2011. június 09.

A kommunikáció fontos, a kommunikációs vezetők kevésbé

Legalábbis erre utal az a kutatás, mely szerint a PR-vezetők zöme szerint területük fontos a cégnek, nagyobb részük mégsem tagja a felsővezetésnek.

Legalábbis erre utal az a nemzetközi kutatás, mely szerint a PR-vezetők zöme szerint területük fontos a cég vállalati reputációja szempontjából, nagyobb részük (59%) mégsem tagja a felsővezetésnek. Ez azonban változhat, ám a szakemberek szerint ehhez a sikertényezők kifinomultabb mérésére, nagyobb ívű gondolkodásra és a lehetőségek merészebb megragadására van szükség. A digitális és közösségi média nyomulása jó lehetőséget jelent a PR számára.

A kommunikációs vezetők 84 százaléka szerint területük van a legnagyobb befolyással cégük vállalati reputációjára, ennek ellenére 59 százalékuk nem tagja felsővezetésnek, derül ki a Hotwire Group és a Holmes Report nemzetközi kutatásából.

Bár ennek nyomán a többség nem tudja területét a legfelsőbb szinten képviselni, a megkérdezettek fele így is büdzsénövelést tudott elérni az idei évre. Ez arra utalhat, hogy a PR szerepe nő a cégek életében, nem kis mértékben az olyan divatos területeknek köszönhetően, mint a CSR vagy a közösségi média, vonják le a konklúziót.

A megkérdezett kommunikációs vezetők 46 százaléka gondolja úgy, hogy a közösségi média jelenlétben a PR-nek van nagyobb szerepe, s 36 százalék az, aki szerint viszont a marketing részleg bír a legnagyobb befolyással e területen.

Bárki is a közösségi média ura, az látszik, hogy 27% még mindig a büdzsé kevesebb mint tizedét szánja a digitális és közösségi médiás kezdeményezésekre. A válaszadók több mint fele viszont már a 10-20 százalék közötti sávban költ erre.

A közösségi médiával kapcsolatban atekintetben is megoszlanak a vélemények, hogy inkább globális vagy lokális PR-aktivitások támogatására alkalmas. 22-22 százalék teszi le a voksot az egyik vagy a másik közelítés mellett, míg a többség szerint is-is.

"A digitális és a közösségi média reflektorfénybe helyezték a kommunikációs funkciót, ami nagy lehetőség a PR számára, hogy nőjön a jelentősége a cégeken belül. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, nagyobb ívben, kifinomultabban kell gondolkodnunk azt illetően, hogy mit tekintünk a siker mércéjének, és bátrabban kell megragadnunk a lehetőségeket is" - mondta el Brendon Craigie, a Hotwire Group vezére.