A közép-és kelet-európai internetezők többsége TV-nézés közben internetezik, sokan mobileszközökről: okostelefonról és tabletről. A hirdetőknek (bár ismerik a trendet) csak egy része ügyel arra, hogy másik képernyőn is kapcsolatba lépjen a célközönségével.

A TV-nézés közben nem internetezők már most kisebbségben vannak, derül ki a kutatásból, melyben 5000 internethasználó szokásait vizsgálta az MEC a lengyel, cseh, magyar, román és orosz piacokon. A válaszadók többsége egyidejűleg használ több készüléket, és körülbelül 50 százalékuk TV-nézés közben okostelefonjáról vagy tabletjéről internetezik.

Az erős trend ellenére a hirdetők csak egy töredéke motiválja a TV-nézőket arra, hogy látogassák meg a weboldalukat és/vagy közösségi oldalukat, hogy ezzel további interakciót szorgalmazzanak a fogyasztókkal. A leginkább aggasztó adat viszont azoknak a hirdetőknek az aránya, akik bár online felületükre terelik a közönségüket, de nem rendelkeznek mobilra optimalizált oldallal.

Így azoknak a nézőknek, akik amellett döntenek, hogy mobilkészüléken megnézik az oldalt, ez a találkozás a márka negatív megítélésével járhat.

„A televízió és internet az ügynökségi hirdetők teljes médiaköltésének körülbelül 76%-át teszik ki Magyarországon. Ezért a hirdetési befektetések megtérülése erősen függ attól, hogy ezeket a médiatípusokat hogyan használják a kampányok során. A többképernyős médiafogyasztás jelensége – amely megváltoztatta és gazdagította a TV-nézési szokásainkat az elmúlt években – még a régiónkban is egyértelműen alulértékelt a hirdetők stratégiájában” – jegyezte meg Gulyás János, az MEC magyarországi ügyvezetője.

Az MEC multiscreen kutatásának további eredményei is mutatják, hogy miért érdemes a többképernyős trendet követni a TV-s és online stratégia során. Azoknak az internetezőknek az aránya, akik rákerestek a TV spot hatására a hirdetőre, 40%-tól (Magyarország) egészen 77%-ig (Csehország és Románia) terjed. (Oroszországban ez az arány 74, Lengyelországban 58%.)

Az emberek reklámblokkok alatt böngésznek leginkább, és sokkal kevésbé a műsorok közben. Ez szintén azt támasztja alá, hogy ilyenkor jobban fel tudjuk kelteni a nézők figyelmét.

„Az a tény, hogy pont a reklámblokkok alatt oszlik meg leginkább a nézők figyelme az internet és a TV között, nem feltétlenül hátrányos az utóbbi szempontjából. Akár csökkenhet is a TV-képernyőtől eltávolodók aránya a reklámszünetben, a mobileszközök elterjedése előtti időkkel összehasonlítva. Paradox módon (bár a közönség figyelmét kicsit csökkentve) a tabletek és okostelefonok sokszor elősegítik azt, hogy az emberek a nagy képernyő előtt maradjanak. Ez lehetőséget teremt a hirdetők számára is” - jegyezte meg Jobbágy Tamás, az MEC kutatási vezetője.

Ihász Ingrid, az MEC digitális vezetője szerint a többképernyős médiafogyasztás népszerűsége nem csak az oldalak mobilverzióinak és azokon megjelenő releváns tartalmak megjelenéseit kell, hogy elősegítse. „Szintén fontos, hogy a médiatervezésben egyre több intelligens szolgáltatást nyújtsunk az ügyfeleknek, hogy maximalizáljuk a többképernyős kampányokban rejlő lehetőségeket” – mondta.

Ihász Ingrid

 

Az egyik legrégebbi hazai szakmai blog, a rabbitblog.hu szerzője, ill. korábbi munkahelyén ő vezette a CEMP Sales House hivatalos blogját, a cemp.blog.hu-t is.

 

Nézze meg Ihász Ingrid teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

Módszertan: Az MEC Analytics & Insight divíziója által végzett online kutatás, ami reprezentatív a 15 év feletti, napi internetező lakosságra – az adatfelvétel 2015 szeptemberétől októberéig, 5000 internethasználó részvételével zajlott Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon, Oroszországban (Oroszországban: 100 ezer fő lakosszám feletti városok) és Romániában.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

1 napja

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.