2011. március 31.

″A jó PR-cég nem posta″

Jankó Bálinttal, a Rémálom a Sent mappában PR-paródia blogot jegyző LWpK stratégiai igazgatójával beszélgettünk blogról, közösségi médiáról, PR-ről.

Jankó Bálinttal, a Rémálom a Sent mappában PR-paródia blogot jegyző LWpK stratégiai igazgatójával beszélgettünk. A blog inkább szórakozás, mint direkt ″edukációs misszió″, persze ha valaki magára ismer, annak oka van. A szakember szerint nincs rosszabb állapotban a PR-szakma, mint bármely másik, és a közösségi média menedzselése valódi kitörési pont hosszabb távon is.
Jankó Bálint

Hogy jött az ötlet, hogy magatokat és a szakmát is parodizáljátok a Rémálom a Sent mappában blogban?

Minden PR-cégnél beszédtéma, hogy hogyan kezelhetőek az olyan feladatok, amelyek inkább jelentenek kényszert, mint örömet. A jó PR-cég abban különbözik a kevésbé jótól, hogy tud az ügyfelének szakmai tanácsot adni, és adott esetben le tudja beszélni a szükségtelen akciókról. Ettől függetlenül ez egy alkalmazott szakma, azaz meghatározott kommunikációs célok érdekében kell dolgoznunk. A blog viszont jó terep arra, hogy a kollégák kiélhessék magukat. Két munkatársunk, Görbe Ádám és Kollár Dániel adta az ötletet, hogy mindezt paródia formában készítse is el az ügynökség.

 

Az önszórakoztatáson kívül van ebben edukációs elem?

Ha valakit, elsősorban inkább magunkat edukáljuk ezáltal, hiszen ezeket a paródiákat nem könnyű megírni, mivel a sajtóközlemények klasszikus szerkezetében kell vicceset alkotni.

 

Szóval stílusgyakorlat PR-eseknek.

Igen, azért is azt a meghatározást használjuk, hogy stilisztikai konditerem.

 

Mit szólnak az ügyfelek? Az újságírók gyakran kapnak olyan közleményeket, amelyek épp olyanok, mint a paródiák, csak komolyan gondolták őket. Ha szóvá tesszük, akkor a PR-esek "off record" nem egyszer mossák kezeiket: szívük szerint nem így sikerült volna a dolog...

Közvetetten az ügyféloldali olvasók számára is lehet üzenete a blognak. Szerencsére nincsenek olyan ügyfeleink, akik minden áron átrugdosnak rajtunk egy vállalhatatlan közleményt, másrészt a szakmai szemmel nem megfelelő megoldásokról mi is mindenképpen megpróbáljuk lebeszélni őket. Tanácsadók vagyunk, már a blog előtt sem hagytuk szó nélkül azokat a kéréseket, amelyeket nem vállaltunk jó szívvel. A jó PR-cég nem posta, ahova bedobják a közleményt, az meg kikézbesíti az újságíróknak.

 

Pedig épp ez az egyik leggyakoribb "vád” a PR-esekkel szemben.

Hát, aki magára ismer akár ügyfél, akár ügynökségi oldalon, annak érdemes elgondolkodnia. Az azonban erős állítás lenne, hogy ez a blog egyfajta direkt küldetés.

 

Van a blogban egy jó adag önirónia is. Szerinted kellő adagban megvan ez a kommunikációs szakmában?

Igen. Szokták mondani, hogy a PR-szakma milyen rossz állapotban van, de én nem érzem a helyzetet kirívónak. Ez a szakma pont olyan állapotban van Magyarországon, mint mondjuk a pékek meg a mérnökök szakmája – vagy bármely másik. Vannak olyan PR-cégek, amelyek nem jól csinálják, vannak olyanok, akik nem is értik, hogy miért csinálják rosszul, de vannak professzionális ügynökségek is.

 

Ha elvonatkoztatunk a blogtól, és az iparágat nézzük: változtak-e azok a kompetenciák, amelyek ahhoz szükségesek, hogy egy PR-cég jól támogassa az ügyfelét? Maga a kommunikációs iparág ugyanis sokat változott.

