2011. február 01.

A munkanélküliségtől és a szegénységtől félünk a legjobban

A legaggasztóbb témák között szerepel még a szegénység és a szociális egyenlőtlenség, illetve a korrupció - derül ki az Ipsos globális felméréséből.

Annak ellenére, hogy világviszonylatban a munkanélküliség és az álláslehetőség kérdése összességében a legtöbbeket foglalkoztató témakör, az Ipsos felmérésében résztvevő huszonnégy ország közül csak tizenegyben, köztük Magyarországon említik első helyen a válaszadók. A legaggasztóbb témák között szerepel még a szegénység és a szociális egyenlőtlenség, illetve a korrupció.

Világviszonylatban a munkanélküliség és az álláslehetőség kérdése a legfontosabb témakör, ám az Ipsos Global @dvisor felmérésben résztvevő 24 országból csak 11 piacon - Magyarországon, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Japánban, Lengyelországban, Szaúd-Arábiában, Spanyolországban, Svédországban, Törökországban és az Egyesült Államokban - említik első helyen a válaszadók.

A második legaggasztóbb téma a szegénység és szociális egyenlőtlenség, ami Belgiumban, Kínában, Németországban és Oroszországban került az első helyre. Harmadikként a korrupciót és a politikai botrányokat említik, ami a válaszok alapján Indiában, Indonéziában és Dél-Koreában jelenti a fő problémát. Ezt a bűnözés és erőszak követi, ami Argentínának, Ausztráliának, Mexikónak és Dél-Afrikának okozza a legtöbb gondot. Az ötödik helyen az egészségügyi ellátás áll, ami Brazíliának és Kanadának a top probléma.

Összességében a felmérésben résztvevő 24-ből 23 ország lakóinak válaszában szerepelt a szegénység és a szociális egyenlőtlenség az első négy probléma között. Csak az Egyesült Államok válaszadói priorizáltak másképp. A munkanélküliség és az álláslehetőség 22 országban volt a top4-ben. Itt Brazília és India volt a kivétel.

A bűnözés és az erőszak 14 országban kapott említést, míg a korrupció és a pénzügyi vagy politikai botrányok 13 ország válaszadóinál voltak kiemelte. Az egészségügyi ellátást 9 országban nevesítették, Belgium, Kanada, Franciaország és az Egyesült Államok állampolgárai pedig az adóktól is tartanak.

Az erkölcsi hanyatás Indonéziában, Japánban és Szaúd-Arábiában ad okot aggodalomra, az oktatás kérdését pedig Ausztráliában, Mexikóban és Törökországban – érzik bizonytalannak. A terrorizmus mindössze két ország esetében került a fő aggodalmak között nevesítésre: Indiában és Törökországban. Furcsa mód a bevándorlás felügyelete egyetlen országban, Nagy-Britanniában aggasztja a válaszadókat.

Az összkép nem túl rózsás: a felmérésben résztvevők 62 százaléka úgy érzi, hogy országa rossz úton jár. Azaz tízből mindössze alig négyen (38%) gondolják úgy, hogy országuk jó irányba tart, ez két százalékpntos esést jelent tavaly november óta. Az európai optimisták aránya mindössze 27%, míg a BRIC (Brazília, Oroszország, India és Kína) országokban 58%, amivel utóbbiak az élen állnak.

 

Címkék: ipsos