2013. január 23.

A digitális marketing vége

A Forrester szerint ezentúl nem beszélhetünk külön digitális marketingről, csak marketingről. Ezzel persze nem mindenki ért egyet.

A Forrester szerint ezentúl nem beszélhetünk külön digitális marketingről, csak marketingről. Ezzel persze nem mindenki ért egyet. A marketinges silók eltörlésének éve lesz-e 2013?

2013-tól már nem érdemes külön digitális marketingről beszélni, legalábbis a Forrester egyik friss jelentése szerint, melyről a Marketing Week számolt be. A kutatócég azért gondolja így, mert véleményük szerint a közeljövőben minden marketing valamiképp digitálissá válik, tehát felesleges külön hangsúlyozni ezt a tényt. Ezzel együtt a hagyományosan digitálisnak tekintett büdzsék a teljes költésnek idén az ötödét teszik ki, ami globálisan 50 milliárd dollárnak felel meg.

Digitálisnak nevezzük a marketinget vagy sem, a márkatulajdonosoknak így is úgy is minden korábbinál nehezebb lesz a dolguk, mivel a kommunikációs tér fragmentálódása még jobban megnehezíti a brandek útják a fogyasztók szívéhez - és pénztárcájához. Nem marad más hátra, mint a korábbiaknál hitelesebben bizonyítani: a márkáik értékesek, hasznosak a fogyasztók számára, ezért érdemes rájuk figyelni.

A Forrester arra is figyelmezteti a marketingeseket: ne sajnálják a pénzt az innovációra. A büdzséket érintő másik figyelmeztetés szerint a költéseket át kell szervezni úgy, hogy azok kilépjenek a szigorúan csatorna alapú gondolkodás keretei közül. A döntéseket olyan csapatoknak kell meghozniuk, amelyek képesek a platformokat összehangoltan kezelni, és a különböző fogyasztói szegmensekből indulnak ki, nem pedig a csatornákból.

A Marketing Week társkiadványa részeként működő The Wall blog felhívja rá a figyelmet: a jelentés következtetéseivel korántsem mindenki ért egyet. Vannak olyan marketingesek, akik szerint továbbra is indokolt a digitális terület külön kezelése. A szerző ugyanakkor a "digitális" jelző elhagyásával ért egyet, sőt, 2013-at a mindenféle marketinges silók eltörlése évének nevezné ki. (A blogot egyébként érdemes rendszeresen olvasgatni.)