2012. augusztus 27.

A digitális a print elé vág

A Carat friss becslése szerint ez lesz az az év, amikor a digitális szelet válik a második legnagyobbá a globális reklámtortán belül.

A Carat friss becslése szerint ez lesz az az év, amikor a digitális szelet válik a második legnagyobbá a globális reklámtortán belül.

Idén 5, jövőre pedig 5,3 százalékkal nő a globális reklámköltés, derül ki a Carat friss jelentéséből. Ez pesszimitább jóslat, mint a márciusban adott: akkor még idénre 6, 2013-ra pedig 5,8 százalékos piacbővülésre számítottak.

Ha régiónkénti bontásban vizsgáljuk a piac változását, világosan látszik a "kétsebességes fejlődés". Azaz egyértelmű különbségek mutatkoznak a feltörekvő és a már érett piacok között - növekedési ütem szempontjából az előbbiek javára.

Európa idén 0,2 százalékos stagnálásra számíthat, s jövőre is csupán 1,1 százalékos bővülés várható. A kontinens teljesítményét a fejlett piacok lassulása, főképp a dél-európai országok gyengélkedése rontja le jelentősen.

forrás: Carat

Médiatípusok szempontjából mérföldkőhöz érkezik a globális reklámpiac: a digitális költések a korábban vártnál hamarabb haladhatják meg a print reklámbevételeket. A Carat elemzői szerint ez a fordulat nagy eséllyel már idén bekövetkezhet.

"A globalizáció és a konvergencia miatt összetettebbé válik a médiakörnyezet. Mindez új növekedési lehetőséget teremt a globális hirdetők számára, s azt is jelenti, hogy változni fognak azok az igényeik, amelyekkel az ügynökségek felé fordulnak. Ezekben a változó időkben azokra várnak izgalmas percek, akik képesek lesznek a fókuszált, specialista ajánlatokat ötvözni a globális eléréssel, hogy integrált megoldásokat, valódi eredményeket szállítsanak az ügyfeleknek" - kommentálta az eredményeket Jerry Buhlmann, az Aegis Group vezére.

A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

21 órája

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)