Hiába tűnik a véleményvezérekkel való terméknépszerűsítés 21. századi találmánynak, Verne Gyula és társai már az 1800-as években kaptak egy-egy karton kokainos bort reklámcélú felhasználásra.

Gondoltak már a Mikulásra, mint véleményvezérre? Vagy a pápára? - teszik fel a kérdéseket az Influecer Fesztivál közleményében, amelyen az influencer evolúcióról és még sok másról is szó lesz szeptember 19-én a Budapest Music Centerben.

Dumas, Verne Gyula, XIII. Leó pápa és a Mikulás - az „első influencerek”

A pápával és a kor legmenőbb íróival, felfedezőivel hirdetni a termékünket már az 1800-as években is jó ötletnek tűnt. Akkoriban a kokainos bor népszerűségének többek között az is jót tett, hogy még az orvosok is ajánlották jótékony hatása miatt. Igazán azonban akkor kapott szárnyra a Vin Mariani néven ismert ital fogyasztása, miután a termék kitalálója rájött: ha ingyen kartont küld a kor híres embereinek, cserébe megemlítheti őket a hirdetésekben.

Vin Mariani

A kor egyik első influencer kampánya pedig szép sikerrel futott, kokainos bort ivott többek között Verne Gyula, Alexander Dumas, Emile Zola, Arthur Conan Doyle, Edison, de még XIII. Leó pápa is - egészen addig, amíg ki nem derült, hogy a kokain addiktív és káros.

Coca-Cola

A világ egyik legnépszerűbb és legismertebb „influencerére” a Coca-Cola csapott le 1923-ban, amikor is „leszerződtette” a Mikulást a márka arcának. Azóta pedig évről évre minden karácsonykor várjuk kedvenc üdítőitalunk reklámjait, amiben lassan 100 éve a fehérszakállú népszerűsíti a terméket.

Színészek, sportolók, celebek, mint véleményvezérek

A 20. század közepén már nem feltétlenül a termék, mint inkább az életérzés eladása lett a kulcsfontosságú, ehhez pedig minél ismertebb személyekre volt szükség: színészekre, énekesekre, sportolókra. A különböző cégek termékeit a celebritások mellett olyan ikonikus karakterek, mondhatni korai véleményvezérek reklámozták, mint a legendás Marlboro Manek, akik akkoriban a férfiasság megtestesítői voltak.

A 21. század modern influencer marketingjének példája Cristiano Ronaldo és a Nike egymillió dolláros reklámszerződése. Bár a világ egyik legnépszerűbb futballistája offline karrierje miatt ismert, mégis olyan masszív követőbázissal rendelkezik a különböző közösségi média felületein, hogy a Nike élethosszig tartó szerződést kötött az aranylábú Ronaldóval.

„Szia, Kata vagyok. Van még egy Pepsid?”

Míg külföldön Beyoncé, Pink, Britney Spears és David Beckham jut eszünkbe a Pepsiről, addig itthon Dobó Kata vörös fürtjei és ikonikus mondata ugrik be azonnal. Az idén 20 éves reklám tökéletes példája annak, hogyan hirdessük hírességekkel a termékünket.

Pataki Ági

Ahogy Pataki Ági arcát a Fabulonhoz, Palvin Barbaráét a L’Oreálhoz párosítjuk, úgy jutunk el szép lassan a modern influencerek koráig, amikor már nem feltétlenül kell híresnek lenni ahhoz, hogy véleményvezérek legyünk.

Palvin Barbara

Az influencer marketing területén évek óta elég erőteljes változás figyelhető meg, hiszen egyre kevésbé a klasszikus értelemben vett „hírességek” kerülnek előtérbe, hanem a véleményvezérekké vált „átlagemberek”, vloggerek, YouTuberek. A social media elterjedésével a Z-generáció 84%-a már nem érhető el a klasszikus reklámok segítségével - írják.

Kuvaszt népszerűsítő kiadvány jelent meg

2021. január 12.

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról V. Németh Zsolt.