2014. szeptember 25.

A gyerekeknek való reklámozással foglalkozott az ÖRT

Folytatódott a szakmai szervezet edukációs sorozata.

Folytatódott a szakmai szervezet edukációs sorozata.

Ezúttal a gyermekeknek szóló reklámok témáját járta körül tréning keretében az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT). A szakmai szervezet vizsgálata szerint a hirdetők tevékenysége "nagyon jó megfelelési arányt mutat", a téma így is kiemelten fontos. A gyerekek jogait egyébként számos jogszabály védi, ehhez jön az önszabályozás.

Mégis, a gyermekeknek szóló reklámok tilalma mellett mind az európai médiatörvény (AVMS), mind a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló jogszabály (UCP) alkotása és vitája során elhangoztak érvek, ám végül belátták, hogy a gyerekeknek szóló tartalmak finanszírozhatósága érdekében a reklámból származó bevételre is szükség van. Ellenkező esetben a kiskorúakhoz elsősorban felnőtteknek szóló műsorok és reklámok jutnának el.

Ezért a reklám tilalma helyett a fiatalkorúak egészséges védelme került a jogszabályba. Az európai szabályozás hazai átültetése mellett bizonyos termékekre vonatkozóan (szerencsejáték, gyermekgyógyszerek) léteznek itthon komoly korlátozások.

A gyerekeknek szóló reklámozásról szervezett tréninget az ÖRT

"Nagy öröm volt látni a közel ötvenfős tréning résztvevőinek érdeklődését és aktivitását. Nagyon fontos, hogy a reklámozók és az ügynökségek ne csak a szabályokkal legyenek tisztában, hanem ismerniük kell például, hogy hol húzódik a határ a fiatalkorúaknak szóló reklámozás során a felszólító mód használatakor a vásárlásra történő felszólítás, és a termék használatára történő felszólítás (pl. építs) között" – mondta Megyer Örs, az ÖRT elnöke.

"Árnyalja a képet az is, hogy a reklám egészét vizsgálni kell abból a szempontból is, hogy a gyermek szerepeltetése a családot hivatott-e bemutatni, és ezzel az anyának szól, vagy a reklám egésze, szövege, stílusa (és a gyerek szereplő) miatt a gyermek-e a célcsoport. Szóval nagy gondosságot igényel az ilyen típusú reklám készítése" – tette hozzá Fazekas Ildikó főtitkár.