Noha a fiatalok többsége már a nyári szünetre, a fesztiválokra és a felhőtlen kikapcsolódásra fókuszál, nem mehetünk el a tény mellett, hogy rövidesen közel százezer friss hallgató kezdi meg tanulmányait valamelyik főiskolán vagy egyetemen. Ahogy a gólyák, úgy a jelenlegi hallgatók is nagyszámú és fizetőképes közönséget jelentenek a márkáknak. Bujdosó Péter, a USP – Unique School Presence – operatív igazgatója osztja meg tapasztalatait, illetve ismerteti a fiatalok hatékony elérésének módszereit. (x)

Évről évre csökken a felvételizők száma. 2017-ben 105 858 fő szeretne valamelyik felsőoktatási intézményben tanulni, ugyanakkor a nemzetközi kutatások azt igazolják, hogy egy márkának csak jó lehet, ha el tudja érnie ezt a csoportot.

A trend sajnos folyamatos. Évente nagyjából ötezerrel csökken a felvételizők száma, és ez állandó kihívás elé állít minket is. Azt viszont látni kell, hogy noha Magyarországon a tankötelezettség 16 év, diákmunkában már akár 15 éves kortól el lehet helyezkedni, így a fiatalok a csökkenés ellenére abszolút egy számottevő és fizetőképes piacot jelentenek. Már a középiskolások is meghatározóak a piacon saját keresetük miatt, illetve a szüleik pénztárcájának egy részével is ők rendelkeznek. Ez a felsőoktatási hallgatóknál még inkább megmutatkozik.

Az új trendek is ezt mutatják. Ilyen például a Marketing 4.0-ban az YWN – youth, women, netizen -, ami arról szól, hogy először a fiatalokat, majd a nőket aztán pedig a C-generáció tagjait kell elérni (bővebb információ a C-generációról itt érhető el).

Elsősorban az újakra, a gólyákra fókuszáltok, vagy rajtuk keresztül eléritek a különböző, más célcsoportokat is?

A következő időszakban fókuszban lesznek a gólyák, külön felületekkel rendelkezünk az elérésükre. A személyes példámmal tudom legjobban bemutatni, miért is fontos a márkáknak már a tanulmányok első pillanatában kialakítani a kapcsolatot velük:

Amikor gólya voltam, a táborban kaptunk egy pólót, amin az egyik könyvvizsgáló cég logója volt, és bár eleinte azt sem tudtam mit csinál pontosan egy könyvvizsgáló cég, mégis olyan szinten beégtek a tudatomba, hogy őket ajánlom ma is első körben, pedig fogalmam sincs, hogy dolgoznak. Egyébként még mindig megvan ez a póló, alváshoz használom, így lehet, hogy még ma több év elteltével is őket említem, pedig csak rányomtatták a logójukat egy pólóra. Ha egyszer a gólyákat megfogtad, hosszú távra fogtad meg.

Persze a felsőbb évesek is ugyanennyire fontosak, a felületeinkkel tökéletesen tudunk rájuk is célozni, ahogy azt a partnereink már megszokhatták.

Milyen lehetőségek vannak az elérésükre?

A gólyaszezon július 26-án kezdődik. Ekkor derülnek ki a ponthatárok. Az eseményt élőben több ezren szokták végig izgulni Budapesten. Napközben adott a kitelepülési lehetőség, illetve egy hatalmas LED falon is megjelenhetnek a cégek. Eddig jellemzően a nagy lifestyle márkák és a bankszektor képviseltették magukat, de a lehetőségek szinte korlátlanok, így mások számára is egy óriási lehetőség, ahol egy-egy cég egyszerre tud megszólítani több ezer fiatalt.

Például HR oldalról is tárgyalunk a megjelenésekről, hiszen nemcsak fogyasztók lesznek, hanem munkavállalók is.

Azt hallom mindenhol, hogy a fiatalokat online lehet csak elérni, Ti hogy álltok vele?

A ponthatárok kihirdetése után beindul a Csoporttárskereső oldalunk, ahol egy gyors Facebook regisztráció után egy kis közösségbe kerülnek a gólyák, akik kiválaszthatják, hogy mely intézmény, mely szakán fognak tanulni, és fel tudják venni a kapcsolatot a csoporttársakkal. Imádják, mert már az oktatási időszak előtt ismerkedhetnek, egyeztethetnek a gólyatáborról, illetve albérlettársat is találhatnak. Nagyon látványos eredményeket produkál, nagyjából két hónapot él az oldal, de 1.000.000 AV felett szokott hozni ezalatt.

