Az utóbbi időszakban az influencerek körül forog a világ a marketing szakmában, de ahogy a márka együttműködések jogi keretei sem kristálytiszták, a best practice-ek körül is akad pár tévhit. Ezek közül oszlat el párat a Neticle.

Az ismert (média)személyeket hajlamosak vagyunk egyből befolyásos influencernek is tekinteni, és bele sem gondolunk, kit miért ismerünk vagy követünk valójában: értékes saját tartalmaiért, vagy valami/valaki más miatt?

Meglepő vagy sem, a Neticle médiaadatai szerint valószínűleg az utóbbi igaz Shane Tusupra, akinek online és social media említéseit a 2018. január-júliusi időszakban nézték meg. A kiugró említésszámokból jól látszik, hogy Tusup kiemelt médiafigyelmet kapott pár alkalommal a hét hónap során, azonban az is, hogy ezek az események mind a feleségével, az olimpiai bajnok úszóval, Hosszú Katinkával, illetve házasságukkal kapcsolatos híradások. Tusupban tehát nem a személyes brandje és edzői szerepe a legérdekesebb a netezők számára, hanem magánélete. A nevéhez fűződő tartalmak 26,8%-ban szerepel együtt Katinkával együtt említve, míg a sportolónőre ez nem érvényes, esetében ez az arány csak 12%.

A Shane Tusup-ról szóló online tartalmak közül csak a Hosszú Katinkával kapcsolatos hírek kaptak kiemelt médiafigyelmet (Forrás: Neticle)

Vagyis tévhit, hogy a hírnév és a miédiafigyelem automatikusan az erős, saját egyedi tartalmakra alapuló énmárka, valamint stabil, hűséges követőbázis meglétét jelenti.

A celeb nem feltétlenül influencer, és nem elengedhetetlen eleme egy hatékony influencer kampánynak.

A rommá lájkolt és kommentelt egyedi tartalmak viszont igen - írják.

Reklámarcként csak jól járhatsz?

A Neticle social listening adatai szerint: nem éppen. Megnézték ugyanis, hogy egy alapvetően negatív megítélésű márka (esetünkben a 2Rule magyar ruhamárka) hogyan befolyásolhatja az olyan közkedvelt sportolók online reputációját, mint Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó vagy Dárdai Pál labdarúgó edző, akik akarva-akaratlan a márka promóterei lettek.

Az adatokból kiderül, hogy a ruhamárkáról a netezőknek főleg negatív jelzők, azaz a politika és a tisztességtelenség mellett a rossz minőség jut leginkább eszükbe.

Az is egyértelmű a netezők véleményét tükröző véleményárfolyamból, hogy Szilágyi Áron kardvívó egyébként erős és pozitív megítélésű személyes márkájának nem tett jót, hogy összeboronálták az új, nem épp népszerű magyar ruhamárkával. A megítélése a Magyar Vívó Szövetségéhez hasonlóan azonnal bezuhant a hírek hatására. A kardvívó személyes márkájának erejét mutatja azonban, hogy a botrányba fulladt együttműködés után a későbbi, social mediában közzétett posztjai, kezdeményezései pozitív visszhangot kaptak, így gyorsan emelkedésnek indult a netezők megítélését összegző mutató.

Szilágyi Áron és az MVSZ népszerűségét visszavetette a 2Rule-botrány, bár előbbiét csak ideiglenesen (Forrás: Neticle)

Ugyanez történt Dárdai Pállal is, akit szintén kritizáltak a ruhamárka reklámarcaként, ám a későbbi más jellegű pozitív hírek gyorsan fellendítették az edző véleményárfolyamát.

Dárdainak is hamar megbocsátottak a netezők (Forrás: Neticle)

Vagyis tévhit, hogy egy felkérés, legyen az bármilyen kecsegtető, csak előnyökkel járhat. A követőknek megvan a maguk értékrendje, és ha ezt egy influencer nem veszi figyelembe és nem képviseli a választásaival, a márka-együttműködés könnyen balul sülhet el - állapítják meg.

A szponzorált tartalmak aranykorát éljük?

Kasza Tibi Facebook oldala a második legnagyobb követőtáborral rendelkezik itthon (2018. 08. 31.), és a márkaegyüttműködések, a promóciós célú tartalmak tekintetében is elöl jár. A GVH-szabályozások azonban Kasza posztjain is megmutatták hatásukat.

Kasza Tibi Facebook oldalán csökkent az interakciók száma a GVH-szabályozás (2018. november) óta
Kasza Tibi a promóciós tartalmakkal is óvatosabb, jóval kevesebb a termékpromó

Vagyis tévhit, hogy a GVH senkit nem érdekel, és hogy a szabályozásoknak semmi hatása nincsen a promóciós tartalmakra.

A szponzorált tartalmaknak megjelenítésére egyre világosabb szabályok vonatkoznak, amik elvárják a fogyasztók megfelelő tájékoztatását, nem árt erre kiemelten odafigyelni a kampánytervezésnél.

Kuvaszt népszerűsítő kiadvány jelent meg

2021. január 12.

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról V. Németh Zsolt.