2016. június 16.

A magazinhirdetések megtérülése a legmagasabb

A legnagyobb többleteladást ugyanakkor a lineáris televízióban futó hirdetések generálják – állapította meg a Nielsen Catalina Solutions.

A Nielsen Catalina Solutions (NCS) eladáshelyi adatok alapján határozza meg a gyorsan mozgó fogyasztási cikkek reklámhatékonyságát. Mostani kutatásukban 11 év 1400 kampányának adatai alapján, a The Advertising Research Foundation-nel, a CBS Corporationnel, a Meredith Corporationnel, a Sequent Partnersszel és egy technológiai céggel közösen mérték fel különböző médiaplatformok – online videó, display, lineáris TV, magazin – hatékonyságát.

Ugyan a médiaválasztást minden esetben a stratégia és az üzenet határozza meg, néhány általános megállapítás is tehető.

A márkák a kutatás eredményei szerint három csoportba oszthatók:

  • nagyobb márkák, rövid vásárlási ciklussal
  • közepes márkák
  • nem gyakran használt márkák (hosszabb vásárlási ciklus, alkalmanként azonos vásárolt mennyiség)

Kiemelt eredmények:

  • A magazinok mutatják a legnagyobb hirdetési megtérülést (ROAS – Return on Advertising Spend), minden elköltött dollárra 3,94 dollár bevétel jut. A második helyezett display-nél ez a szám 2,63 dollár. A ROAS az egyetlen vizsgált mutatószám, melyet befolyásol az adott médium költsége.
  • A lineáris TV biztosítja a legnagyobb kiegészítő költést elért háztartásonként (+0,33 dollár). A további helyezettek a magazin, online videó és a mobil.
  • A mobil eredményezi a legnagyobb pótlólagos értékesítést ezer elérésenként, 26,52 dollárral. Az online videónál ez az érték 23,48 dollár, a lineáris tévénél 20,56 dollár.
  • A kategória számít. A gyakran vásárolt, de drágább termékek (pl. a baba- és kisállat-termékek) magasabb ROAS-t eredményeznek, mint az alacsonyabb árú kategóriák, így az élelmiszer vagy az ital.
  • A nagyobb márkák szegmense magasabb ROAS-t és pótlólagos vásárlási értéket mutatott, mint a másik két szegmens. Vagyis a márka mérete és a vásárlási gyakoriság még fontosabb, mint a termékkategória.
  • A kreatív anyag jellegének is jelentősége van a ROAS-ban: a promóciós kampányok érték el a legmagasabb értékeket, míg a lista másik végén a recepteket bemutató megoldások álltak.

A benchmarkok teljes listája itt böngészhető.

(Forrás: BusinessWire)

Címkék: nielsen roi cbs fmcg