Noha a fiatalok többsége már a nyári szünetre, a fesztiválokra és a felhőtlen kikapcsolódásra fókuszál, nem mehetünk el a tény mellett, hogy rövidesen közel százezer friss hallgató kezdi meg tanulmányait valamelyik főiskolán vagy egyetemen. Ahogy a gólyák, úgy a jelenlegi hallgatók is nagyszámú és fizetőképes közönséget jelentenek a márkáknak. Bujdosó Péter, a USP – Unique School Presence – operatív igazgatója osztja meg tapasztalatait, illetve ismerteti a fiatalok hatékony elérésének módszereit. (x)

Évről évre csökken a felvételizők száma. 2017-ben 105 858 fő szeretne valamelyik felsőoktatási intézményben tanulni, ugyanakkor a nemzetközi kutatások azt igazolják, hogy egy márkának csak jó lehet, ha el tudja érnie ezt a csoportot.

A trend sajnos folyamatos. Évente nagyjából ötezerrel csökken a felvételizők száma, és ez állandó kihívás elé állít minket is. Azt viszont látni kell, hogy noha Magyarországon a tankötelezettség 16 év, diákmunkában már akár 15 éves kortól el lehet helyezkedni, így a fiatalok a csökkenés ellenére abszolút egy számottevő és fizetőképes piacot jelentenek. Már a középiskolások is meghatározóak a piacon saját keresetük miatt, illetve a szüleik pénztárcájának egy részével is ők rendelkeznek. Ez a felsőoktatási hallgatóknál még inkább megmutatkozik.

Az új trendek is ezt mutatják. Ilyen például a Marketing 4.0-ban az YWN – youth, women, netizen -, ami arról szól, hogy először a fiatalokat, majd a nőket aztán pedig a C-generáció tagjait kell elérni (bővebb információ a C-generációról itt érhető el).

Elsősorban az újakra, a gólyákra fókuszáltok, vagy rajtuk keresztül eléritek a különböző, más célcsoportokat is?

A következő időszakban fókuszban lesznek a gólyák, külön felületekkel rendelkezünk az elérésükre. A személyes példámmal tudom legjobban bemutatni, miért is fontos a márkáknak már a tanulmányok első pillanatában kialakítani a kapcsolatot velük:

Amikor gólya voltam, a táborban kaptunk egy pólót, amin az egyik könyvvizsgáló cég logója volt, és bár eleinte azt sem tudtam mit csinál pontosan egy könyvvizsgáló cég, mégis olyan szinten beégtek a tudatomba, hogy őket ajánlom ma is első körben, pedig fogalmam sincs, hogy dolgoznak. Egyébként még mindig megvan ez a póló, alváshoz használom, így lehet, hogy még ma több év elteltével is őket említem, pedig csak rányomtatták a logójukat egy pólóra. Ha egyszer a gólyákat megfogtad, hosszú távra fogtad meg.

Persze a felsőbb évesek is ugyanennyire fontosak, a felületeinkkel tökéletesen tudunk rájuk is célozni, ahogy azt a partnereink már megszokhatták.

Milyen lehetőségek vannak az elérésükre?

A gólyaszezon július 26-án kezdődik. Ekkor derülnek ki a ponthatárok. Az eseményt élőben több ezren szokták végig izgulni Budapesten. Napközben adott a kitelepülési lehetőség, illetve egy hatalmas LED falon is megjelenhetnek a cégek. Eddig jellemzően a nagy lifestyle márkák és a bankszektor képviseltették magukat, de a lehetőségek szinte korlátlanok, így mások számára is egy óriási lehetőség, ahol egy-egy cég egyszerre tud megszólítani több ezer fiatalt.

Például HR oldalról is tárgyalunk a megjelenésekről, hiszen nemcsak fogyasztók lesznek, hanem munkavállalók is.

Azt hallom mindenhol, hogy a fiatalokat online lehet csak elérni, Ti hogy álltok vele?

A ponthatárok kihirdetése után beindul a Csoporttárskereső oldalunk, ahol egy gyors Facebook regisztráció után egy kis közösségbe kerülnek a gólyák, akik kiválaszthatják, hogy mely intézmény, mely szakán fognak tanulni, és fel tudják venni a kapcsolatot a csoporttársakkal. Imádják, mert már az oktatási időszak előtt ismerkedhetnek, egyeztethetnek a gólyatáborról, illetve albérlettársat is találhatnak. Nagyon látványos eredményeket produkál, nagyjából két hónapot él az oldal, de 1.000.000 AV felett szokott hozni ezalatt.

