2014. március 05.

A digitális szegmens a sajtó előtt

A növekedés motorját ugyanakkor a nemzetközi szereplők, elsősorban a Google és a Facebook adják. Részletes adatok.

A növekedés motorját ugyanakkor a nemzetközi szereplők, elsősorban a Google és a Facebook adják. Részletes adatok.

Tavaly 41,17 milliárd forintot költöttek a hirdetők digitális reklámra, derül ki az IAB Hungary adataiból, ami éves összehasonlításban 15 százalékos bővülést jelent. Az MRSZ Reklámtortája ugyanakkor nem net, hanem net-net adatokat tartalmaz, így abba 39,1 milliárd forintos érték került. Bármelyik számítást tekintjük azonban, a tény ugyanaz: a digitális szegmens immár a második legnagyobb a magyar piacon, mivel 2013-ban lehagyta a sajtót.

"A hazai digitális reklámpiac, mely mindössze 16 éves volt tavaly, újabb mérföldkőhöz érkezett 2013-ban. A digitális reklámköltések először haladták meg a 40 milliárd forintot és a teljes reklámpiac stagnálásával párhuzamosan a reklámtorta második legnagyobb szegmensévé vált. Az előrejelzések szerint javuló gazdasági környezet és főképpen a digitális szolgáltatások, tartalmak, kommunikáció, szórakozás és vásárlás folyamatosan növekvő szerepe a mindennapokban várakozásunk szerint további növekedést hoz a digitális marketing és média számára a következő években" – mondta el Novák Péter, az IAB Hungary elnöke, az Adex munkacsoport vezetője.

Továbbra is a display a legnagyobb szegmens, amely a "hagyományos" megoldások mellett tartalmazza a social marketing és az ads in video típusú megjelenéseket is. Továbbra is bővül a második legnagyobb digitális reklámpiac szegmens, a search (search és non-display PPC rendszerek), de a növekedés üteme lassul. Ismét bővült a listing szegmens, méghozzá 30 százalékkal, ami főképp az álláshirdetéseknek, az árösszehasonlító szolgáltatásoknak és az apróhirdetési szolgáltatások monetizálásának köszönhető. A legnagyobb, 116 százalékos bővülést a mobilreklám produkálta, csökkent viszont az email szegmens.

A digitális reklámpiac szegmenseinek alakulása, 2012-2013

Ebben a felosztásban a mobil reklámköltések (display, non-display, search) külön kategóriában szerepelnek.

 

A digitális reklámpiac szegmenseinek alakulása, 2012-2013

Ebben a felosztásban a mobil reklámköltések a Display és a Search szegmensekben jelennek meg.

 

A lokális és a globális szereplők reklámbevételeinek alakulása, 2012-2013

  • Hazai, lokális: az IAB Hungary definíciója szerint az a digitális/online szereplő, amely működésének fő értékvezérlő tényezői (bevétel, költségek, adózás) magyarországi telephelyhez köthetőek.
  • Globális: itt a Google és a Facebook reklámbevételeit értik elsősorban, de a szereplők köre a jövőben változhat.
  • CAGR (Compound Annual Growth Rate): Összetett éves növekedési ütem.