2016. február 23.

A jövő hálózatát építi a Telekom

5G, páneurópai hálózat és internet a repülőgépeken – a barcelonai Mobile World Congress-en számos újdonságot mutat be a cég.

Az olyan innovációk, mint a holografikus videókonferencia, az interaktív robotok, a vezető nélküli autók és a legkorszerűbb orvosi alkalmazások jelentős kihívásokat támasztanak. A digitalizáció nagy teljesítményű infrastruktúrát igényel: a jövő hálózatát, amelyet ma kell kifejleszteni. az adatokra éhes digitális társadalomban.

A Deutsche Telekom bővíti a hálózatát - 2015-ben például 12 milliárd eurós befektetéssel -, hogy eleget tudjon tenni ezeknek a kihívásoknak. Az idei, Barcelonában megrendezendő Mobile World Congress-en a társaság körvonalazza a megteendő lépéseket is.

5G

Most először a Deutsche Telekom nem egyedi 5G modulokat fog bemutatni, hanem egy teljes 5G rendszert, ahol a végpontok közötti válaszidő kevesebb, mint egy ezredmásodperc.

„Minden a tervek szerint halad az 5G területén, és továbbra is aktívan szorgalmazzuk a szabványosítás és a fejlesztés folytatását, hogy minden készen álljon 2020-ra, vagy akár már korábban is” - magyarázza Claudia Nemat, a Deutsche Telekom Európáért és a technológiai területért felelős menedzsment tagja. „Nem egyszerűen az a célunk az 5G-vel, hogy több szolgáltatást tudjunk kínálni. Az új mobiltelefonos technológia a felhasználók igényeit is egyedibb módon képes kezelni. Lehet, hogy az egyik felhasználónak elsősorban magas adatátviteli értékekre van szüksége, a másik számára viszont lényegesebb a minimális látencia vagy az alacsony energiafogyasztású, esetleg tömeges alkalmazások megléte.”

Nagy sebességű internet repülőgépeken

Még az idén felszerelik az első olyan antennákat, amelyek a jövőben LTE jeleket fognak küldeni az ég felé, hogy megkönnyítsék az internet vételét az európai légi útvonalakon, akár 10 000 méteres magasságban is. A 2018 kezdetére várható piacindítással a Deutsche Telekom összesen 300 LTE állomást fog létrehozni és elindítani erre a célra Európa-szerte. Az első LTE állomásokat a várhatóan az év végén fogják kiépíteni Dél-Angliában. Hat tesztrepülést terveznek, melyek közül az elsőre már az idén sor kerül. Ezt fogja követni 2017 tavaszán az első üzleti célú pilot szolgáltatás a hálózaton, szintén Angliában. Németország és Nyugat-Európa más, sűrűn lakott területein a tervek szerint 2017 közepétől lesz elérhető a szolgáltatás. A légi internet szolgáltatást Európa-szerte az Inmarsat műholdas szolgáltatóval partnerségben építik ki.

Az első adatközpont az Európai Pan-Net számára

A határokon átnyúló tevékenységek támogatására az idei év második negyedévében működni kezd majd az első Pan-Net adatközpont Magyarországon. Ez lesz az első olyan adatközpont, amely Pan-IP szolgáltatásokat fog nyújtani a jövőben minden európai nemzeti leányvállalat számára, egyetlen központi helyről. Az első olyan szolgáltatás, amelyet ősszel már ebből az adatközpontból fognak nyújtani, egy olyan e-mail szolgáltatás lesz, amely a legmagasabb szintű védettséggel dicsekedhet. Ezt a negyedik negyedévben a CloudCPE szolgáltatás fogja követni, amely olyan, az előfizetők lakásán vagy telephelyén használt, végpontok közötti eszközökre vonatkozik, mint a routerek vagy a telefonrendszerek. A CloudCPE a VPN, vagyis a virtuális magánhálózat egy olyan innovatív fejlesztése, amely segíti a vállalatokat a szolgáltatásaik virtualizálása felé vezető úton.

A Pan-Net hálózati architektúra lehetővé teszi egy közös, szabványosított infrastruktúra határokon átívelő használatát. A nemzeti leányvállalatok egy központi katalógusból kiválaszthatják azokat a szabványosított termékmodulokat, amelyekre szükségük van saját régiójuk egyéni piaci helyzetében. A cél, hogy 2020-ig, lépésről-lépésre centralizált, európai szolgáltató hálózati központok jöjjenek létre.

Globális hálózat vállalati ügyfelek számára

A CenturyLink, a Deutsche Telekom, a Reliance és az SK Telecom közösen alapítanak egy új nemzetközi távközlési szolgáltatót. A társaság neve „ngena” (Next Generation Enterprise Network Alliance). A vállalat megalakítását még jóvá kell hagyniuk az európai versenyt felügyelő hatóságoknak is.

A ngena célja, hogy a vállalati ügyfelek számára egy földrészeket átívelő, rugalmas és nagy teljesítményű, biztonságos hálózatot kínáljon 2017 első félévétől. A ngena Cisco technológiát használ ahhoz, hogy a szövetségbeli partnerei hálózatát hozzákapcsolja egy virtuális, következő generációs globális hálózathoz, az elkövetkező évek során pedig 20 további partnert vonnának be a szövetségbe. A hálózati elérési és átviteli szolgáltatások piaca évi 3,5%-kal nő, és már ma is évi 50 milliárdos piacot jelent.

Autósmozi nyílik a budapesti Árkád tetején

31 perce

Június 13-tól a PANAM autósmozi érintésmentes eszközökkel várja a vendégeket a budapesti Árkád bevásárlóközpont tetőtéri parkolójában, ahol a tervek szerint hosszútávon élvezhetjük majd a szabadtéri filmnézést.