha megfelelő vezetővel dolgoznak, akire szakmailag fel tudnak nézni, akkor szívvel-lélekkel végzik a munkájukat. Fontos számukra a hiteles vezető és a folyamatos fejlődés, illetve az is, hogy kihívások elé állítsuk őket. Fontos a jövőképet is láttatni velük, hogy tudják, milyen lehetőségeik vannak cégen belül, és pontosan vázolni feléjük a cég elvárásait ahhoz, hogy ezeket a karrierlépcsőket elérjék. Bár nem gondolom, hogy csak ezeknek a generációknak a sajátja, de éhezik a visszajelzést, legyen az pozitív vagy akár fejlesztendő terület. Mivel rengeteg bennük a tenni akarás és az újító szellem és otthonosabban mozognak a digitális világban, mint az idősebb generációk, mi nagyon szeretünk velük dolgozni.

Milyen stratégiát követnek a Vodafone employer branding erőfeszítései és milyen konkrét programokban öltenek testet?

Employer branding tevékenységeinkkel több célcsoportot célzunk meg, köztük természetesen a pályakezdő fiatalokat is.

Az erős munkáltatói márka nagymértékben tudja támogatni a toborzási tevékenységet, hiszen egy pályakezdő munkakereséskor nem csak a fizetést nézi, hanem azt is, hogy az adott szektoron belül milyen cégnél tud elhelyezkedni, ott mennyit tud tanulni és milyen extra lehetőségei vannak. A Vodafone employer branding tevékenységének célja, hogy olyan fiatal munkavállalókat érjen el, akik érdeklődnek a technológia és a jövő innovációi iránt. Fontos, hogy megmutassuk ezeknek a fiataloknak, hogy a Vodafone egy olyan vállalat, ahol a digitális világ részesei és építői lehetnek. Azok a jelentkezők, akik ilyen érdeklődési körrel rendelkeznek – továbbá lelkesek és ambiciózusak – jó eséllyel megtalálják nálunk a számításaikat.

Azért, hogy ezeket a lelkes fiatalokat megtaláljuk, számos egyetemmel alakítottunk ki hosszú távú kapcsolatot. Ennek eredménye például a TelcoCup, egy egyetemi projektverseny, amit már két alkalommal sikeresen rendeztünk meg, és már az idei tavaszi verseny előkészületein is dolgozunk. A TelcoCup-ra olyan egyetemi hallgatók jelentkezhetnek, akiknek kellőképpen innovatív és kreatív szemük van a mobiltechnológiákhoz és szívesen megmérettetik magukat egy két teljes napon át tartó versenyen a Vodafone székházában. A projektversenyünk egyediségét nem csak a két napos személyes verseny adja, hanem az is, hogy senior kollégák támogatják a csapatok munkáját az esemény alatt, végül pedig a cégünk felsővezetőinek prezentálják az ötleteiket.

Természetesen szorosan együttműködünk különböző diákszervezetekkel, és részt veszünk az állásbörzéken is.

A telekommunikációs iparág népszerűsítésére törekszünk már a fiatalabbak körében is, szeretnénk a középiskolás, és még fiatalabb korosztályt is elérni és orientálni a technológiai tanulmányok irányába.
Ilyen célzattal is tartunk programozói, fejlesztői workshopokat játékos formában. Tavaly nyáron két tábort is szerveztünk általános és középiskolás tanulóknak a székházunkban, ahol az applikáció-fejlesztés és a weboldal-készítés alapjaival ismerkedhettek meg a résztvevő fiatalok. De a miskolci regionális ügyfélszolgálati központunk is otthont adott egy 10 hetes programozói sorozatnak, melyet a Skoollal együttműködésben tartottunk általános iskolás lányoknak.

Fontos a Vodafone tapasztaltabb jelöltek körében való népszerűsítése is, ezért rendszeresen képviseltetjük magunkat szakmai konferenciákon, fórumokon is. Reconnect programunk segítségével pedig olyan magasan képzett szakembereket igyekszünk visszahozni a vállalathoz, akik egy időre kiestek a munka világából.

