2011. február 16.

A fogyasztók negyede vásárol akciós újság alapján

Egyre kevesebben tájékozódnak akciós újságokból, ám akik még így tesznek, azok a korábbiaknál tudatosabban használják azokat vásárlás előkészítésre.

A megkérdezettek 58 százaléka tájékozódik a postai úton érkező szórólapokból. Azok közül, akik kapnak ilyen kiadványokat, minden negyedik vásárol ezek alapján. Az akciós újságokból tájékozódók aránya csökkent, ám némileg emelkedett azoknak az aránya, akik vásárlásuk előtt több lánc szórólapját is összehasonlítják - derül ki a GfK adataiból.

Kevesebb, de tudatosabb szórólap olvasó

A GfK először egy 2009-es felmérés során tapasztalta, hogy jelentősen megnőtt a promóciók és akciók szerepe, ami nem meglepő a válság tükrében, ami sokaknál nagyobb spóroláshoz és tudatosabb vásárlói magatartáshoz vezetett.

Ugyanakkor 2001 óta az idén volt a legnagyobb azoknak az aránya, akik nem kapnak postai úton szórólapot (30%), s különösen a Közép-Dunántúlon volt magas ez az érték (55%). Mostanra a megkérdezettek 58 százaléka tájékozódik ilyen szóróanyagokból, ami az eddig mért legalacsonyabb arány.

Azon megkérdezettek közül, akik kapnak postán szórólapot, 16 százalék olvasás nélkül kidobja a reklámot. 61 százalék viszont átnézi, és közel minden negyedik ember vásárol is ezek alapján.

Jellemzően a nők, az idősebbek, az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők, a kis települések lakói és a városi alsóközéposztályhoz tartozók vásárolnak akciós újságok alapján, míg a legkisebb érdeklődést a fiatalok, a felsőfokú végzettségűek, az egy fős háztartásban élők, illetve a fővárosi és Pest megyeiek mutatják.

"Annak ellenére, hogy a postai úton érkezett szórólapok jelentősége csökkenni látszik, összességében az akciós újságok iránti érdeklődés növekedését mutatja, hogy az egy évvel korábbi eredményekhez képest némileg emelkedett azok aránya, akik vásárlásuk előtt több lánc szórólapját is összehasonlítják” - kommentálta az eredményeket Kui János, a GfK Hungária Kereskedelem szektorának menedzsere.

 

Csökkenő oldalszám, sok italreklám

2010-ben a diszkontok adták ki a legtöbb akciós újságot (359 db), míg a hipermarketek esetében ez a szám 298 darab volt. Továbbra is a heti akciók a legnépszerűbbek, a kiadott újságok 41 százalékát teszik ki, míg a második helyen (22%) a 14 napig érvényes kiadványok állnak.

Ha az egy újságban megjelent termékek számát nézzük, látható, hogy míg 2009-ben átlagosan 152 darab FMCG termék jelent meg, addig 2010-ben csak 144 hirdetés szerepelt a leafletekben, az átlagos oldalszám pedig 14 oldalról 13 oldalra csökkent.

Az FMCG hirdetések közel 18 százaléka továbbra is az ital kategóriába tartozó termék, a második a húsáru (17%), a harmadik pedig a kozmetika árucsoport (13%). A kommunikált árkedvezmény mértéke a hús kategóriában átlag 23%,. Az ital kategóriában ez 22%, a kozmetikumok esetében pedig 23% volt.

2009-hez hasonlóan tavaly is elsősorban az alapvető élelmiszerek akcióit követték nyomon a vásárlók, emellett a tejek és tejtermékek, illetve a húsok és húskészítmények iránt volt legnagyobb az érdeklődés. 2009-hez képest jelentősen emelkedett azoknak az aránya, akik a fagyasztott élelmiszerek hirdetéseit kísérték figyelemmel.

Címkék: gfk szórólap

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.