A Nielsen adatai szerint jelenleg a magyar háztartások mintegy 54 százaléka rendelkezik HD ready vagy full HD készülékkel. A HD csatornákat tartalmazó televízió-előfizetések száma ezzel szemben az Invitel saját ügyfélkörben szerzett tapasztalatai szerint is jóval alacsonyabb ennél. A nyári sportesemények közvetítése akár áttörést is hozhat.

Infrastruktúra – kell egy jó hálózat

Magyarország különböző régióiban eltérőek a technikai lehetőségek a kábeles internet- és tévészolgáltatási piacon. Erre a helyzetre a szolgáltatók folyamatos hálózatfejlesztési beruházásai jelenthetnek megoldást. Az Invitel 2012-ben indult fejlesztési programja részeként 2015-ben megduplázta előző évi hálózatfejlesztései ütemét és összesen 165 ezer újabb háztartás számára tette elérhetővé országszerte a gyorsabb és korszerűbb internet-szolgáltatást, s egyúttal a digitális, interaktív televíziózást. A fejlesztések a következő években is folytatódnak.

Hogyan juthatunk HD tartalmakhoz?

A full HD tévére letölthetőek különféle applikációk, HD tartalmak, igénybe vehetőek OTT szolgáltatások (például az HBO GO és a FilmBox Live), de ráköthető Blu-Ray lejátszó is.

Az Invitel új, május elejétől érvényes Kolibri csomagjai HD televízió-csatornákat is tartalmaznak, a szolgáltatónál összesen 33 HD csatornát érhető el. A sporteseményekre készülve a Családi HD-csomagban az összes fontos sportcsatorna megtalálható, HD minőségben nézhető például az M4, a SportTV, az Eurosport 1 és 2, valamint a DIGI Sport adása. A vendéglátóhelyeknek számára a publikus tévészolgáltatást is tartalmazó Profi csomagok keretében érhetőek el a HD adások.

Mit hoz a jövő?

A full HD tévé egyre több magyar háztartást hódít meg, azonban a jövő még ennél is jobb képminőséget tartogat az Ultra-HD tévékészülékek formájában. Az UHD és 4K néven is ismert technológia a full HD-s eszközök nagytestvére, 4096x2160 képponttal, amely még részletgazdagabb vizuális élményt jelent, azonban egyelőre kevés az ilyen minőségben elérhető tartalom a piacon.

Lehallgatással is felléphet a GVH

2020. október 14.

Két rendkívül fontos, az eddigi versenyjogi szabályozást átíró változás is történt a közelmúltban, amely bővíti a Gazdasági Versenyhivatal mozgásterét a kartellek elleni küzdelemben.