2011. június 15.

A kényelem, a minőség és az élmény nyitja ki a pénztárcákat

A PwC friss becslése szerint 2015-re a fogyasztók 1,9 billiárd dollárt költhetnek médiára és szórakoztató tartalmakra.

A PwC friss becslése szerint 2015-re a fogyasztók 1,9 billiárd dollárt költhetnek médiára és szórakoztató tartalmakra. Jelenleg a digitális platformok e költésekből 26 százalékot hasítanak ki, ám ez az arány néhány éven belül 34 százalék lehet. Az iparágban azok a cégek teszik jól, amelyek kellő energiát fektetnek a változó fogyasztói igények megértésére és lekövetésére - áll a kutatásban.

Stabil növekedés, digitális átrendeződés

Úgy tűnik, a média- és szórakoztatóipar kifelé tart a válságból, legalábbis ez derül ki a PricewaterhouseCoopers (PwC) friss előrejelzéséből (Global Entertainment & Media Outlook 2011-2015). A kilábalás már tavaly elkezdődött, amikor e szegmens 4,6 százalékkal nőtt globálisan. Különösen azok az országok ugrottak meg, amelyek viszonlyag válásgállónak bizonyultak, ilyen India vagy Kína.

A PwC várakozásai szerint a 2010-es 1,4 billiárd dollár után 2015-ben már 1,9 billiárd dollárt költhetnek a fogyasztók médiára és szórakoztató tartalmakra, ami évi átlag 5,7 százalékos növekedésnek felel meg. A piac bővülésén túl annak átrendeződése is jelentős lesz, méghozzá a digitális platformok irányába. Ez utóbbiak jelenleg az összes költés 26 százalékát vonzzák, ám ez az arány négy év múlva elérheti a 33,9 százalékot.

 

Internetre a válság alatt is költöttünk

Az iparági bevételi források közül a reklámpiac reagált a legérzékenyebben a válságra, ám a 2009-es 11 százalékos csökkenés után tavaly már 5,8 százalékkal nőni tudott. A PwC szerint évi átlag 5,5 százalékkal nőhet a globális reklámköltés, ami azt jelentené, hogy a 2010-es 442 milliárd dollár után 2015-ben már 578 milliárdot tehet ki.

A fogyasztói/végfelhasználói költés kisebb mértékben, mindössze 0,4 százalékkal esett vissza 2009-ben, 2010-ben aztán itt is növekedési pályára sikerült állni: tavaly 2,2 százalékkal bővültek az ilyen típusú bevételek.

Internetes hozzáférésre ugyanakkor a válság alatt is rendületlenül költöttek a felhasználók: 2009-ben és 2010-ben egyaránt 9,2 százalékkal bővült a piac. 2010-ben a globális költés e szegmensben 270 millió dollár volt, ami 2015-re 408 millióra kúszhat fel. Ez 8,6 százalékos éves átlagos növekedési rátának felel meg.

 

Valakinek fizetnie kell

Az egyik fő kihívást a fogyasztók digitális térbe vándorlása mellett a mind tudatosabbá válásuk jelenti. Így aztán a média- és szórakoztatóiparnak jelentős energiákat kell fektetnie a tartalomgyártási modellek átalakítására, illetve a fogyasztói élmény előtérbe helyezésére.

"Aranykor ez a fogyasztók számára, akiknek sosem volt még ennyire jó dolguk, ha prémium tartalmakról volt szó. Most nagyon sok ilyen tartalomhoz férhetnek hozzá, a legkülönbözőbb eszközökön s gyakran ingyenesen. Az iparági vezetőknek hozzá kell igazítaniuk üzleti modelljüket a változó fogyasztói igényekhez. A szűk keresztmetszetet az jelenti, hogy ha továbbra is minőségi tartalmat akarnak előállítani, akkor valakinek fizetnie kell" - mondta el Marcel Fenez, a PwC e területért felelős vezetője.

Eközben viszont a fogyasztók mind inkább ingyenes tartalmat akarnak. Az tehát, hogy fizetésre bírják őket az iparági szereplők, nem egyszerű feladata, s azt feltételezi, hogy valóban megértik, mi jelent a számukra értéket. Most úgy látszik, a kényelem, az élmény és a minőség nyitják ki a legnagyobb valószínűséggel a pénztárcákat. Szintén vonzó a fogyasztók számára, ha részt vehetnek a tartalmak alakításában, s ha a pénzükért cserébe privilégiumokat kapnak, egy szűkebb körű "klub" tagjai lehetnek.

 

Új kapcsolatok, új elszámoltatás

Nemcsak a tartalomgyártóknak kell azonban gyökeresen megváltoztatniuk a gondolkodásukat. A hirdetőknek és az ügynökségeknek szintén energiát kell arra fektetniük, hogy azonosítsák és kiaknázzák a digitális tartalomszolgáltatásból és platformokból eredő új márkázási lehetőségeket.

A fogyasztók mellett a márkatulajdonosok is mind tudatosabbá válnak, azaz több információt és igazolhatóbb eredményeket akarnak látni a befektetéseik nyomán. A hirdetők nemcsak a médiatulajdonosokkal alakítanak ki új kapcsolódásokat, hanem a fogyasztókkal is: a következő években a direkt bevonódást megcélzó kommunikáció további előretörése várható.

Bármelyik szegletében is dolgozzon egy cég a média- és szórakoztatóiparnak, minden szereplő számára fontos cél az új üzleti modellek s ezek nyomán az új szolgáltatások kialakítása, az együttműködésben rejlő szinergiák kiakanázása, illetve a felhasználókkal, vásárlókkal ápolt kapcsolat új alapokra helyezése.

Valószínűleg azok a vállalakozások számíthatnak a legnagyobb sikerre, amelyek technológia vezérelt, hálózati és a fogyasztók felé a legmélyebb elköteleződést mutató módon képesek a piacon működni.

Címkék: pwc üzleti modell