Mekkora a szerepe a központi iránymutatásnak, és mekkora a helyi mozgástér a projektek alakításában, esetleg saját programok indításában?

Vannak globálisan jelen lévő programjaink, mint például a díjat nyert, friss diplomásoknak szóló Discover kétéves rotációs programunk. Vagy ilyen a Columbus is, ami nemzetközi karrierlehetőség a Discoverben jól teljesítők számára. 2017-ben indult el egy nagy sikerű programunk, mely a #codelikeagirl névre hallgat, s melynek keretében középiskolás lányoknak tartunk több napos webfejlesztői képzést. De ide sorolható az imént említett „ReConnect” program is, amely a tehetséges szakértők, vezetők vállalati életbe való visszaintegrálásáért felel.

Természetesen helyi kezdeményezésekre is szükség van az eltérő munkaerőpiaci sajátosságok miatt, ide főleg a különböző egyetemi együttműködéseket sorolnám.

A lokális programok kialakítására bőven van tér, amennyiben azok megfelelnek a márka céljainak és nem ütköznek az alapelveivel, minden kezdeményezést szívesen fogad a Vodafone-csoport.

Hogyan épül fel a most díjat nyert Curiosity, illetve Discover program?

A Curiosity Program a gyakornoki programunk, amelynek keretén belül a még tanulmányaikat folytató hallgatók is kipróbálhatják magukat Magyarország egyik vezető telekommunikációs vállalatának életében, hiszen 20 órás, rugalmas időbeosztású munkavégzést kínálunk nekik. Szemben más programokkal, amelyek 30-40 órát igényelnek, úgy gondoljuk, hogy ez egy nagyszerű lehetőség azoknak az ambiciózus fiataloknak, akik a tanulmányaik mellett szeretnének gyakorlatot is szerezni. A felvétel egy okostelefonon is kitölthető online tesztből és videóinterjúból, valamint egy személyes interjúból áll, az itt jól teljesítő gyakornokokat pedig határozott, fél éves időtartamra vesszük fel, mely egyszeri 6 hónappal meghosszabbítható.

A Curiosity Program célja, hogy a tehetséges fiatalok a ranglétrán lépkedve a Discover Programba is jelentkezzenek. A Discover egy kétéves rotációs program, amelyben a friss diplomások önálló, felelősségteljes projekteken dolgozhatnak, és természetesen mentorok kísérik őket folyamatosan. A Discover Program márciusban és szeptemberben indul, és maximum 1 éves munkatapasztalattal lehet rá jelentkezni, hiszen nem az a célunk, hogy profi szakembereket vegyünk fel, sokkal inkább az, hogy kiképezzük a tehetséges pályakezdőket a Vodafone elvei és értékei szerint.

Hogyan zajlik a kiválasztás a Discover programba, milyen készségeket, személyiségtípusokat vagy szakmai tudást keresnek?

A www.vodafone.hu/karrier oldalon leadott pályázatok után a jelentkezők online szituációs és logikai teszten, valamint videóinterjún adhatnak számot a tudásukról, tapasztalataikról. Ezt követően egy személyes interjúra hívjuk őket, majd egész napos értékelőn vesznek részt, ahol az egyéni és a csoportos feladatmegoldásokon van a hangsúly. Nem kész szakembereket keresünk, de fontos a nyitottság, a kíváncsiság, és az érdeklődés a technológia világa iránt. Az ideális jelöltek szeretnének tanulni, és idővel akár vezető pozíciót is betölteni.

A toborzás mellett milyen munkaerő-megtartási programok, kezdeményezések működnek a vállalatnál?

Rendkívüli odafigyeléssel ápoljuk a vállalati kultúránkat, amit egyértelműen a dinamizmus, a gyorsaság, a bizalom és a versenyszellem jellemez.

