Kövess minket!

Marketing

„A reklámpiac harminc-ötven százalékos visszaesést fog produkálni”

Fabricius Gábor, a Republic Group innovációs igazgatója és társtulajdonosa szerint érdemes a kínai példákból tanulni, ugyanis a koronavírus hosszú időre megváltoztathatja az életünket, a gyors reagálás és az innovatív megközelítés szükségessége próbára teszi a vállalati felsővezetőket. A járvány terjedésével újabb kihívások elé néz a reklámpiac is, de vajon milyen hatásai lesznek a járványnak a reklámiparra és lesznek-e olyan médiatípusok, amelyek akár még profitálhatnak is a krízishelyzetből? Kiderül a szakember Médiapiacnak adott interjújából.

Az Adweek március közepén megjelent cikke szerint átlagosan 7,5 százalékkal csökkent a legnagyobb reklámügynökségi holdingok – az IPG, az Omnicom, a Dentsu és a Publicis Group – részvényeinek értéke, de zuhannak a tőzsdei indexek is. Mely szektorokat fogja érinteni súlyosan, melyeket kevésbé a járvány utáni recesszió?

A kínai piacra üzleti okokból komolyabb rálátásom van, így konkrét tapasztalataim vannak az elmúlt hónapok sokkoló folyamatairól. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden aszerint fog történni, ahogy most megfogalmazom, de nagy esély van rá, hogy az ott lezajlott folyamatok Európában megismétlődnek.

A reklámpiac itt is, ahogy ott, harminc-ötven százalékos visszaesést fog produkálni, egyszerűen azért, mert előreláthatóan júliusig el fog tűnni a legtöbb szektor forgalma, eltekintve a Maslow-piramis alján elhelyezkedő területeket kiszolgáló vállalatokétól.

Sok olyan véleménnyel találkoztam az elmúlt időszakban, amelyek szerint a válsághelyzet leküzdése után visszatérünk a jól megszokott életünkhöz, de az a fajta normalitás, amit ismertünk, szerintem megszűnt. Szomorú tény, hogy cégek fognak tönkre menni, emberek fognak utcára kerülni. Értem, hogy ezt senkinek sem jó hallani, de vezetőként realistának kell lennünk. Első körben például minden vezető át fogja gondolni, szüksége van-e, lehet-e offline stratégiára, jelenlétre. Nagy részük arra a konklúzióra fog jutni, hogy nem. Óriási átalakuláson megy keresztül a világ, és ezen folyamatok egy része Kínában jóval előrébb tart.

Már a vírusfertőzés hatására készítettünk a kínai piacra egy miniprogramot a WeChat média mobilalkalmazási felületen (üzenetküldő, mobilos fizetőeszköz és közösségi hálózat egyben – a szerk.). Gyakorlatilag egy, a víruskarantén miatt bezárt nagykereskedelmi, B2B divatüzletág teljes jelenlétét helyeztük át a virtuális térbe, ahol a modellek élőben mutatják be a ruhákat, a kiskereskedelmi vásárlók pedig visszajelzést küldhetnek, kérdezhetnek a kollekcióval kapcsolatban, és természetesen meg is rendelhetik a kiválasztott ruhadarabokat. Gondoljunk bele, hogy a nagykereskedelmi vásárlóknak nem kell elutazniuk a zsúfolt divathétre, szállodai szobát foglalni, esetleg megbetegedni, hanem a szobájuk kényelméből végignézhetik a divatbemutatót, a nekik tetsző termékeket pedig néhány kattintást követően, pár napon belül már a boltjaikban lehetnek, ahonnan postán szállítanak majd ki a végfelhasználókhoz. Ami érdekes a történetben, hogy ez a megoldás teljes mértékben képes volt helyettesíteni a divathetet, a showroomot, így is több millió eurós forgalmat generálva. A teljes projekt levezénylése néhány hetet vett igénybe. Konkrét számok szintjén az offline elvárt bevétel kilencven százalékát behozta az online innovációs megoldás.

