2014. július 09.

A kommunikációs szektor húzhatja az eurózónát

A valutaunió GDP-je 1 százalék feletti ütemben bővülhet a következő években, a magyar növekedés idén a három százalékot is megközelítheti.

A valutaunió GDP-je 1 százalék feletti ütemben bővülhet a következő években, a magyar növekedés idén a három százalékot is megközelítheti.

Az EY legfrissebb negyedéves Eurózóna Előrejelzése szerint lassú, de biztos fellendülés kezdődött el az eurózóna gazdaságban. Az idei 1,1 százalékos GDP-bővülést követően jövőre 1,5 százalékos az azt követő hároméves időszakban pedig átlagosan 1,6 százalékos növekedéssel lehet számolni a valutaunióban.

A legnagyobb mértékű, 2,2 százalékos bővülésre a kommunikációs szektorban lehet számítani idén. Ezt követi a feldolgozóipar 1,9 és az építőipar 1,8 százalékos felfutással. Ezzel párhuzamosan az export is folyamatosan bővül: idén 3,5 százalékkal, jövőre 3,8 százalékkal növekedhet a kivitel az eurózónában.

Az export bővülése mellett a fogyasztás élénkülése is segíti a gazdasági növekedést idén a valutaunióban. Azonban még mindig komoly problémát jelent, hogy továbbra is jelentős különbségek vannak az egyes tagállamok gazdasági teljesítménye között. A növekedést ráadásul a rendkívül alacsony infláció, illetve esetleges defláció is visszafoghatja – derül ki a jelentésből.

"A magyar gazdaság az eurózónát lényegesen meghaladó mértékben, közel három százalékkal bővülhet idén. A hazai fellendülés alapját elsősorban a fogyasztói bizalom erősödése, a növekedési hitelprogram, a csökkenő közüzemi díjak, a növekedést támogató monetáris politika és az uniós támogatások biztosítják. A továbbra is visszafogott külföldi kereslet és a gyenge forint azonban lassíthatja a bővülést” – mondta Havas István, az EY vezérigazgatója.

Az idei 2,9 százalékos GDP-növekedést követően a magyar gazdaság bővülése a következő években is tartósan 2 százalék körül alakul majd. Az élénkülés mértéke megfelel a régiós trendeknek, de lényegesen meghaladja a nyugat-európai országok növekedési ütemét – derül ki az EY negyedéves gyorsjelentéséből.

Címkék: EY gdp előrejelzés