Emellett több tematikus oldallal rendelkezünk a sulikhoz köthető oldalaktól a tanárok értékelését biztosítóig.

A közösségi média hogyan egészíti ki a célcsoport hatékony elérését?

Az intézményekhez köthető hallgatói csoportok mellett a nagy elérésű Facebook csoportok még mindig az egyik legfontosabb eszközünk. Most a legnagyobb újdonság S.Oszkár, egyetemista Face és Insta oldala. Oszkár egy fiktív egyetemista, akinek elég nehézkesen, de annál viccesebben megy a diploma megszerzése. Egy-egy posztra, különösen a beiratkozás és a vizsgaidőszakok alatt, több mint négyezer lájk gyűlik össze, szorgalmi időszakban átlagosan heti 400.000, vizsgaidőszakban 1-1,5 millió az elérés – ilyenkor a lájkok is jobban jönnek.

Emellett direkt elérésünk van influenszerekhez, így a közösségi médiában – Facen, Instán és YouTubeon – széles kört elérünk.

Vannak még gólyatáborok?

De még mennyire. A legtöbb egy helyszínen van, jellemzően Siófokon, ezért is könnyű akár már most egy-egy fix kihelyezésre leszerződni, amely így egész nyáron látható. Ha az összlétszámot nézzük, azt mondhatjuk, a felvételizők fele biztos, elmegy a gólyatáborába. Az én példámból is látszik, hogy ez egy kötelező elem. Az egyszerű megjelenésektől el tudunk jutni egész addig, hogy akár a programokba beleszervezzük a márkát, és köré építünk egy játékot. A legjobb megoldás megtalálásában mindig segítünk az ügyfeleknek, mi ismerjük a célcsoportot, hiszen mi is benne vagyunk. Ezek szervezése viszont csak most kezdődik, így nem mindenhonnan tudunk még pontos időpontot.

Tudom, hogy valamilyen csomagban is meg lehet jelenni általatok.

Értékesítjük a Nagy Diákcsomagot, melyet minden új hallgató megkap. Azok, akik részt vesznek a gólyatáborban, a helyszínen, akik nem, azok pedig a beiratkozás alkalmával vehetik át. Több termék elhelyezésére van lehetőség. Pontos és részletes adatbázissal dolgozunk, ezért nemre, de akár külön sulira vagy karra is le tudjuk szűrni, mely nagymértékben megkönnyíti a célzást.

Az iskola kezdetével már a helyszíneken kell elérni a fiatalokat. Ebben hogyan tudtok segíteni az ügyfeleknek?

Szeptemberben, a beiratkozás alkalmával biztos, hogy mindenki bent van a suliban, mivel meg kell tudni, hogy melyik óra aláírásos. (nevet) Emiatt még az előadók is tömve vannak. Ha valamikor, akkor ilyenkor elérhetők a hallgatók.

Lényegében korlátlanok a lehetőségek, inkább a képzeletünktől, és az ügyfelek bevállalóságától függ, mit teszünk. Látszik, hogy ez a legfontosabb időszak, mert van olyan ügyfelünk, akivel már január óta tárgyalunk erről az időszakról.

Kocsmák, bárok, fesztiválok. Mind-mind óriási tömegeket szólítanak meg. Rajtatok keresztül is be lehet kerülni?

A diákok körében népszerű nyári fesztiválok mellett a WORLD IS MINE bulik örvendenek nagy népszerűségnek, illetve értékesítünk egy nagy budapesti kocsmahálózatot is. Ez nagyjából 24, a fiatalok által látogatott kocsmát jelent, ahol havonta több mint 150.000 ember fordul meg. Most került csak bele a portfóliónkba, de máris óriási az érdeklődés iránta. A helyiségekben elhelyezett tévéken, a különböző promóciós anyagokban, matricákon, italosztásokon, pultosok felruházásán, a pultok átmárkázásán keresztül sok alternatíva közül válogathatnak az ügyfeleink.

Érdeklődni a USP – Unique School Presence honlapján lehet.

Címkék: gazdaság

Bemutatták a Marketing Diamond Díj idei versenyzőit

1 napja

Maszkkal letakart plakátok, színésznővel forgatott karanténvideó és kampány a Google fűnyíró kecskéivel. Többek között ilyen projektekkel neveztek a magyar cégek a Marketing Diamond Awardsra.