2018. november 09.

A jelnyelv a közös nevező – Először ünnepeljük a Magyar Jelnyelv Napját

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) kezdeményezése nyomán a Magyar Országgyűlés tavaly, a jelnyelvi törvény elfogadásának évfordulója alkalmából, november 9-ét a Magyar Jelnyelv Napjává nyilvánította.

A Magyar Országgyűlés november 9-ét a Magyar Jelnyelv Napjává nyilvánította, ezzel is elismerve a siketek azon törekvéseit, hogy a jelnyelvet mindenhol elismerjék és elősegítsék a jelenleginél jóval szélesebb körű használatát, hiszen a siketek társadalmi befogadása csak akkor lehetséges, ha a jelnyelv hivatalosan is elismert és az élet minden területén használható lesz - áll közleményben.

Idén házhoz visszük a jelnyelvet – Hagyományteremtő szándékkal hívta életre a szövetség első Magyar Jelnyelv Napi eseménysorozatát, ahol számos programmal, több helyszínen is megmutatjuk a jó gyakorlatot: olyan területekre visszük el a témát, ahol változást szeretnénk elérni, legyen szó kultúráról, munkaerőpiacról, a halló társadalom tagjairól vagy szakmai döntéshozókról.

SINOSZ a munkapiaci integráció élvonalában

Az elmúlt években a siket és nagyothalló személyek foglalkoztatása területén gyűjtött tapasztalatai alapján a SINOSZ-nál hisszük, hogy hallásállapottól függetlenül a képesség, tudás és tehetség számít egy állás betöltése során. Minden nap azon dolgozunk, hogy nyitottá tegyük a munkaerőpiacot és bebizonyítsuk, hogy a siketek és nagyothallók ugyanolyan értékes munkaerők - fogalmaznak közleményben.

A szakmai kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött üzleti reggelit a Magyar Jelnyelv Napján azért szervezik meg, hogy egy asztalhoz ültessék azokat a munkaadókat, akik már bizonyították, hogy társadalmilag felelős foglalkoztatás érték, és a SINOSZ együttműködő partnereiként szívesen megosztanák jó gyakorlataikat azokkal, akik a jövőben nyitottak siket és nagyothalló személyek foglalkoztatására, a munkahelyi akadálymentesítés megvalósítására.

Előrelépés az oktatás területén

A Magyar Jelnyelv Napján ismét szeretnék felhívni a figyelmet a jelnyelv fontosságára és szerepére, hiszen a siketek társadalmi befogadása csak akkor lehetséges, ha a jelnyelv minden szinten elismert és az élet minden területén használható lesz.

Az oktatás terén is jelentős fejlesztői munkába kezdtett a SINOSZ: olyan egységes oktatási elvek és módszerek kidolgozásába fogtak, amelynek köszönhetően a jelnyelvet oktatók között felmerülő dilemmák kapcsán konszenzusra juthatnak, ezzel is erősítve a nyelvújító és nyelvtudatosító munkafolyamatokat.

Az eseménysorozatuk alkalmával, egy műhelymunka keretében biztosítanak lehetőséget a jelnyelv oktatásában jártas szakembereknek, hogy személyesen is megvitathassák a jelnyelvet érintő kérdéseket.

Más szempontból is fontos a nyitottság

Mivel a fiatalabb korosztály képviselői érzékenyebbek, fogékonyabbak a bennünket körülvevő társadalmi problémákra, és készek azok megoldásában részt vállalni, ezért fontosnak tartják, hogy a Magyar Jelnyelv Napján az ifjabb generációkat is megszólítsák. Ebben bizonyult kiváló partnernek a Diákszempont Általános Iskola, akivel közösen rendhagyó módon mutatják be a gyerekeknek a jelnyelvet: jelnyelvhasználó családokat kértek fel, hogy számoljanak be, milyen csodálatos a jelnyelv, amit a családon belül használnak.

Egyenlő esélyű szórakozás – hozzáférhető kultúrát mindenkinek

A Pesti Magyar Színház a hozzáférhető kultúra és egyenlő esélyű szórakozás területén betöltött szerepe Magyarországon eddig példátlan. A színház évek óta, előadásról előadásra bebizonyítja nyitottságát: eddig 64 tolmácsolt előadás teljesítésével nagy tapasztalattal rendelkezik a színházi előadások akadálymentesítéséről.

A Magyar Jelnyelv Napján a Pesti Magyar Színház úttörő munkájára szeretnék felhívni a figyelmet és jó példaként bemutatni a többi színház előtt, hogy a jövőben országszerte több akadálymentesített színdarabot tűzzenek műsorra. A programelem keretében egy pódiumbeszélgetéssel járják körbe a színház és a jelnyelv kapcsolatát, majd ezt követően jelnyelvi tolmácsolással akadálymentesített színházi előadást követhetnek végig az érdeklődők.

KONTAKT-ban a külvilággal

A KONTAKT Európában is egyedülállónak számító tolmácsszolgálat, amelynek feladata a siket- és nagyothalló személyek kommunikációs akadálymentességének biztosítása. A jelentős fejlesztéseken átesett szolgáltatás a Magyar Jelnyelv Napján testközelből is megtekinthető és kipróbálható minden látogató számára, akik bepillantást szeretnének nyerni a KONTAKT központban megvalósuló munkába. A KONTAKT központ lesz a helyszíne a jelnyelvi tolmácsok továbbképzésének is.

Deaf Pub, avagy klubélet kicsit másképp

Az egész napos eseményt a Nem Adom Fel Kávézóban zárják, amely Budapest első fogyatékossággal élő emberek által alapított kávézója, ahol megváltozott munkaképességűek készítik és szolgálják fel az ételeket és az italokat. Itt játékokkal és kötetlen baráti beszélgetésekkel zárják az első Magyar Jelnyelv Napi ünnepségünket.

Hosszútávú tervünk, hogy olyan platformot biztosítsunk a siket fiataloknak, amely jelentős közösségformáló hatásának köszönhetően, rendszeres lehetőséget biztosít a találkozásra és önfeledt kikapcsolódásra. - szögezték le közleményben.

A Lidl 210 tonnával csökkenti műanyag-felhasználását

1 napja

A már bejelentett intézkedések mellett csökkenti a műanyag-felhasználását az év végéig a saját márkás ásványvizek PET-palackjainak súlycsökkentésével, továbbá műanyagcsomagolásának visszaszorításával.