Olyan esettanulmányunk van tehát, amely tükrözi, hogy ha a vállalatvezetők elég innovatívan és nyitott gondolkodással kapcsolódnak a problémákhoz, megtalálhatják az útjukat, amelynek révén képesek lehetnek folytatni az üzleti életüket, biztonságban tartani a munkahelyeket, ezáltal a családokat.

Minden üzleti szegmens ilyen sikeres lehet?

A különböző szegmenseket különböző módon érinti a koronavírus elterjedésének következtében kialakult helyzet, másképp fog lecsapódni a hatás az élelmiszeriparra, a luxusiparra vagy akár gyógyszeriparra. A kínai példa alapján egy teljes féléves kieséssel kell számolni, és teljesen mindegy az eredmény szempontjából, hogy valós vagy pánikhelyzetből eredően. Hogy egy hangsúlyos példát mondjak, tapasztalatunk szerint, a divatipar éves forgalmának az ötven százaléka el fog tűnni a járvány hatására. Mindez annyit tesz, hogy gyakorlatilag néhány hónapra leáll a kapitalizmus. Nem véletlenül beszél már most Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutalap vezérigazgatója ezer milliárd dolláros hitelezési kapacitásról, a gazdaság hosszú távú megsegítését célzó programokról.

Mely médiatípusok profitálhatnak a kialakult helyzetből?

Egyértelműen az online tartalmakat gondolom jelentősnek. Az előbbi példa is azt mutatja, hogy az e-kereskedelem innovatív megoldásai fognak igazán beindulni a következő időszakban. Az ázsiai piac folyamatai – persze más léptékben, eltérő időtávban – lemodellezik az itthon várható hatásokat. A televízió nem tud olyan egyszerűen leadeket generálni, mint az online reklám. Ettől még egy nagyobb kampány esetében kihagyhatatlan eleme lesz a médiamixnek, de például az outdoornak és a printnek semmi értelme nincs per pillanat. Annál fontosabb az online videó-tartalom, amely kitölti a tengernyi időnket.

Hogyan fogja befolyásolni a hirdetők költéseit a járvány helyi piacokra gyakorolt hatása?

Azok a szektorok, mint például a luxus, a turisztikai vagy az autóipar – gondoljunk csak a Volkswagen, az Audi, az Opel vagy a Suzuki gyár leállására –, amelyek nem az alapvető kérdésekre adnak választ, rövid távon teljesen leállnak. Jelenleg a gyógyszer- és az élelmiszerellátáson van a hangsúly, de nyilván kihívás előtt áll a pénzügyi és a szórakoztatóipar is. A kereskedelmi média működésének alapja a reklámozás, és azt látjuk, hogy a hirdetési kedv nem lesz jelentős. Egy akut helyzet kialakulását látom, ahol bizonyos felületek le fognak állni. De azt is gondolom, hogy a válságot lehetőségként is kell kezelni. Persze mindehhez olyan partnerek szükségesek, akik rendelkeznek a megfelelő tapasztalatokkal, és egy ilyen szituációban képesek a „user friendly” élmények és vásárlások elősegítését hatékony kommunikációs stratégiák és eszközök segítségével elősegíteni.

Magam már az elmúlt három-négy évben folyamatosan azt tanácsolom az ügyfeleinknek, hogy gyakorlatilag teljesen feleslegesen költenek az offline jelenlétükre, mert azon kívül, hogy drága és elavult, környezetszennyező is. A koronavírus okozta helyzet azonban már nemcsak innovációs, hanem biztonsági szempontból is szükségessé tette az átállást sok területen, így meglátásom szerint ez pillanatok alatt be fog következni.

Egyes vélemények szerint a hirdetők egyre több területet visznek házon belül, vagy az ügynökségtől át tanácsadó cégekhez. Mennyire valós veszély ennek a jelenségnek az erősödése?

