2014. március 05.

A digitális szegmens a sajtó előtt

A növekedés motorját ugyanakkor a nemzetközi szereplők, elsősorban a Google és a Facebook adják. Részletes adatok.

A növekedés motorját ugyanakkor a nemzetközi szereplők, elsősorban a Google és a Facebook adják. Részletes adatok.

Tavaly 41,17 milliárd forintot költöttek a hirdetők digitális reklámra, derül ki az IAB Hungary adataiból, ami éves összehasonlításban 15 százalékos bővülést jelent. Az MRSZ Reklámtortája ugyanakkor nem net, hanem net-net adatokat tartalmaz, így abba 39,1 milliárd forintos érték került. Bármelyik számítást tekintjük azonban, a tény ugyanaz: a digitális szegmens immár a második legnagyobb a magyar piacon, mivel 2013-ban lehagyta a sajtót.

"A hazai digitális reklámpiac, mely mindössze 16 éves volt tavaly, újabb mérföldkőhöz érkezett 2013-ban. A digitális reklámköltések először haladták meg a 40 milliárd forintot és a teljes reklámpiac stagnálásával párhuzamosan a reklámtorta második legnagyobb szegmensévé vált. Az előrejelzések szerint javuló gazdasági környezet és főképpen a digitális szolgáltatások, tartalmak, kommunikáció, szórakozás és vásárlás folyamatosan növekvő szerepe a mindennapokban várakozásunk szerint további növekedést hoz a digitális marketing és média számára a következő években" – mondta el Novák Péter, az IAB Hungary elnöke, az Adex munkacsoport vezetője.

Továbbra is a display a legnagyobb szegmens, amely a "hagyományos" megoldások mellett tartalmazza a social marketing és az ads in video típusú megjelenéseket is. Továbbra is bővül a második legnagyobb digitális reklámpiac szegmens, a search (search és non-display PPC rendszerek), de a növekedés üteme lassul. Ismét bővült a listing szegmens, méghozzá 30 százalékkal, ami főképp az álláshirdetéseknek, az árösszehasonlító szolgáltatásoknak és az apróhirdetési szolgáltatások monetizálásának köszönhető. A legnagyobb, 116 százalékos bővülést a mobilreklám produkálta, csökkent viszont az email szegmens.

A digitális reklámpiac szegmenseinek alakulása, 2012-2013

Ebben a felosztásban a mobil reklámköltések (display, non-display, search) külön kategóriában szerepelnek.

 

A digitális reklámpiac szegmenseinek alakulása, 2012-2013

Ebben a felosztásban a mobil reklámköltések a Display és a Search szegmensekben jelennek meg.

 

A lokális és a globális szereplők reklámbevételeinek alakulása, 2012-2013

  • Hazai, lokális: az IAB Hungary definíciója szerint az a digitális/online szereplő, amely működésének fő értékvezérlő tényezői (bevétel, költségek, adózás) magyarországi telephelyhez köthetőek.
  • Globális: itt a Google és a Facebook reklámbevételeit értik elsősorban, de a szereplők köre a jövőben változhat.
  • CAGR (Compound Annual Growth Rate): Összetett éves növekedési ütem.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

23 órája

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.