A Nielsen adatai szerint jelenleg a magyar háztartások mintegy 54 százaléka rendelkezik HD ready vagy full HD készülékkel. A HD csatornákat tartalmazó televízió-előfizetések száma ezzel szemben az Invitel saját ügyfélkörben szerzett tapasztalatai szerint is jóval alacsonyabb ennél. A nyári sportesemények közvetítése akár áttörést is hozhat.

Infrastruktúra – kell egy jó hálózat

Magyarország különböző régióiban eltérőek a technikai lehetőségek a kábeles internet- és tévészolgáltatási piacon. Erre a helyzetre a szolgáltatók folyamatos hálózatfejlesztési beruházásai jelenthetnek megoldást. Az Invitel 2012-ben indult fejlesztési programja részeként 2015-ben megduplázta előző évi hálózatfejlesztései ütemét és összesen 165 ezer újabb háztartás számára tette elérhetővé országszerte a gyorsabb és korszerűbb internet-szolgáltatást, s egyúttal a digitális, interaktív televíziózást. A fejlesztések a következő években is folytatódnak.

Hogyan juthatunk HD tartalmakhoz?

A full HD tévére letölthetőek különféle applikációk, HD tartalmak, igénybe vehetőek OTT szolgáltatások (például az HBO GO és a FilmBox Live), de ráköthető Blu-Ray lejátszó is.

Az Invitel új, május elejétől érvényes Kolibri csomagjai HD televízió-csatornákat is tartalmaznak, a szolgáltatónál összesen 33 HD csatornát érhető el. A sporteseményekre készülve a Családi HD-csomagban az összes fontos sportcsatorna megtalálható, HD minőségben nézhető például az M4, a SportTV, az Eurosport 1 és 2, valamint a DIGI Sport adása. A vendéglátóhelyeknek számára a publikus tévészolgáltatást is tartalmazó Profi csomagok keretében érhetőek el a HD adások.

Mit hoz a jövő?

A full HD tévé egyre több magyar háztartást hódít meg, azonban a jövő még ennél is jobb képminőséget tartogat az Ultra-HD tévékészülékek formájában. Az UHD és 4K néven is ismert technológia a full HD-s eszközök nagytestvére, 4096x2160 képponttal, amely még részletgazdagabb vizuális élményt jelent, azonban egyelőre kevés az ilyen minőségben elérhető tartalom a piacon.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.