2011. február 14.

A fejlődő országokban terjeszkedik a Gemius

Az online közönségmérést a Közel-Keletet és Észak-Afrikát tömörítő MENA régió tizenhét piacán implementálják jelenleg az Ipsossal közösen.

Az online közönségmérést a Közel-Keletet és Észak-Afrikát tömörítő MENA régió tizenhét piacán implementálják jelenleg az Ipsossal közösen.

Pánregionális panelt épít a Közel-Keletet és Észak-Afrikát magában foglaló MENA régióban a Gemius, amely az Ipsossal közösen indította el az Ipsos/gemius Audience online közönségmérő szolgáltatást 2010 decemberében két tesztpiacon.

A szolgáltatást jelenleg tizenhét fejlődő piacon implementálják: Bahreinben, Egyiptomban, Jordániában, Libanonban, Omanban, az Arab Emirátusokban, Szaúd-Arábiában, Marokkóban, Algériában, Tunéziában, Irakban, Kuvaitban, Katarban, Szíriában, Jemenben, Líbiában és Palesztinában.

Jelenleg a gemius Audience alapjául szolgáló panel tagjainak toborzása folyik. Most minden, a kutatásban résztvevő online médiatulajdonos láthatja a rá vonatkozó adatokat, a top3 oldalra vonatkozó információkat pedig minden piacon közlik.

A két tesztpiac Szaúd-Arábia és Jordánia volt, itt már össze lehet vetni a kutatásban résztvevő összes site adatait, és azokat elemezni lehet a médiatervezési szoftverekben. Az adatokhoz a médiatulajdonosok mellett a médiaügynökségek is hozzáférhetnek.

A szoftveres panelt, amely nem csupán a kutatásban résztvevő oldalakról, hanem a teljes online piacról biztosít információt, 2011 második negyedévében tervezik beüzemelni. Bár a piacok nagyban hasonlítanak, s a közös nyelv miatt sok website-ot több országban is olvasnak, a paneltagokat piaconként külön toborozzák.

A gemiusAudience-ből nyerhető információkat a jövőben piaconként, illetve regionális összesítésben is publikálják majd. A regionális panel azért érdekes, mert a Gemius korábban még nem épített hasonlót, s a tanulságokat abból a szempontból is vizsgálják, hogy miként lehet azokat más régiókban implementálni.

A MENA régióban jelenleg 65-70 millió internet-felhasználó él, ami durván 20-22 százalékos penetrációt jelent a 320 milliós népességhez képest. A szakemberek azt várják, hogy 2015-re a netezők száma 100 millióra nő. A tavalyi online reklámköltés 100 millió dollár körül alakult, ami a reklámtortából szerény 1,5 százalékos részesedést jelent - közölte a Gemius.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

12 órája

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.