2011. február 04.

A jövőre fókuszálnak a cégek

Bár a költségcsökkentés még mindig prioritás, a szervezeti változások egyre inkább a jövőre való készülésről és a bevételek újbóli növeléséről szólnak

Bár a költségcsökkentés még mindig fontos prioritás, a szervezeti változások egyre inkább a jövőre való készülésről és a bevételek újbóli növeléséről szólnak - derül ki az az Economist Intelligence Unit adataiból. A marketing és az értékesítés kiemelt területei a változásnak, ahogy az elmúlt években.

Bár a cégek érthető módon továbbra is nagyon ügyelnek a költségek kordában tartására, az előző évekhez képest egyre nagyobb hangsúly helyeződik a jövőre való felkészülésre és a piaci részesedés növelésére - derül ki az Economist Intelligence Unit (EIU) kutatásából.

A válaszadók szerint a vállalati változások három fő célja a bevételek növelése (55%), a szervezet jövőre való felkészítése (52%) és a költségek mérséklése (50%). Az előző EIU kutatásban a cégvezetők a változás menedzsment fő prioritásának még a költségek lefaragását (66%) tartották, melyet a jövőre való felkészülés (46%) és a bevételek növelése (37%) követett.

Gilda Stahl, a jelentés szerkesztője szerint mindez arról szól, hogy a vállalatvezetők kezdenek túllépni a gazdasági válság puszta túlélésére irányuló erőfeszítéseken. "Azt látják, hogy a gazdasági helyzet javul, és ebből tőkét akarnak kovácsolni. Az ehhez szükséges változtatások új típusú vezetői képességeket és közelítéseket igényelnek a múlthoz képest" - tette hozzá.

Ez persze nem lesz könnyű. A válaszadók szerint csupán a változás menedzsment kezdeményezések 56 százaléka sikeres. Ez annyiban sem jó arány, mert 63% ezzel a kérdéskörrel több időt töltött az idejéből, 47% pedig többet is költött rá, mint korábban. 40% szerint a legnagyobb akadály éppen a vállalatvezetői elkötelezettség hiánya.

A vállalati funkciókon belül a marketing és az értékesítés kiemelt figyelmet kaptak, mint a változás egyik legfontosabb területe az utóbbi években. A válaszadók 41 százaléka szerint e két területen tapasztalták a legtöbb változást a múlt évben. E területeken tapasztalhatták elsőként a kereslet újbóli élénkülését is, s itt akarnak leginkább profitálni belőle.

 

A teljes kutatás elérhető a linkre kattintva.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.