A BrandFestival 2016-on Joe van Brussel, a Huffington Post Partner Studio tartalomstratégiai igazgatója tartott előadást a márkázott tartalomgyártás sikerét befolyásoló tényezőkről. A kulcsszavak: hatékony tartalmi stratégia, erős adatok és új technológiák.

A szakember egy hasonlattal kezdte az előadását: a média világában rengeteg az eszköz, a „hangszer”, amivel komoly zajt lehet előidézni, de ha mindenki kiválasztja a saját hangszerét és azon tökéletesen, a többiekre odafigyelve játszik, akkor létrejöhet a harmónia.

A figyelem tárgya pedig elsősorban a fogyasztó kell, hogy legyen: az ő figyelméért folyik a verseny, az ő igényei diktálnak. Legalább annyit kell hallgatni, figyelni, mint amennyit beszélünk, miközben szem előtt kell tartani az elsősorban a fiatalabb generációkra jellemző mobile first és többképernyős tartalomfogyasztási szokásokat is.

Joe van Brussel véleménye szerint a reklámblokkolás is jó dolog, amennyiben a felhasználókkal fenntartott kapcsolat törékenységére világít rá. Ez a reklámok minőségén túl a technológiai felkészültséget is érinti: ha például nem elég rövid a töltési idő, el sem jutunk a felhasználóig. Azok, akik minőségi márkaélményekbe fektetnek, kiemelkedhetnek majd a zajból és az egész vásárlási folyamaton átívelő pozitív hatásokat érhetnek el. A márkák 90 százaléka gondolkodik tartalommarketinges megoldásokban, de a jelenlegi alkalmazóinak is csupán a fele elégedett. A jó eredményhez elengedhetetlen az együttműködés és az adatmegosztás, hiszen egyszerre kell kiadói és hirdetői fejjel gondolkodni a projektek során. Míg a hagyományos szerkesztői tartalom is segítheti az értékesítést és a reklám is szórakoztathat, nem ez az elsődleges feladatuk, a márkázott tartalom viszont valahol középen helyezkedik el.

Az adatvezérelt történetmesélés három fő insight-csoporton nyugszik: a szerkesztői az uralkodó trendeket és megközelítéseket, a közönségre vonatkozó a demográfiai, érdeklődési és tartalomfogyasztási szokásokra vonatkozó adatokat biztosítja, míg kulturális insightok elsősorban harmadik felektől szerezhetők és a tágabb összefüggésekre, környezetre világítanak rá. Ezeket a projektek értékesítése előtt, a tartalom megalkotása során és az utóértékelésnél is segítségül lehet hívni.

A Huffington Post kulcsinsight-ja egyébként az, hogy a pozitív tartalom jobban terjed és elkötelezett követőket teremt. Ez a média eredeti céljaival sem ellentétes, a problémák például egy innovatív megoldással együtt is bemutathatóak. Erre illusztrációként a Barefoot Wine & Bubbly natív tartalmi projektjét hozta fel, ahol egy semleges kategóriát egy érzékeny téma beemelésével pozitív érzelmekkel tudtak megtölteni.Bemutatták a Marketing Diamond Díj idei versenyzőit

1 órája

Maszkkal letakart plakátok, színésznővel forgatott karanténvideó és kampány a Google fűnyíró kecskéivel. Többek között ilyen projektekkel neveztek a magyar cégek a Marketing Diamond Awardsra.