Egyre nagyobb teret hódítanak az elektromos autók, nagyarányú elterjedésükre azonban a villamosenergia hálózatok még nem igazán készültek fel. Sok milliárdos hálózatbővítésekre, vagy éppen okos szabályozó technológiákra lesz szükség. Az elektromos autóhasználat kihívásaira adott kreatív választ az immáron harmadik alkalommal kiírt MVM EDISON pályázat egyik nyertes csapata, amelynek tagjai a jövő legígéretesebb magyar startupperei közé tartoznak! Bemutatkozik a MET3R ZenCharge! (X)

Hogyan született meg a végül nyertesnek bizonyuló ötletük? Milyen motivációik voltak a tervezés fázisában?

A MET3R ötlete 2017 őszén fogant, amikor programozóként részt vettünk a liszaboni Web Summit konferencián, ekkor fertőződtünk meg ugyanis „startup lázzal”. Eredetileg is azt terveztük, hogy egy hatékony eszközt adunk a lakosság kezébe a tudatos energiafogyasztás elősegítése érdekében, a háztartások energiapazarlásának csökkentéséhez. 2018-ban az Initiate! program keretében nyertünk egy startup standot a European Utility Week nevű szakmai kiállításon, ahol szembesültünk azzal, hogy az elektromos autók otthoni töltése várhatóan milyen kihívásokat jelent az elosztóhálózatoknak, illetve, hogy a megnövekedő csúcsidei fogyasztás milyen környezeti terheléssel jár együtt. Elhatároztuk, hogy az applikációnk fejlesztésével erre a konkrét, a légkondicionálók esetében már jelenleg is, az e-mobilitás esetében hamarosan jelentkező problémára koncentrálunk, és a csúcslevágással olyan megoldást nyújtunk, amely egyszerre szolgálja a fogyasztó, a hálózat, egyúttal a bolygó érdekeit.

Milyen indíttatásból jelentkeztek az MVM Csoport által életre hívott EDISON programra?

Elsődleges célunk az volt, hogy a már működő prototípusunkat továbbfejlesszük, valamint a megoldás kipróbálásához megfelelő teszthelyszínt és energiapiaci partnert találjunk. Az EDISON program különlegessége számunkra abban állt, hogy energiaipari szakemberekkel tudtunk konzultálni, akik egyúttal validálták az ötleteinket, ami igen nagy segítséget jelentett a tesztelés előkészítésében, ahogy a termékfejlesztés során is. Visszaigazolást kaptunk az eddig megtett lépéseinket illetően, kiszélesedett a kapcsolatrendszerünk, és közelebb kerültünk ahhoz, hogy a megoldásunkkal piacra tudjunk lépni.

Mit gondolnak, a számos innovatív ötlet közül miért rájuk esett a zsűri választása?

A MET3R ZenCharge-hoz hasonló fogyasztó-oldali szabályozásra építő technológiák globális piaca gyors ütemben növekszik, tavaly meghaladta a 63 milliárd dollárt. Ennek oka, hogy a jelenlegi, sokszor elavult energia-infrastruktúra egyre nehezebben tudja kiszolgálni a megnövekedett fogyasztói igényeket. A légkondicionálók és az elektromos autók elterjedése tovább növeli az áramszolgáltatók előtt álló kihívásokat, az IT-szektor pedig eddig csak korlátozott mértékben forradalmasította az energiarendszereket. Úgy gondoljuk, a közeljövőben felgyorsul az áramhálózatok modernizálása. Tapasztalataink szerint, Magyarországon és külföldön is nagyszámú az érdeklődés az általunk fejlesztett szolgáltatás iránt.

Mit remélnek, a díjjal elnyert akcelerációs szolgáltatások miképpen fogják befolyásolni a vállalkozásuk előmenetelét?

Szeretnénk a ZenCharge-hoz kapcsolódó mobilalkalmazást továbbfejleszteni, illetve a jövő év első felében egy közösségi média-kampánnyal, valamint egy lakossági és kereskedelmi ügyfelek körében végzett igényfelméréssel tovább finomítani az üzleti modellünket. Ehhez kiemelt támogatást fogunk kapni az akcelerációk révén.

Milyen segítséget jelent számukra a győzelemmel járó lehetőség?

Reményeink szerint, még ebben az évben elindulhat a ZenCharge tesztelése az MVM Csoporttal együttműködésben, 30-50 háztartás bevonásával. Ez az időszak várhatóan egy évet vesz igénybe, aminek után tudjuk majd leszűrni a rendszer működésével kapcsolatos tapasztalatokat.

Kuvaszt népszerűsítő kiadvány jelent meg

2021. január 12.

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról V. Németh Zsolt.