Elengedhetetlen az emberközpontú, barátságos légkör megteremtése is, illetve az emberi kapcsolatokra, azok ápolására is kiemelt figyelmet fordítunk.

A kemény munka mellett biztosítjuk a feltöltődést is, erre tökéletes megoldás például a „Re-charge” jóllétprogramunk, mely a Táplálkozás-Mozgás-Lelki töltekezés pilléreken nyugszik. A program során az alkalmazottak egy teljes körű egészségügyi felmérésen vesznek részt, és a kiértékelés után teljes képet kapnak a testi és lelki állapotukról. Mobilapplikáción vállalásokat tehetnek azon területeken, amiken fejleszteni szeretnék az egészségüket. Évente 3 alkalommal teljes cégre kiterjedő játékos kihívásokat szervezünk, melynek célja, hogy bevonjuk, megmozgassuk a kollégákat azon egészségügyi területekre fókuszálva, melyeket a vállalati diagnózis során rizikóként értelmeztünk. Ezekre a kihívásokra mindig nagy az érdeklődés, csapatok versengenek egymással, az eredményeket pedig az applikációban tudjuk nyomon követni. A versenyeken, megmérettetéseken túl van lehetőségük a kollégáknak különböző workshopokon részt venni, melyek során a táplálkozásról, a lelki feltöltődésről, stresszkezelésről juthatnak hasznos információkhoz.

Emellett kiemelném, hogy a kollégáknak fontos, hogy folyamatosan képezhessék magukat. Erre nyújt lehetőséget a digitális Vodafone University képzési platformunk, ahol rengeteg tréninganyag segíti a munkatársak fejlődését.

Mennyire jellemző a vállalatnál a nemzetközi karrierlehetőség?

Már a Columbus programunknak köszönhetően is van lehetőség akár 2 év külföldi munkavégzésre, de a többi munkavállaló számára is lehetséges az országváltás vállalaton belül, amennyiben jelzik ilyen irányú igényüket – sok-sok példa van erre. Sőt, külföldi pozícióra is lehet jelentkezni a karrier oldalunkon.

Hogyan hat a márka stratégiaváltása és imázskampánya az employer brandingre? Megjelenik a Ready-vonal ezen a területen is?

Az újrapozícionálás központi témája a jövővel kapcsolatos optimizmus, ezt emeli ki az új szlogen is. Ezt a szemléletet az employer branding stratégiánkba is beépítettük – minden platformon fontos tudatosítanunk, hogy a Vodafone már nem csupán mobilkommunikációs vállalatként van jelen a világban, nem csupán hangot és adatot szolgáltatunk, de egyúttal innovációra inspiráljuk a fogyasztóinkat és partnereinket. Azért dolgozunk, hogy az emberek egy jobb világban élhessenek és egy még jobbat építhessenek, egy ilyen vállalathoz invitáljuk a leendő munkavállalóinkat. Fontos, hogy ezt a célt mindenki magáénak érezze, aki a Vodafone csapatába szeretne tartozni. Jövőbeli munkavállalóinktól azt várjuk, hogy érdeklődjenek az új technológiák iránt, és készek legyenek formálni a jövőt.

A Vodafone You mennyiben vállalati marketingprogram, és mennyiben kapcsolódik az employer branding stratégiához?

A Vodafone You szellemiségében visszaköszön az, amit mi szeretünk a fiatalokban, a Z vagy Y generációban. Vagyis az, hogy céljaik vannak, határozott elképzeléseik a jövőre nézve és lelkesek.

Nem sajnálják az energiát és hajlandók tenni azért, hogy egy nap elérjék ezeket a célokat. Magas elvárásokat támasztanak maguk és munkáltatójuk felé egyaránt, mi pedig – ahogy a Vodafone You projekteknél is – ilyen embereket keresünk, velük szeretnénk formálni a jövőt.

A cikk szerzője Csillag Zoltán

Nézze meg Csillag Zoltán teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.


A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

1 napja

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)