Nem gondolom, hogy valós veszélyt jelentene. Amikor konjunktúra van, mindenki próbál több pénzt keresni, leszorítani a költségeket, de végső soron az ügynökségek, az extrém mennyiségű fogyasztói és médiatapasztalatuk miatt versenyképesek, és erre a tudásra nem lehet pillanatok alatt szert tenni. A cégvezető felvehet egy grafikust és egy szövegírót, egy külsős tanácsadót is bevonhat a tervezésbe, de a végeredmény soha nem lesz annyira professzionális, mintha egy szakavatott csapat keze alól került volna ki. Azt gondolom, az intelligens vezetőnek bőven elég a saját üzletágában jól teljesítenie, nincs szüksége arra a kihívásra, hogy házon belül reklámügynökséget építsen.

Krízis esetén milyen intézkedéseket tud hozni egy ügynökség, hogy megpróbálja fenntartani az ügyfél ügynökségbe vetett bizalmát?

Ennek különböző szintjei vannak. Egyrészt a világjárványra való tekintettel a Republic Group időben megkezdte az előkészületeket, és a múlt heti terheléses teszteket követően március 12. óta home office módba kapcsolt mind a száz munkatársunk. Az ügyfél meetingeket videókonferenciák váltották fel, a kreatív munkát biztosítandó, a szükséges eszközöket futárok szállították ki az art directorokhoz. A munka átszervezésében a vezetőség és a középvezetők egyaránt együttműködtek, az ügyfelek teljeskörű tájékoztatásáért a Client Service Board tagjai feleltek. Örülök, hogy már most látszik, hogy ugyanazt a teljesítményt leszünk képesek biztosítani ebben az új és ideiglenes munkarendben.

Másrészt, a releváns tapasztalat, aminek megléte elengedhetetlen. Vállalatvezetési szempontból ez egy nagyon nehéz és kihívásokkal teli időszak, most mutatkozik a vezetői kvalitás. A vezetőknek járatlan utakat kell felderíteniük, új mintákat integrálniuk, üzleti modellt és egyben szemléletmódot váltani, hogy a céljuk, a hatékonyság, elérhetővé váljon. Hozzáteszem, mindehhez nem biztos, hogy önálló online fejlesztést szükséges végrehajtania, mert lehet, hogy a megfelelő digitális modulok megvásárlása és kreatív felhasználása elegendő: például a video streaming, az e-kereskedelem hozzákapcsolása, a branded content, gyártása, amelyek lehetnek a felhasználók által generáltak vagy saját tartalmak.

Az offline világ megváltozik, és ez meg fogja változtatni az életünket is. Biztos vagyok benne, hogy a vírus lecsengésével, noha az emberek szeretnek jönni-menni, az instant találkozókat egyre inkább felváltja az erőteljesebb online jelenlét. Többet fogunk Skype-on beszélgetni. HR-szempontból azt gondolom, sokkal rövidebbek és környezetkímélőbbek lesznek a munkanapok, ha nem kell majd annyit utazni a lakóhely és a munkahely között, ami nagy mennyiségű nyersanyag megspórolásával is járna, ami rendkívül pozitív hatással lenne a környezetünkre.

Jelenleg az a kulcs, hogy biztonságos rendszereket építsünk, meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy az emberek félelem nélkül éljenek, hogy aztán termékeket és szolgáltatásokat vásárolhassanak. Ha a veszélyhelyzet elmúlik és túlvagyunk a gazdasági válság első hullámán, akkor egy rendkívül lassú építkezés fog követni, amikor gondolkodhatunk a továbbiakon. A magyar piaci szereplők talán a Kárpát-medence adta védettség okán, talán a zsákfalu jellegből adódóan azt gondolják, minket minden rossz elkerül, de ez egy fatális tévedés. Már most sokkal nyitottabb szemmel kellene szemlélni a világot, stratégiai terveket kidolgozni, hogy könnyebb legyen az átmenet. Erőpróbának vagyunk kitéve, és a legrátermettebb, leginnovatívabb gondolkodású vezetők fognak eredményes döntéseket hozni.

