2013. december 12.

A digitális terület húzza a globális marketingipart

A Direkt Marketing Szövetségek Nemzetközi Föderációjának (IFDMA) kutatási eredményei, magyarországi kitekintéssel.

A Direkt Marketing Szövetségek Nemzetközi Föderációjának (IFDMA) kutatási eredményei, magyarországi kitekintéssel.

„Növekedésnek indult a globális költési bizalom, jelezve, hogy elkezdődött a talpra állás. Ez tipikusan olyan időszak, amikor a marketing szakembereknek és a hirdetőknek bővíteniük kell a tapasztalatokat és az elköteleződés léptékét, hogy elérhessék a költésre hajlandó célközönséget” - nyilatkozta Jodie Sangster, az IFDMA elnöke.

A legelső IFDMA tanulmány, A marketing mix 2013: marketing trendek, költések és hatékonyság mérése az egész világon az amerikai CMO Tanács és lokális szakmai szervezetek bevonásával 13 ország marketingszakembereinek a véleményét vizsgálta Amerikában, az ázsiai és csendes-óceáni térségben, illetve Európában.

Nemzetközi eredmények

A válaszadók többsége (39%) arról számolt be, hogy a 2013-as büdzséjük növekedett a 2012. évihez képest. További 32% jelezte, hogy ugyanannyit költenek, nincs változás az elmúlt évhez viszonyítva.

A marketingesek többsége (45%) úgy érezte, hogy büdzséjük bővülése 2014-ben is folytatódik majd, miközben mindössze 12% vélte úgy, hogy a büdzsék csökkenni fognak.

Ezeket az általános büdzsé bővüléseket a digitális fejlesztések mozgatják, melyeken belül a közösségi média, az email marketing és a keresés a legnépszerűbbek. A válaszadók 17%-a szerint a közösségi média területén nőnek a legjobban a büdzsék, 16% pedig úgy vélte, hogy az email és keresés területén szintén nőni fognak a költések.

A jelentés szerint a megnövekedett költéseken belül a legfontosabb tétel a digitális média, amely tartalmazza az online megjelenítést, az internetes retargetinget, a mobil- és alkalmazásfejlesztést.

Milyen szempontok alapján értékelik a hirdetők az egyes médiumokat? (Forrás: IFDMA tanulmány)

A marketing szakemberek arról is beszámoltak, hogy a marketing kampányokat a bevételhez kapcsolják. A válaszadók csaknem fele szerint emelkedtek a bevételeik a marketing kampány munkának köszönhetően. Érdekes módon azonban a megkérdezettek 37%-a úgy nyilatkozott, hogy marketing akcióik fele csak csekély mértékben vagy egyáltalán nem növelte a nyereségüket. Azon válaszadók 32 százaléka, akik nem tapasztaltak semmilyen hatást éves forgalmukban, csökkentette büdzséjét, és úgy vélte, hogy a 2014-es büdzséje sem fog változni.

 

Magyarországi eredmények

A direct mail, a közösségi média és az email marketing kiemelkedően vezeti a rangsort. Az is jellemző, hogy Magyarországon a lead generálás a legfontosabb cél a márkaépítés és a hűségprogramok előtt.

Itthon a tradicionális dm költések még mindig 50% fölött vannak, de erősen jön föl a digitális csatorna is. A válaszadók a keresőmarketinget, a közösségi médiát és az email marketinget tartják a leghatékonyabbnak, a tv-t és a rádiót pedig a legkevésbé hatékonynak. A jövő évi költéseket illetően elég nagy a bizonytalanság, de azért többen várnak növekedést (24%) mint csökkenést (16%).

„Az első globális tanulmány egyértelművé tette, hogy továbbra is a digitális terület viszi előre az ágazatot. A 2014-hez fűzött remények nem csak a megnövelt büdzsék ígéretén alapulnak, melyek révén a marketingesek további tapasztalatokat szerezhetnek és robusztusabb kampányokat indíthatnak, hanem azon az egyre fejlődő képességen is, hogy a teljesítményt a befektetés valódi hozama alapján tudják mérni” – értékelte az eredményeket Vámos-Hegyi Attila, a DIMSZ elnöke.

Kapcsolódó dokumentumok

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.