2016. december 06.

A magazin lehet a luxusmárka-marketing kulcsa

A Zenith Optimedia előrejelzései szerint a luxusmárkák digitális felületen történő reklámköltései tovább növekednek, ami felveti a kérdést, hogyan viszonyul egymáshoz a rövid távú vásárlásösztönzés és az exkluzív jelleg.

A digitális reklámeszközök térnyerésének egyik oka, hogy a „High-net-worth individuals (HNWI)" (vagyonosok, milliomosok) erősen jelen vannak az online térben: 39%-uk óránként legalább egyszer csatlakozik a világhálóra, és mindezt akár több eszközről, így a digitális kampányok hamar éreztették hatásukat a forgalomnövekedésben. Nem csoda, hogy emellett a luxusmárkák marketingesei sem mehettek el szó nélkül, így követték a digitális térbe a potenciális vásárlóikat. Ez viszont egy igen érdekes feladványhoz vezetett: a luxusmárkák egyik alapvető értéke azok exkluzivitásában rejlik, ezzel erősítve a márka iránti elköteleződést, ami a digitális térben történő aktív jelenléttel az ellenkező hatást érte el. Mivel a luxusmárkák alapja azok „elérhetetlenségéből” fakad, így a luxusmárkák képviselőinek mérlegelniük kellett – mi a fontosabb, hosszú távon a márkaérték vagy feláldozható mindez a rövid távú eladási célok oltárán?

A Burberry például két százalékos kereskedelmi forgalomnövekedést ért el a digitális marketingkampányainak köszönhetően, de egyelőre még nem látni, hogy milyen következményekkel járt ez a kompromisszum a márkaérték megőrzésének a terén.

A célcsoportok hatékonyabb elérésének érdekében a márkáknak meg kell találniuk azokat a felületeket, ahol megszólíthatják a fogyasztóikat, és megfelelően közvetíthetik üzeneteiket. Itt szolgálhat megoldással a nyomtatott sajtó. A prémium fogyasztók érzelmei hatással vannak motivációikra, így ami megkülönböztethet egy jó kampányt a többitől, az a képesség, hogy egyedi és meghatározó márkaélményt nyújtson. A luxusmárkák kampányai esetében pedig ez különösen igaz: a kötődés kialakításához a reklámoknak és hirdetéseknek inspirálónak, kreatívnak és relevánsnak kell lenniük. Mivel a magazinok célközönsége jól körülhatárolható és elkötelezett olvasótáborral rendelkezik, illetve gazdag tudás áll rendelkezésére szokásaikról és preferenciáikról, ezért elengedhetetlen eleme minden luxusmárka kampánystratégiájának.

Erre kiváló példa a távol-keleti SPH Magazines is, amely „Luxury Circles” néven megalkotta a magazinokból és egyéb cross-médiás elemekből álló csomagját, amellyel bármely luxusmárka célzottabban tudja megszólítani a fogyasztóit, így a szűkebb, jól definiált célcsoportok számára könnyebb inspiráló, releváns és egyre inkább a megtapasztalásra alapozott kommunikációt tudnak folytatni.

Összegezve tehát a luxusmárkák 21. századi dilemmájára a gyógyír olyan cross-platformok használata lehet, amelyek révén ösztönözheti eladásait rövid távon, de hosszú távon a kitűzött célok és márkastratégia is teljesíthető, megőrizve a márkaértéket.

Növelte működési eredményét a Porsche

5 órája

Növelte eladásait és bevételét, tovább javította eredményét tavaly a Porsche AG autógyár, a Volkswagen konszern sportkocsikat gyártó érdekeltsége a német auto.de beszámolója szerint.