2011. február 14.

A fejlődő országokban terjeszkedik a Gemius

Az online közönségmérést a Közel-Keletet és Észak-Afrikát tömörítő MENA régió tizenhét piacán implementálják jelenleg az Ipsossal közösen.

Az online közönségmérést a Közel-Keletet és Észak-Afrikát tömörítő MENA régió tizenhét piacán implementálják jelenleg az Ipsossal közösen.

Pánregionális panelt épít a Közel-Keletet és Észak-Afrikát magában foglaló MENA régióban a Gemius, amely az Ipsossal közösen indította el az Ipsos/gemius Audience online közönségmérő szolgáltatást 2010 decemberében két tesztpiacon.

A szolgáltatást jelenleg tizenhét fejlődő piacon implementálják: Bahreinben, Egyiptomban, Jordániában, Libanonban, Omanban, az Arab Emirátusokban, Szaúd-Arábiában, Marokkóban, Algériában, Tunéziában, Irakban, Kuvaitban, Katarban, Szíriában, Jemenben, Líbiában és Palesztinában.

Jelenleg a gemius Audience alapjául szolgáló panel tagjainak toborzása folyik. Most minden, a kutatásban résztvevő online médiatulajdonos láthatja a rá vonatkozó adatokat, a top3 oldalra vonatkozó információkat pedig minden piacon közlik.

A két tesztpiac Szaúd-Arábia és Jordánia volt, itt már össze lehet vetni a kutatásban résztvevő összes site adatait, és azokat elemezni lehet a médiatervezési szoftverekben. Az adatokhoz a médiatulajdonosok mellett a médiaügynökségek is hozzáférhetnek.

A szoftveres panelt, amely nem csupán a kutatásban résztvevő oldalakról, hanem a teljes online piacról biztosít információt, 2011 második negyedévében tervezik beüzemelni. Bár a piacok nagyban hasonlítanak, s a közös nyelv miatt sok website-ot több országban is olvasnak, a paneltagokat piaconként külön toborozzák.

A gemiusAudience-ből nyerhető információkat a jövőben piaconként, illetve regionális összesítésben is publikálják majd. A regionális panel azért érdekes, mert a Gemius korábban még nem épített hasonlót, s a tanulságokat abból a szempontból is vizsgálják, hogy miként lehet azokat más régiókban implementálni.

A MENA régióban jelenleg 65-70 millió internet-felhasználó él, ami durván 20-22 százalékos penetrációt jelent a 320 milliós népességhez képest. A szakemberek azt várják, hogy 2015-re a netezők száma 100 millióra nő. A tavalyi online reklámköltés 100 millió dollár körül alakult, ami a reklámtortából szerény 1,5 százalékos részesedést jelent - közölte a Gemius.