2016. február 24.

A leggyakrabban bepanaszolt brit reklámok

Az ASA szerint ami ízléstelen, nem biztos, hogy sértő is, főleg nem szabálytalan.

Az Egyesült Királyság reklámhatósága, az Advertising Standards Authority nyilvánosságra hozta 2015 legtöbbször bepanaszolt reklámjainak listáját. 1500 feletti panasszal az élen végzett a Moneysupermarket.com hirdetése, amelyben egy férfi forrónadrágban és tűsarkúban parádézik egy utcán. Az ASA elutasította a reklám „túlzottan szexuális természetére” vonatkozó észrevételeket. Guy Parker ügyvezető szerint az, hogy egyesek ízléstelennek tartanak valamit, nem jelenti azt, hogy az automatikusan sértő is lenne vagy a reklámtörvény előírásaiba ütközne.

A Booking.com rögtön három reklámjával is felkerült a tízes toplistára: ők a booking szót káromkodások helyettesítésére használták. Az ASA szerint ez ártatlan szójáték, nem káromkodás.

Dobogós lett még a PayPal karácsonyi hirdetése, amelyben gyerekek arról panaszkodnak, hogy a szüleik nem vásároltak nekik ajándékokat. Ez egyes nézők szerint lerombolhatja a karácsony körüli mítoszokba vetett hitet a gyerekekben. Az ASA ezt sem találta jogszerűtlennek, a PayPal viszont önkéntesen megváltoztatta a reklám sugárzási időpontjait.

Az ötödik helyezett, a súlycsökkentő italokat forgalmazó Protein World nagy vihart kavart „Strandformában van-e a tested?” reklámja esetében az egészségügyi hatásokra és a fogyásra utaló megállapítások megváltoztatására kötelezték a hirdetőt.

Guy Parker szerint „a hirdetőknek ügyelniük kell arra, hogy ne okozzanak komoly vagy az emberek széles körét okozó sérelmeket, ugyanakkor nem a panaszok száma az, ami számít.” Elsődleges feladatuk továbbra sem a nagy port kavaró reklámok megregulázása, hanem a fogyasztók megtévesztésének megakadályozása, melynek érdekében proaktív lépéseket is tesznek.

(Forrás: BBC)

Elkészült az első nagy játszóházi médiakutatás

2 napja

A kutatásból kiderül, hogy a játszóház a fiatal családok egyik legkedveltebb helye, amely 20%-kal lekörözi az állatkertet, és 74%-kal a színházakat is, és majdnem felveszi a versenyt a tévénézéssel töltött idővel.