2011. június 15.

A hitelek miatt aggódunk a legjobban

Tavaly még csak az ötödik legnagyobb aggodalom volt ez a magyarok körében. A Nielsen szerint az élelmiszerárak és a munka elvesztése is nagy félelmek.

Tavaly még csak az ötödik legnagyobb aggodalom volt ez a magyarok körében. A Nielsen szerint az élelmiszerárak és a munka elvesztése is nagy félelmek.

Több mint négyszeresére nőtt azon magyarok aránya, akiknek az élelmiszer árak emelkedése jelenti a legnagyobb gondot a következő hat hónapra vonatkozóan. A Nielsen felmérése szerint tavaly még 3% volt ez az arány, mostanra viszont 13 százalékra nőtt. Ez az arány egyébként megfelel a globális átlagnak.

A legtöbben viszont nem emiatt, hanem a hitelek miatt aggódnak itthon, arányuk 16% a megkérdezettek körében. Ez a félelem az előző felmérés alkalmával még csak az ötödik helyen szerepelt, onnét ugrott egy év alatt az élre. Egyébként Európa-szerte egyedülálló a hitel problematika honi top pozíciója.

Az igaz, hogy a románoknál és az íreknél szintén 16 százalékos az emiatt aggódók aránya, ám előbbieknél a munkahelyek (22%), utóbbiban a gazdasági helyzet (23%) jelentik a top aggodalmat.

A hitelek után a gazdasági helyzet a második legnyugtalanítóbb a magyarok számára, akiknek 12 százaléka aggódik emiatt. Ez ugyanolyan arány, mint az energiaszámlák egyre nagyobb összege miatt félőké.

Magyarországon egyébként négy éven keresztül a munkahelyek biztonsága állt a fő gondok között az első helyen (16 százalék). 2010-ben azonban még a gyerekek neveltetése és biztonsága, valamint a növekvő energiaszámlák előtt (14-14%) témakörét előzte meg.

Magyarországon startol az UNICEF új programja

10 órája

A Youth Challenge egyfajta „szociális start-up”, amely hátrányos helyzetű fiatalok csoportjait vonja be abba, hogy dolgozzanak ki innovatív megoldásokat az őket leginkább foglalkoztató problémákra.