Marketing

Újra magyar kézbe kerül a Boci

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől, amely a Szerencsi Édesipari Vállalattal együtt vette meg a márkákat a privatizáció során, 1991-ben.

Közzétéve:

A két vállalat keddi közleménye szerint az ellátás folytonosságának biztosítására egy átmeneti időszakban a Nestlé gyártja majd tovább a termékeket, ezzel is garantálva, hogy a fogyasztók folyamatosan megvásárolhassák a csokoládékat. A tranzakció 2024. május 22-én zárul.

Mészáros Tamás, a Cerbona vezérigazgatója jelezte:

a 100 százalékban magyar tulajdonú vállalat biztosítja a csaknem 100 éves múltra visszatekintő márkák további növekedését.

Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezetője kifejtette: a Boci értékesítése lehetővé teszi a Nestlé Hungária édesség üzletága számára, hogy olyan erősségeire összpontosítson, mint a KitKat és a Balaton.

A Nestlé több mint 30 éve van jelen Magyarországon, jelenleg a legnagyobb svájci befektető és munkáltató. Három gyárában, Szerencsen, Diósgyőrön és Bükön, illetve budapesti központjában több mint 2800 embert foglalkoztat. A cég a 2024. februárban bejelentett büki beruházásával együtt már 382 milliárd forintot meghaladó értékben fektetett be Magyarországon. A Nestlé Hungária beszállítóinak többsége magyar vállalkozás, amelyek évente összesen 54 milliárd forint értékben adnak el termékeket és szolgáltatásokat a Nestlé globális hálózatának.

A Cerbona több mint négy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a magyar élelmiszeriparban. A kezdetben malomipari vállalat müzliszeletek és müzlik gyártására specializálódott, illetve egyéb gabona alapú élelmiszereket gyárt, gyárában több mint 150 munkavállaló dolgozik.

Tovább olvasom

Marketing

Megújul a Magyar Marketing Szövetség képzési rendszere

Május elején indulnak az SMP Marketing Masters kurzusai.

Közzétéve:

A Magyar Marketing Szövetség logója, forrás: MMSZ

Megújítja képzési rendszerét a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) – közölte szerdán a szakmai szervezet. Azt ígérve, hogy szakmai partnerével, az SMP Magyarországgal közösen elhozza a hazai szakemberek és marketingtevékenységet végzők számára a legszínvonalasabb stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai tudásbővítő kurzusokat, amelyek sikeres elvégzése egyedülálló módon szakmai minősítést is jelent a 2024 őszén induló SMP licencprogram keretén belül. Az MMSZ megújuló edukációs kínálatának első elemei a május elején induló SMP Marketing Masters kurzusok, amelyeket a hazai marketinges és kommunikációs szakma elismert vállalati szakemberi tartanak.

„Az MMSZ első számú küldetése, hogy a szakmaiság erősítésével a marketing reputációját is egyre magasabb szintre helyezze, ennek érdekében kiemelten fontos a szakma identitásának erősítése is, hiszen erre alapozva lehet a marketinget a legmagasabb szinten képviselni, illetve művelni. Mindehhez korszerű marketinges és kommunikációs ismeretekre, valamint holisztikus üzleti és menedzsment tudásra egyaránt szükség van” – vallja Hinora Ferenc, az MMSZ elnöke, hozzátéve, hogy ebben a gyorsan változó világban a tudás folyamatos frissítésére, fejlesztésére van szükség, ezért az SMP Magyarország és az MMSZ, mint a European Marketing Confederation (EMC) tagszervezetei, elkötelezettek az európai Continuous Development Programban (CDP) való aktív részvétel iránt.  E célkitűzés támogatása érdekében az MMSZ 2024-ben megújítja és bővíti képzési rendszerét: a cél az, hogy a kínált személyes és online kurzusain keresztül a szervezet hatékonyan támogassa a junior és senior szakemberek szakmai fejlődését, hogy készségeiket és tudásukat magas szinten fejleszthessék, valamint lépést tarthassanak a folyamatosan változó trendekkel. A CDP képzési program három elemből áll:

