2014. július 04.

A filmrajongók kedvence A gyűrűk ura

A filmtrilógia vezeti azon filmek listáját, amelyeket az európai filmrajongók legszívesebben moziban néznének meg újra.

A filmtrilógia vezeti azon filmek listáját, amelyeket az európai filmrajongók legszívesebben moziban – nagy kivetítőn, megfelelő hangtechnikával felszerelve – néznének meg újra.

A Samsung megbízásából, a világ első ívelt UHD televíziójának bemutatása alkalmából 5 európai országban, egyenként ezer-ezer fő megkérdezésével végzett felmérésben a válaszadókat arra kérték, hogy nevezzék meg azokat az elmúlt 20 évben készült alkotásokat az online filmes adatbázis, az Internet Movie Database (IMDB) Top 30-as listájáról, amelyeket legszívesebben moziban tekintenének meg, függetlenül attól, hogy látták-e már az adott alkotást, vagy sem.

A toplista a következőképpen alakult:

  1. A gyűrűk ura: A két torony
  2. A gyűrűk ura: A gyűrű szövetsége
  3. A gyűrűk ura: A király visszatér
  4. Gladiátor
  5. Mátrix
  6. Ryan közlegény megmentése
  7. Forrest Gump
  8. Halálsoron
  9. A sötét lovag
  10. A sötét lovag - Felemelkedés

A nemeket figyelembe véve az látszik, hogy a férfi nézők listája megegyezik az összesített 10-es rangsorral, ám a női filmrajongóknál a Tolkien trilógiát a Halálsoron című dráma követi. Ezek alapján elmondhatjuk, hogy a férfiak inkább az akciódús alkotásokat, míg a nők az érzelemgazdag, drámai elemekben bővelkedő filmeket – mint például a francia Életrevalók - részesítik előnyben. Az X generáció tagjainak – a mostani 40-es, 50-es éveikben járók – válaszai alapján készült listába bekerült a Ponyvaregény és a Hetedik című kasszasiker is. A fiatalabb Y generáció tagjainál – 30 alattiak – viszont az Eredet című Leonardo DiCaprio film került be a Top 10-be, a gyermekes válaszadóknál pedig a Toy Story 3 is a kedvenc moziélmények közé tartozik.