Emellett több tematikus oldallal rendelkezünk a sulikhoz köthető oldalaktól a tanárok értékelését biztosítóig.

A közösségi média hogyan egészíti ki a célcsoport hatékony elérését?

Az intézményekhez köthető hallgatói csoportok mellett a nagy elérésű Facebook csoportok még mindig az egyik legfontosabb eszközünk. Most a legnagyobb újdonság S.Oszkár, egyetemista Face és Insta oldala. Oszkár egy fiktív egyetemista, akinek elég nehézkesen, de annál viccesebben megy a diploma megszerzése. Egy-egy posztra, különösen a beiratkozás és a vizsgaidőszakok alatt, több mint négyezer lájk gyűlik össze, szorgalmi időszakban átlagosan heti 400.000, vizsgaidőszakban 1-1,5 millió az elérés – ilyenkor a lájkok is jobban jönnek.

Emellett direkt elérésünk van influenszerekhez, így a közösségi médiában – Facen, Instán és YouTubeon – széles kört elérünk.

Vannak még gólyatáborok?

De még mennyire. A legtöbb egy helyszínen van, jellemzően Siófokon, ezért is könnyű akár már most egy-egy fix kihelyezésre leszerződni, amely így egész nyáron látható. Ha az összlétszámot nézzük, azt mondhatjuk, a felvételizők fele biztos, elmegy a gólyatáborába. Az én példámból is látszik, hogy ez egy kötelező elem. Az egyszerű megjelenésektől el tudunk jutni egész addig, hogy akár a programokba beleszervezzük a márkát, és köré építünk egy játékot. A legjobb megoldás megtalálásában mindig segítünk az ügyfeleknek, mi ismerjük a célcsoportot, hiszen mi is benne vagyunk. Ezek szervezése viszont csak most kezdődik, így nem mindenhonnan tudunk még pontos időpontot.

Tudom, hogy valamilyen csomagban is meg lehet jelenni általatok.

Értékesítjük a Nagy Diákcsomagot, melyet minden új hallgató megkap. Azok, akik részt vesznek a gólyatáborban, a helyszínen, akik nem, azok pedig a beiratkozás alkalmával vehetik át. Több termék elhelyezésére van lehetőség. Pontos és részletes adatbázissal dolgozunk, ezért nemre, de akár külön sulira vagy karra is le tudjuk szűrni, mely nagymértékben megkönnyíti a célzást.

Az iskola kezdetével már a helyszíneken kell elérni a fiatalokat. Ebben hogyan tudtok segíteni az ügyfeleknek?

Szeptemberben, a beiratkozás alkalmával biztos, hogy mindenki bent van a suliban, mivel meg kell tudni, hogy melyik óra aláírásos. (nevet) Emiatt még az előadók is tömve vannak. Ha valamikor, akkor ilyenkor elérhetők a hallgatók.

Lényegében korlátlanok a lehetőségek, inkább a képzeletünktől, és az ügyfelek bevállalóságától függ, mit teszünk. Látszik, hogy ez a legfontosabb időszak, mert van olyan ügyfelünk, akivel már január óta tárgyalunk erről az időszakról.

Kocsmák, bárok, fesztiválok. Mind-mind óriási tömegeket szólítanak meg. Rajtatok keresztül is be lehet kerülni?

A diákok körében népszerű nyári fesztiválok mellett a WORLD IS MINE bulik örvendenek nagy népszerűségnek, illetve értékesítünk egy nagy budapesti kocsmahálózatot is. Ez nagyjából 24, a fiatalok által látogatott kocsmát jelent, ahol havonta több mint 150.000 ember fordul meg. Most került csak bele a portfóliónkba, de máris óriási az érdeklődés iránta. A helyiségekben elhelyezett tévéken, a különböző promóciós anyagokban, matricákon, italosztásokon, pultosok felruházásán, a pultok átmárkázásán keresztül sok alternatíva közül válogathatnak az ügyfeleink.

Érdeklődni a USP – Unique School Presence honlapján lehet.

Címkék: gazdaság

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.