  • SMP Masters – minden évben elérhető, magyar nyelvű, személyes jelenlétű kurzusok,
  • SMP Mastersnet – 2024 őszétől induló, az ősztől nyárig tartó szemeszterben folyamatosan elérhető magyar nyelvű online kurzusok,
  • SMP Mastermind – folyamatosan elérhető, perszonalizált magyar vagy angol nyelvű, gyakorlatorientált, európai szinten minősített szakemberek közreműködésével tartott worskshopok.

A program első elemei a május elején induló SMP Marketing Masters kurzusok. A magyar nyelvű, személyes képzések célja, hogy a marketing területén megkerülhetetlen, naprakész, stratégiai, kreatív, digitális, technológiai folyamatokat, lehetőségeket, trendeket, valamint megoldásokat egy átfogó képzéssorozat keretében ismerjék meg és sajátítsák el a résztvevők. Az SMP Marketing Masters komplex programsorozat összesen öt, egyenként kétnapos tematikus kurzusból áll, amelyeken külön-külön, de akár egyben is részt lehet venni. A képzési program a márkaépítés és menedzsment, a kreatív és technológiai marketing, a digitális stratégiák és marketingtaktikák, a social media és content marketing, valamint a kampánymenedzsment és értékesítés területét öleli fel, és azon többek között olyan elismert hazai és nemzetközi piacon is tapasztalattal bíró vállalati szakemberek oktatnak majd, mind például Balogh Tímea (Telekom), Kovács András Péter (Yettel), Mérő Ádám (The Coca-Cola Company), Metykó Tibor (Euronics)Mondovics Péter (Mastercard), Spiegel György (Borsodi) vagy például Tóth András (Microsoft). A teljes programban való részvétel esetén Senior Marketing Professional diploma szerezhető, sőt ezenfelül, a képzéshez kapcsolódva, az oktatókkal való személyes networkinglehetőség és akár mentoringprogram is elérhetővé válik. 

A Magyar Marketing Szövetség és az SMP Magyarország által kínált, megújult képzési rendszer folyamatosan biztosítja a tanulás lehetőségét, segíti a sikeres karrierépítést és formálja a jövő szakembereinek alapvető stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai készségeit. A képzések sikeres elvégzése egyedülálló módon szakmai minősítést is jelent a 2024 őszén induló SMP licencprogram keretén belül, amelyhez pályázat útján lehet majd csatlakozni 2024 októberétől. „Hisszük, hogy a felkészült szakemberek eredményes munkája értékteremtő módon járul hozzá a vállalatok, vállalkozások üzleti eredményességéhez, és ezáltal a marketingszakma még elismertebbé, megbecsültebbé válik!” – hangsúlyozza Hinora Ferenc, a megújult képzési programot nyújtó MMSZ elnöke.

Tovább olvasom

Marketing

Versenyfelügyeleti eljárás indul a Temu online piactérrel szemben

Valószínűsíthetően olyan árfeltüntetési és akciótartási gyakorlatot folytat, amely alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére.

Közzétéve:

Versenyfelügyeleti eljárást indít a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Temu online piactér európai működtetőjével, a Whaleco Technology Limiteddel szemben a fogyasztókkal szemben tanúsított tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt – közölte a hatóság szerdán az MTI-vel.

Felidézik, hogy a GVH 2024. február 27-én közölte, számos bejelentés alapján több eljárás is folyamatban van a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatával szemben.

Kiemelték, a rendelkezésre álló információk, adatok alapján

az Írországban bejegyzett Whaleco Technology Limited az általa üzemeltetett honlapon és a Temu mobilalkalmazáson keresztül valószínűsíthetően olyan árfeltüntetési és akciótartási gyakorlatot folytat, amely alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére.

