2016. december 06.

A magazin lehet a luxusmárka-marketing kulcsa

A Zenith Optimedia előrejelzései szerint a luxusmárkák digitális felületen történő reklámköltései tovább növekednek, ami felveti a kérdést, hogyan viszonyul egymáshoz a rövid távú vásárlásösztönzés és az exkluzív jelleg.

A digitális reklámeszközök térnyerésének egyik oka, hogy a „High-net-worth individuals (HNWI)" (vagyonosok, milliomosok) erősen jelen vannak az online térben: 39%-uk óránként legalább egyszer csatlakozik a világhálóra, és mindezt akár több eszközről, így a digitális kampányok hamar éreztették hatásukat a forgalomnövekedésben. Nem csoda, hogy emellett a luxusmárkák marketingesei sem mehettek el szó nélkül, így követték a digitális térbe a potenciális vásárlóikat. Ez viszont egy igen érdekes feladványhoz vezetett: a luxusmárkák egyik alapvető értéke azok exkluzivitásában rejlik, ezzel erősítve a márka iránti elköteleződést, ami a digitális térben történő aktív jelenléttel az ellenkező hatást érte el. Mivel a luxusmárkák alapja azok „elérhetetlenségéből” fakad, így a luxusmárkák képviselőinek mérlegelniük kellett – mi a fontosabb, hosszú távon a márkaérték vagy feláldozható mindez a rövid távú eladási célok oltárán?

A Burberry például két százalékos kereskedelmi forgalomnövekedést ért el a digitális marketingkampányainak köszönhetően, de egyelőre még nem látni, hogy milyen következményekkel járt ez a kompromisszum a márkaérték megőrzésének a terén.

A célcsoportok hatékonyabb elérésének érdekében a márkáknak meg kell találniuk azokat a felületeket, ahol megszólíthatják a fogyasztóikat, és megfelelően közvetíthetik üzeneteiket. Itt szolgálhat megoldással a nyomtatott sajtó. A prémium fogyasztók érzelmei hatással vannak motivációikra, így ami megkülönböztethet egy jó kampányt a többitől, az a képesség, hogy egyedi és meghatározó márkaélményt nyújtson. A luxusmárkák kampányai esetében pedig ez különösen igaz: a kötődés kialakításához a reklámoknak és hirdetéseknek inspirálónak, kreatívnak és relevánsnak kell lenniük. Mivel a magazinok célközönsége jól körülhatárolható és elkötelezett olvasótáborral rendelkezik, illetve gazdag tudás áll rendelkezésére szokásaikról és preferenciáikról, ezért elengedhetetlen eleme minden luxusmárka kampánystratégiájának.

Erre kiváló példa a távol-keleti SPH Magazines is, amely „Luxury Circles” néven megalkotta a magazinokból és egyéb cross-médiás elemekből álló csomagját, amellyel bármely luxusmárka célzottabban tudja megszólítani a fogyasztóit, így a szűkebb, jól definiált célcsoportok számára könnyebb inspiráló, releváns és egyre inkább a megtapasztalásra alapozott kommunikációt tudnak folytatni.

Összegezve tehát a luxusmárkák 21. századi dilemmájára a gyógyír olyan cross-platformok használata lehet, amelyek révén ösztönözheti eladásait rövid távon, de hosszú távon a kitűzött célok és márkastratégia is teljesíthető, megőrizve a márkaértéket.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.