2019. július 15.

A három legfontosabb dolog a Z generáció megértéséhez

A generációk közötti megértést és a mindegyik fél számára gyümölcsöző kapcsolat kialakítását legjobban a közös gondolkodás és a különböző nézőpontok megismerése segíti elő.

A Brand Tester élménypark For Youth szektora központba helyezi a fiatal generáció számára jelentős kérdéseket és esélyt ad arra, hogy számukra motiváló, a későbbi karrierjüket nézve példaértékű szakemberekkel találkozzanak és szórakoztató módon szívják magukba a tudást - írják.

A legutóbbi eseményen kiemelt téma volt a Z generáció és az inspiráció kapcsolata, amelyről Dr. Baracsi Katalin, internetjogász vezetett pódiumbeszélgetést. Vendégei Tomkó Borbála mentálhigiénés szakember, a Carrie magazin főszerkesztője; Trunk Tamás Z generációs szakértő; valamint Dr. Bernschütz Mária generációs szakértő és a Generatika oldal alapítója voltak.

De mi kell ahhoz, hogy megértsük a Z generáció viselkedését vagy, hogy egyáltalán érdemi kapcsolatba tudjunk lépni velük? Íme, a három legfontosabb dolog, amire oda kell figyelnünk:

1. A tényáradat helyett a történetmesélés a nyerő

A tényszerű információ átadás nem csak a márka kommunikációban és a közösségi médiában csengett le, de a mindennapos kapcsolatteremtésben is. Főszerepben ugyanis az egyéni történetek és megélések vannak, amiket csak az adott személy tud hitelesen átadni.

Trunk Tamás maga is szokott iskolákat látogatni és előadásokat tartani, ahol nem arra helyezi a hangsúlyt, hogy valamit megtanítson a fiataloknak, hanem hogy megossza velük a saját tapasztalatait.

2. Az egyetértés helyett a megértés a cél

A beszélgetés alatt is nyilvánvalóvá vált, hogy az inspiráció iránti igény minden generációban jelen van, az egyetlen, ami különbözhet az az inspiráció forrása. Ugyanezen az elven haladva, az egyes generációk szülötteit más és más dolog motiválja, eltérő példákat tartanak követendőnek.

3. Az online élmény helyett ingergazdag offline élményt kell adni

A beszélgetésen elhangzott, hogy a Z generáció az első olyan generáció, akik már az online jelenlétbe születtek bele. Ez azt jelenti, hogy teljesen más hatások érik őket azáltal, hogy a nap minden percében elérhetők és a baráti kapcsolataik, a hírek, újdonságok és szórakoztató tartalmak is egy karnyújtásnyira vannak tőlük.

„Személy szerint nagyon sokat tanultam az idősebb generációtól, a legkifejezőbb igazából az, ha azt mondom, hogy mindent tőlük tanultam. Hiszek a ’klasszikus’ értékekben, erre jó példa az, hogy még mielőtt elindítottam volna a YouTube csatornámat könyvet írtam a generációmról. A legfontosabb dolog azonban nem az, hogy melyik generáció milyen csatornán keresztül inspirálódik és motivál másokat, hanem az, hogy a generációk felismerjék, hogy a miértjeinknek kell azonosnak lenniük. Ezért is gondolom úgy, hogy nem a feltétlen egyetértésre kell törekednünk, hanem a kölcsönös megértésre a generációk között, hiszen így tudunk a legkönnyebben együtt haladni” – magyarázza Trunk Tamás.

Kutatást készített az IKEA

2020. július 2.

A magyarok 61 százaléka szerint a magáncégeknek aktív szerepet kell vállalniuk a zöld megújulás népszerűsítésében.