Direkt és konkrétan megfogható dolog a közösségi média térnyerése, ennek az ismerete nélkül nem lehet jól működni. A különböző típusú ügynökségek mind igyekeznek a maguk területének beállítani a közösségi média menedzselését, én természetesen úgy gondolom, hogy elsősorban a PR-ügynökségek kompetenciájába tartozik. Ugyanis a kommunikáció a közösségi médiában is arról szól, hogy releváns tartalmat adunk a célcsoportnak. Márpedig a kezdetek óta ez a PR-cégek feladata. Az persze, hogy kinek mi a releváns tartalom, már változott. A webkettes longtail-jelenség miatt a mikroközösségek is lehetnek fontos médiafelületetek, őket is érdemes ellátni olyan számukra érdekes tartalmakkal, amelyek csak távoli rokonságban állnak az uniformizált sajtóközleménnyel.

 

A közösségi média hosszan velünk marad, vagy ez is csak egy hype?

Az, hogy a fogyasztók sokkal könnyebben tudnak véleményt nyilvánítani, egymással kommunikálni, akár cégekről is, megmarad. Az persze változhat, hogy ennek mik lesznek a konkrét felületei.

 

Akkor ennek van hosszabb távon is érvényes tanulsága a PR számára?

Igen, a közösségi média folyamatos tanulságokkal szolgál a PR-cégek számára. Az biztos, hogy nem térünk vissza az egyirányú kommunikációs modellhez.

 

A közösségi médiában gyakran prompt kérdéseket kell kezelni. Egy nagy cég viszont többnyire megrágja a mondandóját tízszer is, nem kis mértékben a jogi osztály miatt. Mi lehet reális cél egy PR-ügynökségnél: külsősként gondozni az ügyfél közösségi felületeit, vagy éppen a fentiek miatt "kinevelni" egy olyan szakembert az ügyfélnél, aki némi támogatás mellett a jövőben önállóan látja el a feladatot?

Cégtől függően mindkét modell működőképes lehet. Vannak olyan cégformák, amelyeknél az állandó jelenlét jobban működik házon belül, éppen a jogi kérdések miatt. Ettől függetlenül ezek a problémák házon belül is jelentkezhetnek, nemcsak külső kommunikációs partnernél. A nagyvállalati működésből adódó kérdések tehát nem azon állnak vagy buknak, hogy a közösségimédia-menedzser kint vagy bent ül, de logikus, hogy egy benti ember könnyebben, gyorsabban jut hozzá a szükséges információkhoz, jóváhagyásokhoz. Ez akkor számíthat elsősorban, ha ügyfélszolgálathoz kapcsolódó feladatokat végez a közösségi menedzser. Ugyanakkor azt is érdemes látni, hogy ezeket a feladatokat jobb, ha egységes szemléletű kommunikációs folyamat részeként kezelik, és nem izoláltan. Ügynökségi oldalon – legalábbis néhány ügynökség esetében – ez együtt van. A költséghatékonyságon túl ez szól a kiszervezés mellett.

 

A PR-cégek az utóbbi egy-két évben látványosan igyekeznek újraértelmezni a feladataikat, akár éppen a közösségi média kapcsán. Ti hol látjátok a kitörési pontokat?

Számunkra is az egyik kitörési pont a közösségi média menedzselésének integrálása az ügynökségi munkába. Megvan arról a képünk, hogy mi az, amit ezen a területen egy PR-cég végezhet, és mi az, amihez érdemes laza együttműködői hálózatot kiépíteni. Nem kell mindent házon belül megoldani, a nagy integrált ügynökségek kora lejárni látszik. Az ügyféligények ugyanis mára nem sztenderdizálhatók, tehát nem is lehet dobozos megoldásokat adni.

Címkék: lwpk blog

A GVH a dr. Gődénnyel hirdető céget vizsgálja

1 napja

A vizsgálatot azért indult a Nutriversum Kft. étrend-kiegészítőket forgalmazó vállalkozással szemben, mert az feltételezhetően jogsértő módon, orvos vagy egészségügyi szakember ajánlására vonatkozó állításokat tett videóiban.