2011. július 04.

A hagyományos médiának kedvez a hirdetői optimizmus?

Egy amerikai kutatás szerint a válság óta még sosem voltak ennyire optimisták a hirdetők. Ezzel nemcsak a digitális csatornák nyerhetnek.

Egy amerikai kutatás szerint a válság óta még sosem voltak ennyire optimisták a hirdetők. Ezzel nemcsak a digitális csatornák nyerhetnek.

Úgy tűnik, kezd visszatérni az észak-amerikai hirdetők optimizmusa, derül ki az Advertiser Perceptions friss kutatásából. A 3200 fő megkérdezésével zajlott felmérés szerint a legtöbben reklámköltésük növekedésében bíznak, s egészében is megszilárdulni látszik a hirdetési piaci optimizmus, dacára annak, hogy a gazdaság egésze lassan kapaszkodik csak vissza.

Ken Pearl, a cég ügyvezetője szerint az adatok alapján egészében pozitív 2011-es évre számíthat az amerikai piac. Érdekes, hogy miközben a marketingesek növelni kívánják a digitális költéseiket, mégsem a leginkább divatos mobil és közösségi média örülhet a legjobban. Az optimizmus ugyanis mind inkább megfordítani látszik a csökkenő trendet a hagyományos médiatípusoknál, elsősorban a televíziónál és a print médiánál.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az új médiatípusok nyomulása megállna. A hirdetők a mobil médiával szemben mutatják a legnagyobb bizalmat, melyet az online és a kábeltévé követ. Egészében a reklámpiaccal kapcsolatos optimizmus indexe 15 ponttal magasabb, mint 2009 tavaszán, amikor elérte a mélypontot. A mostani szint egy bőven a válság előtti, egész pontosan a 2007 tavaszi szintnek felel meg.