2013. június 17.

A jelentőségteljes márkák pénzügyileg is jobban teljesítenek

A legtöbb márkát nem sajnálnák a fogyasztók, ha eltűnne az életükből - derül ki a Havas nemzetközi kutatásából.

A legtöbb márkát nem sajnálnák a fogyasztók, ha eltűnne az életükből - derül ki a Havas nemzetközi kutatásából.

Azon márkák, amelyeknek nincs valódi jelentése, mondanivalója, értéke a fogyasztók számára, "büntetésre" számíthatnak részükről, míg a valóban jelentőségteljes (meaningful) márkák hosszabb távon is életképesek lehetnek - körülbelül így foglalható össze a Havas Media Group Meaningful Brands kutatásának eredménye.

Azt találták, hogy a "jelentőségteljes márkák" közé sorolható brandek 120 százalékkal jobban teljesítenek a tőzsdei átlagnál, azaz a fogyasztókkal kiépített megfelelő kapcsolatnak konkrét pénzügyi haszna van. Eközben az emberek többségét nem zavarná, ha eltűnne a márkák háromnegyede.

A kutatás során 23 országban 134 ezer fogyasztót kérdeztek meg 700 márkáról. A brandeket olyan szempontból vizsgálták, hogy miként javítják az emberek életminőségét. Ez alapján a Google végzett az élen, melyet a Samsung, a Microsoft, a Nestlé és a Sony követ. A top10-be még az Ikea és a Dove holtversenyben, a Nike, a Wal-Mart, a Danone, a Philips és a P&G fért be.

Ez azt jelenti, hogy az élboly fele technológiai márka, amit Sara de Dios, a Meaningful Brands globális igazgatója azzal magyarázott, hogy ezek a brandek válnak manapság a leginkább személyes ikonokká, példaképekké. Azaz túllépnek azon, hogy pusztán egyszerűbbé vagy kényelmesebbé tegyék az életet. "Segítséget nyújtanak az önkifejezésben, a másokkal való jobb kapcsolattartásban, és ezáltal az emberek jobban érzik magukat, boldogabbak és az életükkel elégedettebbek. A technológiai márkák azért válnak egyre jelentőségteljesebbé, mert életünk során ezek az elsődleges segítségeink, hogy teljesítőképességünk határáig juthassunk" - tette hozzá.

A fogyasztók egyébként szigorúak, hasonlóan az előző, 2011-es kutatási hullámhoz, a márkáknak mindössze az ötödéről gondolják azt, hogy azok jelentős pozitív hatással vannak a jólétünkre. A feltörekvő piacokon a fogyasztók megengedőbbek: Ázsia 39%, Latin-Amerikában pedig 27% ez az arány, szemben az európai 5, illetve az Egyesült Államokbeli 9 százalékkal. Hasonló szórást látunk azzal kapcsolatban is, hogy sajnálnák-e, ha a márkák eltűnnének: az öreg kontinensen azok 92 százalékát elengednénk, míg Ázsiában csak 49 százalékot.

Úgy tűnik, az európai és észak-amerikai fogyasztók bizalmatlanok és sok esetben közönyösek a márkákkal szemben. A nyugat-európaiak és az észak-amerikaiak mindössze 29, illetve 28 százaléka gondolja úgy, hogy a márkák keményen dolgoznak az életünk jobbá tételén, összesen 21 százalék érzi úgy, hogy a márkák kommunikációja őszinte. Ezzel szemben a globális átlag 32 százalék, Latin-Amerikában 37, Ázsiában 50 százalékot mértek.

 

További részletek a kapcsolt dokumentumban érhetőek el!

Kapcsolódó dokumentumok