2013. május 09.

A márkázott termékekre költeni kell

A Médiapiac és a Thinkdigital Gondolkozz digitálisan! sorozatában elsőként az FMCG-márkatulajdonosokkal beszélgettünk. Első rész a büdzsékről.

Gondolkozz digitálisan! címmel indított kerekasztal-sorozatot a Médiapiac és a Thinkdigital. Első alkalommal az FMCG-szektor szereplői osztották meg a piaccal tapasztalataikat és elvárásaikat. A beszélgetés első része következik.

A kerekasztal-beszélgetés teljes egészében elsőként a Médiapiac szaklap március-áprilisi számában jelent meg. Ezt a cikket közöljük online több részletben. Első rész.

A nehéz gazdasági helyzet és a fogyasztás csökkenése miatt továbbra sem várható, hogy a marketingbüdzsék nőni fognak – derült ki a Médiapiac és a Thinkdigital közös kerekasztal-sorozatának első beszélgetésén, melynek résztvevői az FMCG-piac meghatározó cégeinek marketingvezetői voltak.

A márkatulajdonosok egy jelentős részét különböző extra terhek is sújtják. Ebben a helyzetben van a söripar is, amelyet idén először a veszteségessé válás réme fenyeget. Mint Tóth Gergely, a Heineken Hungária stratégiai kommunikációs menedzsere elmondta: mindez ahhoz vezet, hogy regionális szinten sem tudunk versenyképesek maradni. A szakember azzal árnyalta a borús képet, hogy megélni a márkázott termékekből lehet, így belátható: azokra érdemes és szükséges továbbra is energiát és pénzt fordítani.

A marketingköltések szinten tartását tűzte ki célul a Nestlé, jelezte Offenbecker Judit, az FMCG-óriáscég digitális márkaspecialistája. A büdzsék nagyobb arányú belső átrendeződése ritka, inkább kisebb mértékű hangsúlyváltások képzelhetőek el az egyes termékek között, az aktuális vállalati célok függvényében – tette hozzá.

Némileg pozitívabb az összkép a Gyermelyi esetében, amely hagyományos, magyar tulajdonú márkaként építkezik a piacon. Mint Bokros Gábor marketingigazgató szavaiból kiderült: az építkezés szó szerint értendő. Az utóbbi években rekordokat ért el a cég, így a marketingbüdzsékért sem kell aggódniuk. Kihívást inkább a tésztából mint termékből eredő sajátosságok jelentenek, erre viszont a korábbiaknál célzottabb – digitális – közösségépítéssel, a fiatalok felé való nyitással válaszolna a márkatulajdonos.

Németh Norbert, a Tchibo e-kereskedelmi vezetője szerint cégüknél kettős a kép: a kávépiac a sörpiachoz hasonlóan zsugorodik, ráadásul a pörkölt kávék között piacvezető márkának nehéz további látványos bővülést felmutatnia, ugyanakkor a vállalat 2007-ben belépett a non-food szektorba, tavaly óta pedig e-kereskedelemmel is foglalkozik. Míg a hagyományos marketingköltések a Tchibónál sem emelkednek, a non-food kategóriára és az internetes kereskedelemre kiemelt figyelem jut.

Urbán Zsolt, a Hiper.hu vezérigazgatója szerint a fogyasztás csökkenése értelemszerűen gátja annak, hogy az FMCG-szegmens marketingköltése bővüljön. A szakember úgy véli, a korábban tapasztaltakkal ellentétben ma már az sem igaz, hogy a hagyományos ATL-büdzséket trade marketing területre viszik át. A negatív fogyasztási trendek miatt ez utóbbi is mostoha helyzetbe került, tehát innovációra, digitális trade marketingre, e-kereskedelmi beruházásokra kevesebb forrás jut jelenleg. Ezzel együtt a vezérigazgató szerint amennyiben a marketingszolgáltatók megfelelő megoldásokat kínálnak a márkatulajdonosoknak, az egyes brandek akár dacolhatnak az általános "vágási tendenciával".

 

A következő részben a tévéközpontú gondolkodásról, a digitális piac e gondolkodásban elfoglalt helyéről esik szó. Magáról, a Thinkdigital szakmai támogatásával készült kerekasztal-sorozatról itt olvashattok bővebben.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.