2014. július 01.

A politika is tiszteli a reklámpiacot

A hír igaz, csak éppen Nagy-Britanniában hangzott el a szakmának hízelgő beszéd.

A hír igaz, csak éppen Nagy-Britanniában hangzott el a szakmának hízelgő beszéd.
Harriet Harman (forrás: Wikipedia)

"A reklámpiac egy 18 milliárd fontos brit sikertörténet" - mondta egy hirdetői konferenciához kapcsolódóan Harriet Harman, a brit Munkáspárt egyik vezetője, aki egyben a kulturális államtitkári poszt várományosa is egy leendő munkáspárti kormányban. A BrandRepublic beszámolója szerint a politikus arról beszélt a szakma képviselői előtt, hogy miként képzeli el a Munkáspárt az iparági szabályozási kérdéseket, amennyiben kormányra kerülnek. Beszédében többek között visszautalt arra a kutatásra, amely szerint 1 reklámozásba fektetett font 6 fontot mozgat meg a brit gazdaságban. Ez egyébként az a kutatás volt, amelyet az MRSZ és a PwC is mintául vett, mikor kimutatták, hogy 10 forintnyi reklámbefektetés 47 forintot teremt a magyar gazdaságban. Harriet Harman hozzátette: a brit reklámgazdaság közvetlenül vagy közvetve félmillió ember megélhetését biztosítja.

A politikus szerint fontos volt az olyan ügyekben fellépni, mint a szerencsejátékok, az alkohol, az egészségtelen ételek reklámozása, ahogyan különösen figyelni kell a gyerekeket megcélzó reklámtevékenységre is, ám ettől még alapvető, hogy a szabályozáson az iparággal partnerségben kell dolgozni. Mindez azt is jelenti, hogy a gyakorlati tapasztalatokat figyelembe vevő szabályozásra van szükség. Kitért arra is, hogy a brit ÖRT, az ASA fontos munkát végez az önszabályozás erősítése révén.

Mindez - különösen a hazai események tükrében - jól hangzik akkor is, ha a Munkáspárt politikusai nem mindig nyilatkoztak ennyire pozitívan a reklámpiacról. Helen Goodman, a kulturáért felelős miniszteri poszt várományosa korábban még azzal borzolta az idegeket, hogy a 2011-es londoni zavargásokról a "túlzott marketing" tehet.

A teljes beszéd elolvasható a BrandRepublic oldalán.