Vagy a felhasználói igények szem előtt tartása – veti ellen a GroupM.

Nem csak a svéd kiadók kísérleteztek azzal, melyeik a leghatékonyabb megoldás a reklámblokkolók ellen, hanem a franciák is. A Digiday jelentése a Le Geste iparági szövetség adataira hivatkozva azt írja, hogy a kemény fellépés tűnik a leginkább célravezetőnek.

A L’Equipe sportnapilap online felülete minden tartalmat letiltott, ha a felhasználó nem kapcsolta ki a reklámblokkolót vagy tette engedélyezett listára az oldalt, és ezzel 40 százalékos konverziót sikerült elérnie. A Le Figaro ennek a felét érte el azzal a megoldással, hogy továbbengedte ugyan a usereket a kívánt oldalra, a tartalmat azonban kitakarta. Cserébe a keresési rangsorokban nem rontotta a helyezését.

Az első kiadvány jobb eredményeihez az is hozzájárulhatott persze, hogy a tartalmai speciálisak, más felületeken nehezen hozzáférhetőek. A Le Figaro mindenesetre most alternatívákkal kísérletezik, például olyan ösztönzővel, mely szerint az oldalt az engedélyezett listához adó felhasználók egy hétig az előfizetéses prémiumtartalmakhoz is hozzáférhetnek.

A leggyengébb eredményt, 13 százalékot a Le Monde „puha” kampánya érte el: ők azt az utat választották, hogy elmagyarázták a látogatóknak, milyen összefüggés van a reklámok és a tartalom finanszírozhatósága között.

A kérdés másfajta megközelítését adta Rob Norman, a GroupM digitális vezetője. Szerinte az ügynökségeknek és a hirdetőknek arra kell törekednie, hogy a felhasználók bosszantása helyett valós értéket kínáljanak. A felhasználói élmény zavarása, az irreleváns tartalmak és a tartalomhoz viszonyított túl sok reklám ugyanis arra ösztönzik az olvasókat, hogy egyre nagyobb arányban a blokkolást válasszák. Ezzel szemben a hasznos kommunikáció, valamint az inventory helyes tervezése lehet a kulcs a helyzet javítása vagy stabilizálása érdekében.