2011. január 06.

A kis hirdetők pörgetik az amerikai reklámköltést

2010 első kilenc hónapja 6,4 százalékos bővülést hozott a médiapiacon, amit a legjobban a harmadik negyedév nyomott meg.

2010 első kilenc hónapja 6,4 százalékos bővülést hozott a médiapiacon, amit a legjobban a harmadik negyedév nyomott meg. Utóbbi időszak 2004 óta nem látott ugrást hozott. Lassan kezdenek magukhoz térni az autós és banki hirdetők is, ami a tévé mellett a rádiós szegmensnek is sokat jelent.

2010 első kilenc hónapjában éves összehasonlításban 6,4 százalékkal nőtt a reklámköltés az amerikai piacon, amely így elérte a 94,06 milliárd dollárt. A Kantar Media ezen belül a harmadik negyedévben mérte a legerősebb, 8,7 százalékos bővülést, ami 2004 vége óta példátlan ütemet jelez.

Jon Swallen, a Kantar Media kutatási alelnöke szerint a növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy a kisebb hirdetők bizalma is visszatérni látszik, azaz a top1000 reklámozó, illetve a náluk is csekélyebb költésű hirdetői long tail szépen-lassan visszaszivárog a médiapiacra.

 

Hasít a kábel és a net

Ahogy világszerte, úgy az elsőszámú médiapiacon is a tévé bizonyult az egyik leggyorsabban magához térő médiumnak. Az olyan világesemények, mint a nyári futball VB segítették a spanyolajkúakat megcélzó csatornák erősödését (+11% az első kilenc hónapban), míg helyi tévéket a politika pörgette (+27,8%). Nem panaszkodhattak a nagy kábeltévék (+9%) és a hálózatos piaci szereplők (+6,1%) sem. Utóbbi két szegmensben a legnagyobb, korábban visszafogott költők, mint az autósok, a pénzügyi szolgáltatók és az FMCG cégek felbátorodása számította a legtöbbet.

Az internetes költések szintén bővültek, ami persze nem meglepő. A Kantar Media által mért display szegmens 7,7 százalékkal bővült 2010 első kilenc hónapjához képest. Nem sokkal maradt le a közterület (+7,3%) sem, s a rádiós piac minden szegmense is emelkedést könyvelhetett el a hirdetési bevételek terén. Utóbbi médium a nagy tévékhez hasonlóan elsősorban a számára kiemelten fontos pénzügyi és autós hirdetők visszatérése nyomán lélegezhetett fel.

A fogyasztói magazinok a gyengébb első negyedév után megkezdték a visszakapaszkodást, és végül 2,8 százalékos bővüléssel zárták a vizsgált időszakot. A vasárnapi magazinok 8,1, az országos napilapok 6,8 százalékkal több reklámpénzt vonzottak. Utóbbi szegmens teljesítménye leginkább a Wall Street Journal eredményének tudható be. Nem jártak ilyen jól a helyi napilapok, amelyek ebben a kilenc hónapban 4,4 százalékkal kevesebb hirdetési dollárt vonzottak,  ami egy 20 negyedév óta tartó zuhanás folytatását jelenti.

 

Élen a P&G

A tíz legnagyobb hirdető éves összehasonlításban 5,9 százalékkal többet, összesen 11,9 milliárd dollárt költött 2010 első kilenc hónapjában. A legnagyobb hirdető továbbra is a Procter & Gamble maradt, amely 18,7 százalékkal költött többet médiajelenlétére, mint egy évvel korábban. Érdekes ugyanakkor, hogy az FMCG óriás éppen az általánosságban nagyon erős harmadik negyedévben fogta vissza magát.

Miközben általánosságban igaz, hogy az autós cégek kezdenek magukhoz térni, mégis a General Motors volt az egyetlen, amely a top10 hirdető közé tudott kerülni. A cég kicsit kevesebb, mint 1,5 milliárd dollárt költött, és ez 20,6 százalékkal több, mint 2009 első kilenc hónapjában.

Ha nem csak az óriáshirdetőket vizsgáljuk, azt látjuk, hogy a top1000 piaci szereplő 7,3 százalékkal többet költött reklámra. Ez a kör teszi ki a Kantar Media által mért költés háromnegyedét. A náluk is kisebb hirdetői long tail költése 3,3 százalékkal bővült a kilenc hónap során. A harmadik negyedév igen erős volt mind a top1000, mind a "maradék" kis hirdetők számára is.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.