A vállalkozás az általa értékesített termékek esetében „akár 95 százalék” (vagy magasabb) mértékű kedvezményeket kommunikál bizonyos termékkategóriákra, azonban ilyen mértékű kedvezmény a kategóriára történő kattintással nem lelhető fel a találatok között – írják a közleményben.
Részletezik, a GVH észlelte továbbá, hogy a vállalkozás a honlapon, illetve a mobilalkalmazáson elérhető termékekre vonatkozó akciós ajánlataival összefüggésben a teljes vásárlási folyamat alatt a termékek elérhetőségére vonatkozó sürgető jellegű tájékoztatásokat tesz közzé, például:

  • „már csak 4 maradt”,
  • „majdnem elfogyott”,
  • „megvásárolva 1 perccel ezelőtt”,
  • „Siessen! Több, mint x személy helyezte a kosarába ezt terméket”,
  • „Keresett! x eladva az utolsó 24 órában”,
  • A közelmúltban x-en értékelték 5 csillaggal”.

Ezek az üzenetek tartalmuk és vizuális megjelenítésük révén összhatásukban valószínűsíthetően alkalmasak arra, hogy a fogyasztókat sürgessék, illetve pszichés nyomásgyakorlás alá helyezzék a termék megvásárlására vonatkozó döntésük meghozatalában – tették hozzá.

A GVH észlelte azt is, hogy a honlapon a „Temuról” szóló linken közzétett és vallott értékek között a „Társadalmilag felelősségteljes – Jót tenni a világgal” kijelentés szerepeltetésével valószínűsíthetően megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot folytat a termékek lényeges jellemzőivel kapcsolatban, különösen a termékek környezeti hatásai szempontjából.

Továbbá a GVH azt is valószínűsíti,

a vállalkozás az általa népszerűsített, és forgalmazott termékek esetében azt a hamis benyomást kelti, hogy a termékek jogszerűen értékesíthetők, holott nem rendelkeznek „CE” megfelelőségi jelöléssel

– olvasható a közleményben.

Mindezek alapján a Gazdasági Versenyhivatal a Temu online piacteret működtető Whaleco Technology Limiteddel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyeleti eljárást indít.

Felhívták a figyelmet, a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. A vizsgálat lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható. A versenyfelügyeleti eljárásban kiszabható maximális bírság az érintett vállalkozás nemzetközi csoportszintű éves árbevételének a 13 százaléka lehet.

A GVH észlelte azt is, hogy a Temu a különböző közösségi médiumokban nagy követőtáborral rendelkező magyar influenszerekkel is népszerűsíti a termékeit.

Ezzel kapcsolatban a nemzeti versenyhatóság – összhangban a 2022 novemberében közzétett, influenszereknek szóló útmutatójával – fokozottan felhívja az érintett véleményvezérek figyelmét a reklámozással kapcsolatos szabályok betartására, illetve ennek elmaradása esetén a lehetséges jogkövetkezményekre.

A GVH elnöke felszólító levéllel élt a Temu termékeit is népszerűsítő egyik hazai influenszer felé, hogy hozza összhangba hirdetési tevékenységét a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvénnyel

– tájékoztatott a GVH.

Hangsúlyozták, a GVH kiemelt figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára. A GVH az elmúlt években többek között a Google, illetve a PayPal számára is előírt versenykorrekciós kötelezettségeket, az Apple és a Booking.com pedig jelentős versenyfelügyeleti bírságokat fizetett Magyarországon.

Kitértek arra, hogy a magyar versenyhatóság 2023 februárjában fejezte be vizsgálatát a világ egyik legnagyobb e-kereskedelmi piacterével, a Wish-sel szemben, tavaly november végén pedig lezárta a TikTok vizsgálatát, amely során a magyar versenyhatóság globális hatású eredményeket ért el.

Tovább olvasom