2011. augusztus 01.

A nők az egészségről, a férfiak a kütyükről döntsenek

A Nielsen szerint az európai átlag feletti a bizalom itthon a nők döntéseivel kapcsolatban, ha gyerekekről, vásárlásról vagy szórakozásról van szó.

A Nielsen szerint az európai átlag feletti a bizalom itthon a nők döntéseivel kapcsolatban, ha gyerekekről, vásárlásról vagy szórakozásról van szó. A férfiaknak az autóvásárlás és a szórakoztatóelektronikai termékek kapcsán szavazunk bizalmat. Érdekes, hogy az európai átlag legalább annyira bízná az élelmiszer vásárlást a férfiakra, mint a nőkre, a magyarok viszont egyértelműen a hölgyeket tartják kompetensebbnek.

Gyerekről, szépségről, ételről döntsenek a nők

Jobban bíznak a magyarok a nők döntéseiben, ha gyerekekről, családról, vagy nem kifejezetten férfias termékek beszerzéséről van szó. Ezen területeken mi az európai átlag feletti bizalmat tanusítunk - derül ki a Nielsen kutatásából.

A megkérdezettek majd kétharmada szerint a nők az illetékesebbek a gyereknevelési kérdések kapcsán. Ha viszont egészséggel, szépséggel kapcsolatos termékdöntésekről van szó, akkor már 75% mutat bizalmat a hölgyek döntései iránt. Ha ruháról van szó, 64 %, élelmiszerek esetében pedig 53% tartja kompetensebbnek a nőket.

 

Egyenőtlen bizalom a nemek iránt

Az élelmiszer azért is érdekes terület, mertitt az európaiak 47 százaléka szerint a férfiak pont olyan hozzáértő döntéseket tudnak hozni, mint a nők, kifejezetten a nőkre 46, kifejezetten a férfiakra pedig 7 százalék szavaz. Ehhez képest nálunk 53% a nőket favorizálja, és csak 3% a férfiakat.

Nemcsak az élelmiszernél nem hiszünk azonban az egyenlő kompetenciákban. A vizsgált 13 tevékenység közül tízben a legtöbb európai amellett volt, hogy mindkét nem egyformán kompetens. Nálunk azonban csak öt ilyen volt.

"Egyenrangúsági területnek" számítanak a társadalmi tevékenységek (pl. valamilyen klubba való belépés, 67%), az otthonon kívüli szórakozás kiválasztása (64%), a családi pénzügyek (60%), a biztosítás (55%), illetve a gyógyszer vagy gyógyhatású készítmény beszerzése (49%).

 

A technika a férfiak területe

Kifejezetten a férfiakat tartjuk hozzáértőknek az autóvásárlás esetében, itt 69% bízná inkább rájuk a döntést, mint a nőkre.

Ezt a szórakoztatóelektronikai kütyük beszerzése követi, melyeknél 63% szavaz bizalmat a férfiaknak. Az olyan személyes használatú elektronikus eszközöknél, mint egy iPod vagy egy mobiltelefon, 51 százalékkal vezet az erősebbik nem.

Magyarországon startol az UNICEF új programja

3 órája

A Youth Challenge egyfajta „szociális start-up”, amely hátrányos helyzetű fiatalok csoportjait vonja be abba, hogy dolgozzanak ki innovatív megoldásokat az őket leginkább foglalkoztató problémákra.