2013. december 12.

A digitális terület húzza a globális marketingipart

A Direkt Marketing Szövetségek Nemzetközi Föderációjának (IFDMA) kutatási eredményei, magyarországi kitekintéssel.

A Direkt Marketing Szövetségek Nemzetközi Föderációjának (IFDMA) kutatási eredményei, magyarországi kitekintéssel.

„Növekedésnek indult a globális költési bizalom, jelezve, hogy elkezdődött a talpra állás. Ez tipikusan olyan időszak, amikor a marketing szakembereknek és a hirdetőknek bővíteniük kell a tapasztalatokat és az elköteleződés léptékét, hogy elérhessék a költésre hajlandó célközönséget” - nyilatkozta Jodie Sangster, az IFDMA elnöke.

A legelső IFDMA tanulmány, A marketing mix 2013: marketing trendek, költések és hatékonyság mérése az egész világon az amerikai CMO Tanács és lokális szakmai szervezetek bevonásával 13 ország marketingszakembereinek a véleményét vizsgálta Amerikában, az ázsiai és csendes-óceáni térségben, illetve Európában.

Nemzetközi eredmények

A válaszadók többsége (39%) arról számolt be, hogy a 2013-as büdzséjük növekedett a 2012. évihez képest. További 32% jelezte, hogy ugyanannyit költenek, nincs változás az elmúlt évhez viszonyítva.

A marketingesek többsége (45%) úgy érezte, hogy büdzséjük bővülése 2014-ben is folytatódik majd, miközben mindössze 12% vélte úgy, hogy a büdzsék csökkenni fognak.

Ezeket az általános büdzsé bővüléseket a digitális fejlesztések mozgatják, melyeken belül a közösségi média, az email marketing és a keresés a legnépszerűbbek. A válaszadók 17%-a szerint a közösségi média területén nőnek a legjobban a büdzsék, 16% pedig úgy vélte, hogy az email és keresés területén szintén nőni fognak a költések.

A jelentés szerint a megnövekedett költéseken belül a legfontosabb tétel a digitális média, amely tartalmazza az online megjelenítést, az internetes retargetinget, a mobil- és alkalmazásfejlesztést.

Milyen szempontok alapján értékelik a hirdetők az egyes médiumokat? (Forrás: IFDMA tanulmány)

A marketing szakemberek arról is beszámoltak, hogy a marketing kampányokat a bevételhez kapcsolják. A válaszadók csaknem fele szerint emelkedtek a bevételeik a marketing kampány munkának köszönhetően. Érdekes módon azonban a megkérdezettek 37%-a úgy nyilatkozott, hogy marketing akcióik fele csak csekély mértékben vagy egyáltalán nem növelte a nyereségüket. Azon válaszadók 32 százaléka, akik nem tapasztaltak semmilyen hatást éves forgalmukban, csökkentette büdzséjét, és úgy vélte, hogy a 2014-es büdzséje sem fog változni.

 

Magyarországi eredmények

A direct mail, a közösségi média és az email marketing kiemelkedően vezeti a rangsort. Az is jellemző, hogy Magyarországon a lead generálás a legfontosabb cél a márkaépítés és a hűségprogramok előtt.

Itthon a tradicionális dm költések még mindig 50% fölött vannak, de erősen jön föl a digitális csatorna is. A válaszadók a keresőmarketinget, a közösségi médiát és az email marketinget tartják a leghatékonyabbnak, a tv-t és a rádiót pedig a legkevésbé hatékonynak. A jövő évi költéseket illetően elég nagy a bizonytalanság, de azért többen várnak növekedést (24%) mint csökkenést (16%).

„Az első globális tanulmány egyértelművé tette, hogy továbbra is a digitális terület viszi előre az ágazatot. A 2014-hez fűzött remények nem csak a megnövelt büdzsék ígéretén alapulnak, melyek révén a marketingesek további tapasztalatokat szerezhetnek és robusztusabb kampányokat indíthatnak, hanem azon az egyre fejlődő képességen is, hogy a teljesítményt a befektetés valódi hozama alapján tudják mérni” – értékelte az eredményeket Vámos-Hegyi Attila, a DIMSZ elnöke.

Kapcsolódó dokumentumok