2016. december 12.

A fenntartható növekedés kulcsfontosságú

A Toyota két pilot-projektet indít Európában: az egyiket Írországban, a másikat pedig Olaszországban.

A YUKÕ, a Toyota új full hybrid autómegosztó programja, amit a vállalat két európai városban tesz próbára: az Írországbeli Dublinban és olaszországi Forlìban. A YUKÕ révén az emberek anélkül próbálhatják ki a full hybrideket, hogy rögtön kellene vásárolniuk azokat.

“Kicsiben kezdünk, hogy megbizonyosodjunk üzleti elképzelésünk helyességéről, de azt tervezzük, hogy a következő években több autóval és több európai várossal bővítjük a programot” – fogalmaz Mark Adams, a vállalat fogyasztói kapcsolatokért és új mobilitási megoldásokért felelős alelnöke.

Az autómegosztó szolgáltatások ügyfelei olyan emberek, akik szeretnék elkerülni a saját autó birtoklásával járó adókat, üzemanyagszámlákat és szervizköltségeket. Ezentúl ők is élvezhetik a Toyota-hybridek vezetési élményét. A tájékozatlan autósok félelmeivel ellentétben a full hybrideket sosem kell külső áramforrásról feltölteni, így nem kell attól tartani, hogy az akkumulátor lemerülése miatt mozgásképtelenné válnak.

A YUKÕ Toyota Autóklub hivatalos megnyitóját tavaly júniusban rendezték meg Dublinban. Kezdetben 15 autó közlekedik az ír főváros három kerületében, de a tervek szerint a YUKÕ gyors növekedésnek indul majd, lefedve a város többi részét is. A program egyik előnye, hogy a Yaris, Auris és Prius modellekhez ingyenes utcai parkolóhelyek is járnak.

“Megtisztelő számunkra, hogy a Toyota éppen Dublint választotta a YUKÕ első helyszínéül, és izgatottan várjuk, hogy bebizonyosodjon elképzelésünk arról, milyen előnyöket kínál a YUKÕ egy ilyen nagyváros közlekedési problémáira. Arra törekszünk, hogy technológiánk minél több emberhez eljusson, ezért örömmel bocsátjuk a város lakóinak rendelkezésére legújabb és legmodernebb hybridjeinket” – avat be Steve Tormey, a Toyota Ireland vezérigazgatója.

A YUKÕ azonban nem csupán Dublin zsúfolt közlekedésére és mobilitási problémáira jelenthet megoldást, hanem a város levegőminőségét javítja, hiszen a full hybridek NOx-kibocsátása extrém csekély: mintegy egytizede az EURO 6 károsanyag-kibocsátási szabványban előírt értéknek.

“Örömmel üdvözöljük a Toyota YUKÕ autóklub-kezdeményezését Dublinban. A károsanyag-kibocsátás csökkentése és a városi közlekedés zsúfoltságának enyhítése rendkívül fontos számunkra, és úgy gondoljuk, hogy az autómegosztás javulást eredményezhet e területeken. Az pedig külön előny, hogy a hybrid járművek használatával a YUKÕ Autóklub tovább színesíti Dublin tömegközlekedésének kínálatát” – szólal meg a YUKÕ projekt indításával kapcsolatban Shane Ross, Írország közlekedési, idegenforgalmi és sportminisztere.

A Bolognától körülbelül 80 kilométerre fekvő Forlìban a YUKÕ célja, hogy innovatív és fenntartható mobilitási megoldással javítsa a helyi lakosok életminőségét. December 5-től hét darab Toyota Yaris Hybrid áll azok rendelkezésére, akik rendszeresen élvezni szeretnék egy full hybrid autó előnyeit.

“Hivatalunk egyik fontos célja, hogy felhívjuk a figyelmet a fenntartható mobilitás fontosságára. Arra törekszünk, hogy városunkat és környékét vonzóbbá és élhetőbbé tegyük, méghozzá olyan praktikus megoldásokkal, amelyek egyben az emberek egészségét, életminőségét és környezetét is jobbá teszik” – jelenti ki Davide Drei, Forlì polgármestere.

“A full hybrid technológiák hatékony segítséget jelentenek a nulla károsanyag-kibocsátású városi közlekedés kialakításában. Hiszünk abban, hogy ez a cél elérhető. A nemrégiben elkészült CARe in Rome című felmérés kimutatta, hogy a negyedik generációs Toyota Prius a munkahely és az otthon közti ingázás során 73 százalékban nulla károsanyag-kibocsátással közlekedett. Ha pedig kifejezetten a városi közlekedést nézzük, ez az arány elérte a 79,4 százalékot” – fűzi hozzá Andrea Carlucci, a Toyota Italia vezérigazgatója.