2013. április 12.

A legjobb mobilos megoldásokat díjazták

A felsőoktatási intézmények hallgatói által beküldött nyertes pályamunkákat a Telenor az IVSZ Start-up konferenciáján díjazta.

Mozgó szolgáltatókat követő alkalmazás, okostelefonnal irányítható zárrendszer, intelligens távfelügyeleti megoldás és NFC-alapú kórházi betegazonosító – ezek lettek a Telenor gépek közötti kommunikáció témában meghirdetett pályázatának nyertes tervei. A felsőoktatási intézmények hallgatói által beküldött nyertes pályamunkákat a szolgáltató az IVSZ Start-up konferenciáján díjazta.

Kihirdette a Telenor a Fedezd fel ma a holnap megoldásait! című pályázatának eredményét, amelyre gépek közötti kommunikáció (M2M) témakörben küldhettek terveket a felsőoktatási intézmények hallgatói. A pályamunkákban olyan a mobilhálózatokon keresztül kommunikáló eszközök felhasználási lehetőségeinek bővítésére várt megoldásokat a szolgáltató, amelyek segítik a munkavégzést az egészségügy, a távfelügyelet, a közlekedésinformatika és biztonságtechnika területén és megkönnyítik az okoseszközök felhasználóinak hétköznapjait. Az eredményeket a Telenor április 11-én, az IVSZ első Start-up konferenciáján hirdette ki, a nyertes tervek beküldőit mobileszközökkel jutalmazta.

A fődíj és a közlekedésinformatikai kategória győztese Bornemissza Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója lett a Mozgó szolgáltatók és ügyfeleik összehangoló alkalmazása című pályamunkával. A terv szerint a mozgó szolgáltatók mint például a webshopok futárszolgálatai, mozgó értékesítést végző cégek vagy a kistelepüléseken működő mobil posta munkatársai, GPS-képes okostelefonon és egy külön erre a célra fejlesztett alkalmazáson keresztül tennék elérhetővé a megrendelők számára járművük aktuális pozícióját. Emellett az ügyfél, vásárló is jelezhetné vásárlási szándékát az alkalmazásban, ezáltal kiszámíthatóbbá téve a szolgáltatást mind az ügyfelek, mind a szolgáltatók számára.

Távfelügyelet kategóriában a Szent István Egyetem diákja, Kálmán Péter Attila Smart&Safe (S2) - vagyonvédelmi és járművédelmi rendszer című munkáját díjazták. A terv alapját egy okostelefonnal szabályozható integrált adatbázis adja, amelynek segítségével távolról irányítható az intelligens otthon összes berendezése.

Máté Zoltán, a Kecskeméti Főiskola hallgatójának Láthatatlan ajtózár című pályázata nyerte a biztonságtechnika kategória díját. A megoldás egy okostelefonnal irányítható zárrendszerre épül, amely csak a felhasználó által kiválasztott kóddal nyitható.

Az egészségügy kategória nyertese Szőke Anita, a Debreceni Egyetem tanulója lett, aki Kórházi kliens-azonosító rendszer című pályamunkájában a páciensek és betegkartonok NFC tag-ekkel való azonosítását dolgozta ki.

A pályamunkákat szakmai zsűri bírálta el, amelyben Takács Zoltán, a Telenor Magyarország digitális szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese, Dr. Deák Csaba, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökhelyettese, valamint Laufer Tamás, az IVSZ elnöke vett részt. „Nagyon örülünk, hogy a pályázat ilyen kreatív és színvonalas megoldások kidolgozására ösztönözte a diákokat. Úgy látjuk, hogy a mérnökhallgatók is felismerték, hogy sok területen a gépek közötti kommunikáció jelenti a jövőt. Az M2M rohamos térnyerésének köszönhetően ezek a ma még csak papíron létező tervek holnapra a munkafolyamatok és hétköznapi tevékenységek szerves részéve válhatnak” – mondta el a pályázattal kapcsolatban Takács Zoltán.

Kuvaszt népszerűsítő kiadvány jelent meg

2021. január 12.

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról V. Németh Zsolt.